Resor till Livorno

Toscanas största hamnstad

Det finns knappt någon storstad i Toscana, som får mindre uppmärksamhet, än Livorno. Här hittar du därför det autentiska Italien, där de lokala fyller gatubilden på barer och restauranger, istället för turisterna.

En långsam start

Du kan i stort sett alltid finna rötter, som går tillbaka till romarna (och tiden innan dem) i alla toscanska städer. Så är också fallet i Livorno, men det är svårt att faktiskt hitta något i staden, som daterar längre bak i tiden än 1500-talet, för det var först då som staden växte fram och i mitten av 1800-talet, vid Italiens enande, hade staden växt till 100.000 invånare. Idag bor det över 150.000 personer i den stora hamnstaden, som de flesta turister endast flyktigt stiftar bekantskap med när de ska ta färjan till Sardinien eller Korsika.

En översedd gastronomisk pärla

Bara ett fåtal vet om det, men Livorno gömmer faktiskt på en kulinarisk skatt, som är värd en omväg. Där många känner till (men få har smakat en äkta) en bouillabaisse från Marseille, är det desto färre som hört talas om (och nästan ingen har smakat) Livornos cacciucco. De två rätterna påminner väldigt mycket om varandra, båda innehåller många olika fiskar och skaldjur, och ingen av dem är ödmjuka rätter när de lagas efter konstens alla regler. I Livorno kan du därför inte bara gå in på en restaurang och be om en cacciucco - den måste beställas i förväg och tar många timmar att laga. Men den är värd allt besvär och alla pengar.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Livorno