Resor till Friuli-Venezia Giulia

I denna region i det nordöstra hörnet av Italien väntar det dig fascinerande landskapskontraster. I norr vid gränsen mot Österrike och Slovenien räcker Alpernas toppar närmast till himlen, medan Adiatiskahavets azurblå vågor i söder rullar in mot långgrunda gyllene stränder. Det finns därför massor av möjligheter att kombinera en aktiv semester med vandring, mountain biking eller skidåkning med avkoppling ute vid kusten i Friuli Venezia Giulia.

Vill du inte enbart ligga och dåsa på stranden hela semestern, kan du även lätt fylla semestern med spännande kulturella upplevelser i till exempel regionhuvudstaden Trieste, där du på det storslagna torget Piazza dell'Unità d'Italia fortfarande kan känna atmosfären från 1800-talet när staden var en del av den Habsburgska monarkin och betydelsefull som imperiets enda hamnstad. Därutöver kan du här och på många andra ställen i Friuli Venezia Giulia utforska monument och andra sevärdheter med historiska rötter i romartiden och ännu längre tillbaka. Det är även som gjort för att göra en dagsutflykt till städer i närheten av regionen som till exempel Venedig.

I tillägg till dessa kulturella upplevelser i regionens största städer som Trieste och universitetsstaden Udine, där det naturligtvis också finns rika möjligheter att botanisera i en hel värld av butiker eller utforska det lokala köket på trevliga restauranger, får du på en resa till Friuli Venezia Giulia även en unik möjlighet att utforska otaliga pittoreska byar på landet. Till och med i sådana små rustika byar stöter du många gånger på överraskande storslagen arkitektur, liksom där ofta är möjlighet att uppleva traditionella festivaler, som lockar människor från när och fjärran.

Resmål i Friuli-Venezia Giulia

Populära hotell i Friuli-Venezia Giulia

Italien, Friuli-Venezia Giulia, Buttrio
  • Närmaste flygplats: 30 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Friuli-Venezia Giulia, Faedis
  • Närmaste flygplats: 63 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Friuli-Venezia Giulia, Trieste
  • Närmaste flygplats: 38 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Sevärdheter

Aquileia

Staden Aquileia är idag en liten och till synes betydelselös stad med cirka 3500 invånare, belägen i den södra delen av regionen, men skenet bedrar: staden grundades av romarna år 181 e.Kr. som Romarrikets utpost mot öst och runt 300 e.Kr. varstaden en av Romarrikets mest bestydelsefulla städer, som den del av den romerska regionen Regio X Venetia et Histria - och var dessutom en av de största och befolkningstätaste städerna på sin tid, med upp till 100000 invånare.

Staden blev dock senare offer för sin egen skepnad som östlig utpost, i det att den blev ödelagd av hunnerkonungen Attila år 452, och den efterföljande återuppbyggnaden - som framförallt tog pltas på medeltiden - återförde aldrig staden till dess tidigare storhet.

Idag rymmer staden en av de mest intressanta och betydelsefulla arkeologiska områdena i norra Italien. Åtskilliga romerska spår från den tidigare storhetseran, däribland ett forum och ett mausoleum från kejsar Augustus tid, är bland de största sevärdheterna.

Alla historiska troféer i staden har medverat till att staden togs upp på UNESCOs världsarvslista år 1998.

Trieste

Trieste, som ligger vid gränsen till Slovenien, är en annan av regionens historiskt betydelsefulla städer, och är idag dessutom regionens huvudstad.

Staden var ursprungligen en illyrisk bosättning, men den fick först sitt nuvarande namn då de adriatiska venetianarna intgog området mellan 1000-900-talet f.Kr. Sedan blev staden en del av Romarriket och ännu senare en del av den Österrikiska monarkin, där staden också i perioder upplevde en stor kulturell och ekonomisk blomstring.

Idag bjuder staden på en rad stora sevärdheter, däribland dess vackra hamn, torget Piazza Unità d'Italia, slitten Castello Miramare och Castel San Giusto, det historiska caféet Caffè San Marco (en av de historiska caféerna i staden som spelade en huvudroll då staden utvecklade en kaffeindustri under det österrikiska hertigdömet), staden romerska teater, Triestes synagoga (den näst största i Europa), och stadens katedral Basilica Cattedrale di San Giusto Martire.

Cividale del Friuli

Staden Cividale del Friuli, lägger i den östra delen av regionen, och var först präglad av venetianska och keltiska bosättnignar, men grundades sedan av romarna, närmare bestämt av Julius Caesar som också gav platsen dess dåvarande namn "Forum Iulli", vilket betyder Julius Forum - ett namn som lade grund till dess nuvarande namn, och vidare till hela regionen, som den är del av. Staden blev senare huvudstad i patriarkatet Friuli som grundades 1077.

I modern tid är staden liten och lugn, och gör inte så mycket väsen av sig med sina cirka 12000 invånare - dock är det många tuister som besöker stadens historiska stadskärna, en del av denna stadskärna är upptagen på UNESCOs världsarvslista.

