Resor till Pienza

Underbar stad med härlig utsikt

Pienza ligger i Orciadalen, ca. 55 km söderut från Siena. Pienza är precis så pittoresk som den är liten. Det är ju ingen skam att byn blivit använd som kuliss i många filmer, bl.a. Zeffirellis "Romeo och Julia", "Bryggaren" och "Den engelska patienten". Även de som är helt blinda för byns skönhet, kommer inte hit förgäves om man sätter pris på god ost för bland kullarna omkring Pienza produceras den bästa pecorino, fårmjölkost, som Toscana kan frambringa.

Många besökare

Om man är allergisk för andra turister ska man tänka på att komma tidigt om morgonen eller sent om kvällen för under dagtimmarna är byn under största delen av året milt sagt översvämmad av besökande.

Sällsynt exempel

Staden är ett sällsynt exempel på en genomtänkt renässansbyplan. Pienza representerar ett levande exempel på hur man försökt skapa en idéell livs- och regeringsmodell vid att utarbeta en uppfattning av byn som kunde tillfredsställa de konkreta önskemål om fred och utbyterikt samliv bland folk.

Byns huvudtorg är den trapetsformade Piazza Pio II, var domkyrkan Palazzo Piccolomini, Palazzo Borgia och rådhuset ligger alla av arkitekten Rossellino. Andra byggnader och palats blev därefter byggda omkring huvudbyggnaderna. De ligger utspridda runtom i alla riktningar, alla byggda elegant och raffinerande i stil med de ursprungliga byggnaderna omkring huvudtorget under övervakning av arkitekten Pietro Paolo del Porrina från Siena.

Domkyrkan

Domkyrkan blev byggd ovanpå en äldre kyrka tillägnad Jungfru Maria under andra halvdelen av 1400-talet. Apsis blev byggd mot backens sluttning, då man önskade bygga ett brett skepp och samtidigt ha ett torg som respekterade alla ideal för proportion. Dock blev de stora fundament inte tillräckligt för att säkra kyrkans stabilitet då området var utsatt för jordskred. Kyrkan är idag stabil och håller sig någorlunda på sin plats. Kyrkans yttre påminner om Albertis arbeten från Florens, men är dock tydligt Rossellinos verk. Kyrkans inre rum är uppdelt i tre skepp och inspirerad av gotiska linjer med smala pelare, var takets valv möts. Apsis belyses av toppiga kyrkfönster. Kyrktornet har en åttakantad plan och vilar på den antika kryptan.

Huvudtorget

På torgets vänstra sida ligger prästbostaden, också den byggd med sobra linjer typiska för andra halvdelen av 1400-talet. Här finns idag byns museum. I dess lokaler har man ställt ut arkeologiska fynd från utgrävningar som man gjort i området samt konstverk, målningar och annan interiör som ursprungligen stod i domkyrkan.

Biskopens palats

Bredvid prästbostaden står Palazzo Borgia, idag kallad biskopens palats Palazzo del Vescovo. Påve Pius II gav order om att uppföra detta palats till sina anhängare, kardinal Rodrigo Borgia, som senare blev påve under namnet Alexander VI. Notera hur pelargångarna blir lägre och lägre mot palatsets tak. Palatset har en inre gård som även är värt ett besök med dess pelargång var brovalven vilar.

Rådhuset

Även rådhusets stil svingar mellan de solida medeltida linjerna och renässansens känslighet. På loggian med dess tre brovalv vilar en pelarordning som öppnar sig i smala avlånga tvådelade fönster av travertinermarmor. På högra sidan står klocktornet med sin guelfiska murkrona.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Pienza