Resor till Marche

Marche är utan tvekan en av Italiens mest underskattade regioner. Den gröna och vackra regionen upplevs som en fin kombination av Toscanas inland och Liguriens kust. Med andra ord, kan det blir bättre? Förutom det gröna höglandet som möter kustens vita sandstränder och kristallklara hav finner du även charmiga kuststäder, fiskelägen och en vänlig befolkning. Det gröna inlandet bjuder förutom sin natur på spännande kulturstäder och välbevarande slott. Resor du till Italien för maten och vinerna blir du heller inte besviken. De lokala mattraditionerna är många och utsökta, precis som vinerna robusta och prisvärdiga. Så tveka inte att ta packa i den stora resväskan...

Resmål i Marche

Populära hotell i Marche

Italien, Marche, Monterado
9,8
Fantastiskt
873 omdömen
  • Närmaste flygplats: 34 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Marche, Recanati
8,8
Mycket bra
230 omdömen
  • Närmaste flygplats: 49 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Marche, Ascoli Piceno
9,4
Fantastiskt
210 omdömen
  • Närmaste flygplats: 97 km
  • Närmaste strand: ca. 30 km
  • Internet/Wi-Fi

Sevärdheter och attraktioner

Här nedan har jag beskrivit enbart ett litet axplock av de många upplevelser och sevärdheter som väntar dig på en resa till Marche. Vill du läsa mer om andra sevärdheter i Marche så rekommenderar jag dig att besöka vår blogg om resor, där hittar du intressanta artiklar om denna och andra regioner i Italien. Stort nöje och trevlig resa!

Stränderna

Det ligger många badorter längs Adriatiskahavets kust i Marche som blommar upp varje sommar när värmen driver både lokala och turister mot det klara vattnet och den mjuka sanden. Vid Pesaro i den norra delen av regionen hittar du till exempel en 7 kilometer lång, barnvänlig sandstrand. Under högsäsongen är här packat med liggstolar och parasoller, tycker du det blir för mycket av det goda kan du eventuellt gå till den nordligaste änden, Baia Flaminia, där det som regel är lite lugnare. I den södra delen av regionen ligger San Benedetto del Tronto, som utöver själva den breda sandstranden, är känd för sin promenad med tusentals höga palmer. Staden är dessutom en av Adiatiska havskustens viktigaste fiskehamnar och har en populär fiskmarknad. Därutöver hittar du här, precis som vid kustens andra badorter, en trevlig gammal stadsdel med bra butiker och små charmiga piazzor.

Grotte di Frasassi

Nära staden Genga en timmes körning från Ancona kan du uppleva en av Europas största droppstensgrottor, Grotte di Frasassi. Omfattningen av grottsystemet blev först känd 1971 och grottan är den slags sevärdhet som gör ett starkt intryck på både barn och vuxna. Man har fram tills nu kartlagt omkring 15 kilometer av gångar och passager i grottsystemet, men det finns förmodligen mycket mer som man ännu inte har upptäckt. Det är emellertid bara en liten del som är öppen för allmänheten. Man erbjuder guidade turer som varar ca 75 minuter och tar dig ca 1 500 meter in i de djupa grottorna, där en betagande värld av stalaktiter och stalagmiter uppenbarar sig.

Det råder en konstant temperatur på 14 °C inne i grottan. På en het sommardag kan det till en början kännas härligt avsvalkande, men jag rekommenderar att du tar med dig en varm tröjade. Dessutom bör du lämna flipp floppen hemma och ta på dig förnuftiga skor.