Bland de mest betydelsefulla sevärdheterna i staden kan nämnas: den ventianska-gotiska katedralen, torget Piazza del Duomo, Djävulsbron (Ponte del Diavolo) som leder över stadens flod Nartisone (vilken delar staden i två delar), kyrkan Oratorio di Santa Maria in Valle och muséerna Museo Cristiano E Tesoro del Duomo samt Museo Archeologico Nazionale.

Lago del Predil

Den spektakulära sjön Lago del Predil, belägen i Udine-provinsen, är regionen Friulis näst största sjö, och en av de största natur-sevärdheterna i regionen.

Med dess läge på 969 meters höjd, inklämd mellan de höga Kanin-bergen, som är den del av de juliska Alperna, bjuder sjön på ett fantastiskt alpint landskap, och både vackra och avslappnande naturupplevelser, framförallt på en varm sommardag då turen till sjön kan kombineras med ett uppfriskande dopp.

Information om Friuli-Venezia Giulia

Här har vi samlat några fakta och information om Friuli-Venezia Giulia, t.ex. om regionens geografi, befolkning historia och klimat, vilka kan fungera som inspiration till din semester i den italienska regionen. Informationen är uteslutande menad som inspiration, och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du önskar att få mer inspiration till din resa, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg, där du hittar spännande artiklar om våra olika resmål. Trevlig läsning - och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Fruli-Venezia Giulia ligger i det nordöstra hörnet av Italien, och gränsar till Österrike i norr, Slovenien i öst, regionen Veneto i väster, och Adriatiska havet i söder.

Det är en av endast fem italienska regioner med särkild autonomistatus. Att regionen tilldelats denna status, beror framförallt på regionens kulturella och språkliga mångfald, vilket ställer särskilda krav på regionens administrativa organisation. Autonomin gav dock också till de fem regionerna i ett försök att undvika att det skulle vilka lösdriva sig från Italien efter andra världskriget.

Regionen har en total area på 7858 kvadratkilometer, varav 42.5% är präglad av berg, medan 19,3% är backig terräng och de sista 38,2% utgörs av slätter och kustlandskap. Den högsta punkten i regionen är berget Jôf di Montasio, som mäter 2754 meter över havet. Regionen har en befolkning på cirka 1,2 miljoner invånare, varav drygt 200 000 bor i regionshuvudstaden Trieste. 

Klimat och väder

Klimatet i Fruili-Venezia Giulia är i huvudsak tempererat, men med alpint-kontinentalt klimat i de mest bergrika delarna av regionen, samt ett fuktigt subtropiskt klimat i andra delar, t.ex. i regionshuvdstaden Trieste. 

De alpina delarna skyddar regionen mot de hårda, nordliga vindarna, men i gengäld är regionen utsakt för olika vindar som blåser mellan öst och väst, samt Sirocco-vinden som tränger in från Adriatiska havet och medför ökad nederbörd.

Följande beskrivningar av väderförhållandena, tar utgångspunkt i regionshuvudstaden Trieste, som är känd för sitt milda klimat, och inte helt och hållet avspeglar hela regionens väderförhållande. Däremot säger det lite om hur väderförhållandena är i den sydöstra delen av regionen, nära havet.

De varmaste månaderna i Trieste - juli och augusti - har en genomsnittstemperatur på 23,3 respektive 23,0 grader, följt av juni med en genomsnittstemperatur på 20,8 grader. Den kallaste månaden på året är januari med 5,4 grader i genomsnittlig temperatur, följt av februari med 6,2 grader.

Om du är på jakt efter sol, ska du undvika att åka hit i december då det är den solfattigaste månaden (83,7 timmar i genomsnitt), och istället sikta på juli månad som har flest soltimmar under året (288,3 soltimmar i genomsnitt).

Historia

Området som idag klassificeras som regionen Fruili-Venezia Gulia var en del av den romerska regionen Regio X Venetia et Histria.

Staden Aquileia som idag är en småstad med cirka 3500 invånare belägen i den södra delen av dages Friuli-region, var på romersk tid (200-talet e.Kr) en av världens största städer med upp till 100 000 invånare - och en av romarrikets mest betydelsefulla städer.

År 568 blev staden Cividale del Friuli - som ligger i den östra delan av regionen, nära gränsen till Slovenien - huvudstad för det första lombardiska härtigdömet i Italien.

År 774 blev regionen dominerad av frankerna, som bland annat byggde kyrkan i Aquileia, innan regionen från 1077 till 1420 blev en självständig stat, kallad Patriarkatet Aquileia, som var del av det tysk-romerska riket. 

År 1420 gled regionen över i venetianska händer, medan städerna Gorizia och Trieste kom under österrikiskt herredöme.

Från 1797 kom öven resterande del av regionen att styras av Österrike, och upplevde under det kommande århundradet en stor ekonomisk framgång, framförallt staden Trieste, som blev imperiets huvudport till havet. 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här