Aktiv semester i Marches

Vill du inte bara använda semestern till att koppla av under en parasoll på en av regionens många stränder, då finns det massor av möjligheter till en semester med aktiva upplevelser. Eftersom kusten och bergen ligger inom relativt kort avstånd från varandra så kan du lätt kombinera avkoppling på stranden med till exempel vandrings- eller cykelturer inne i landet. Terrängen är så varierad att seriösa motionärer kan hitta utmanande leder samtidigt som familjer kan göra mer avkopplande turer. Ett av de mest populära områdena att vandra är i Monte Sibilinni nationalparken, men det finns många väl markerade vandringsleder på många ställen i regionen. Adiatiskahavet inbjuder naturligtvis inte enbart till sol och bad. På många platser har du möjlighet att segla och surfa och dessutom kan du följa med på dykturer.

Särskilt våren och sensommaren är bra tidpunkter att resa till Marche, om du vill ha en aktiv semester. Havet är fortfarande varmt nog för ett dopp i september, men den största fördelen är att de lite lägre temperaturerna gör det mer överkomligt att vara fysiskt aktiv. Reser du till Marche på vintern så finns det 9 skidorter uppe i Apenninerna att ge sig i kast med.

Stämningsfulla medeltida städer 

Stränderna och den vackra naturen är i sig själv anledning nog att resa till Marche. Det är emellertid regionens många rustika medeltidsstäder som sätter pricken över i-et. Här kan du uppleva det äkta Italien, där gammalt möter nytt och där lokalbefolkningen lever deras liv helt oberörda av massturismen.

I den norra delen av regionen är Urbino till exempel en av de städer som bör stå högt på listan över utflyktsmål i Marche. Urbino, som står upptagen på UNESCO's världsarvslista är bland annat känd som målaren Raphaels födelsestad och här finns dessutom ett av Europas äldsta universitet, grundat 1506. Här kan du även se Palazzo Ducale, som av många anses vara ett av Europas vackraste renässans palats. Palatset hyser idag bland annat Galleria Nazionale delle Marche, där flera berömda konstverk ställs ut, häribland några av Raphaels. Det är emellertid lika mycket för att bara gå runt i det gamla medeltida centrumet på måfå som du ska besöka Urbino. Du kan inte undgå att märka att detta är en stad med djupa historiska rötter samtidigt som det är en levande stad. De många unga studenterna från universitetet ser till att det nästan varje kväll sjuder av liv på stadens centrala piazza.  Staden Duomo är även den värd ett besöker.  

Längre åt söder ligger en annan medeltida stad som är lite mindre känd än Urbino, men minst lika betagande: Ascoli Piceno. Avsätt gott om tid för ditt besök, för det slutar lätt med att man använder mer tid än man tänkt på att bara flanera runt på stans charmiga, snäva och kullerstensbelagda gator. Höjdpunkten är den vackra Piazza del Popolo, där du kan slå dig ner på en av uteserveringarna och njuta av utsikten mot den vackra Saint Francesco kyrkan. Inspiration och fakta

Här får du lite nyttig informationer om Marche vilken förhoppningsvis kan fungera som inspiration till din semester i denna italienska region. Informationen är enbart tänkt som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Vill du ha ytterligare tips inför din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du många intressanta artiklar om Marche och våra andra resmål i Italien. Stort nöje och trevlig resa!

Italiens bäst bevarade hemlighet

Marche-regionen i Nordöstra Italien jämförs ofta med Toscana, men i motsats till grannregionen som är ett av Italiens mest populära resmål så är Marche fortfarande befriande oturistiskt. Ute längs kusten har det i och för sig byggts moderna hotell, men förflyttar du dig lite in i det böljande landskapet så möter dig ett pärlband av charmiga medeltida städer utan ett spår av massturism och där livet fortfarande går sin lugna och harmoniska gång. Vill du uppleva ett Italien där du inte möter karavaner av turistbussar eller behöver bana dig väg genom turistflockar anförda av beskäftiga guider för att utforska de gamla historiska stadsdelarna, då är Marche helt rätt resmål.

Det är inte bara de idylliska småstäderna och byarna på landet som för tankarna till den mer kända grannregionen. Med undantag för floddalarna och kuststräckan är Marche på samma sätt präglat av ett böljande landskap med kullar, vingårdar, olivlundar och mängder av medeltida borgar. Ju längre in i landet man kommer åt väster övergår kullarna till att bli regelrätta berg, Apenninerna. Geografiskt hör Marche inte till de större av Italiens tjugo regioner men rymmer ändå en hel värld av möjligheter för dig som semesterfirare. 

Marche är därmed på många sätt perfekt för dig som vill resa på egen hand för att upptäcka det "äkta" Italien. Med Marche som utgångspunkt kan du utforska de kulturella sevärdheterna i pittoreska städer som Urbino, Ascoli Piceno och Macerata eller söka dig upp mot bergen där du kan vandra i timmar längs branta stigar utan att störas av någon. Sist men inte minst är en del av nöjet med att resa i Marche mötena med den vänliga lokalbefolkningen. Särskilt inne i landet kommer du tydligt märka att många fortfarande är ovana vid turister, och kanske just därför, välvilligt ger dig goda råd och tips till lokala sevärdheter och attraktioner. 

I dag har Marche drygt 1,5 miljoner invånare vilka är mycket måna om att värna regionens karakteristik och särprägel. Vill du veta mer om områdets historia så kan du i Ancona besöka det arkeologiska museet, Museo archeologico nazionale delle Marche. Här finns föremål utställda efter de järnåldersmänniskor som var bland de första som permanent slog sig ner här. Regionen blev under de följande årtusendena underlagd flera olika folkslag och kulturer, vilket avspeglar sig i Marches stora historie- och kulturrikedom. 

Vädret och klimatet i Marche

När det blir riktigt varmt i juli och augusti söker sig både lokalbefolkningen och turisterna sig helt naturligt ut mot stränderna längs den 180 kilometer långa kusten. Även om du inte hoppar i vattnet så kan du som regel här ute njuta av den sköna och uppfriskande havsbrisen. På motsvarande sätt kan det mitt på sommaren vara skönt att komma upp i de lite svalare bergsområdena. Här uppe faller det till och med ofta snö på vintern så att man vissa år kan åka skidor. 

Marche är med sina långa sandstränder ett perfekt resmål för en badsemester under sommarsemestern och som eventuellt kan kombineras med intressanta utflykter till inlandet. Sommaren är dock inte den enda tiden på året som du kan åka hit. Våren är som regel även en härlig tid med ett härligt milt väder och egentligen ofta en bättre årstid att komma hit på om du vill använda semestern till att utforska sevärdheter. 

Transport

Det ligger en flygplats vid Ancona, Aeroporto delle Marche. Flygplatsen betjänas bland annat av lågprisbolagen easyJet och Ryanair. När du ankommer hit finns det både buss och tågförbindelse in till själva Ancona, som även är regionshuvudstaden och varifrån det finns offentliga transportmöjligheter vidare ut till många städer i regionen. Ska du bo ute längs kusten kan du därför ofta ta dig fram med tåg medan destinationerna inne i landet ofta har bussförbindelser.

Vill du gärna kunna ta dig runt obehindrat under din semester och inte vara beroende av några tidtabeller kan det starkt rekommenderas att ha tillgång till bil. Speciellt om du vill ta dig lite bort från allfartsvägarna för att uppleva regionens bergiga landsdistrikt eller hitta de små undangömda stränderna så kan det vara obekvämt att vara beroende av allmänna transporter. 

Kör du inte hela vägen från Sverige i egen bil så finns det många, bra möjligheter att hyra bil. Vanligtvis är det mest praktiska att boka sin hyrbil med avhämtning på flygplatsen redan när du ankommer. Hittar du inga lämpliga flygförbindelser till Ancona, då kan du alternativt flyga till Rom och därefter följa i romarnas fotspår längs den historiska Via Salaria till Marche.

Hamnen i Ancona är en av de mest populära kryssningshamnarna vid Adriatiska havet och härifrån går det bland annat fasta förbindelser till Kroatien.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här