Resor till Lecce

Lecce, som ligger i regionen Apulien i södra Italien, kallas ibland för ”Söderns Florens” på grund av sin vackra arkitektur och många monument. Lecce hade två storhetstider, dels under den romerska epoken, dels under Kungadömet Napoli, och det var just under dessa perioder som många av de palats och monument, som står kvar än idag, byggdes. Arkitekturen karaktäriseras av stora utsmyckningar som på grund av sitt unika slag fått namnet ”Barock från Lecce” (Barocco Leccese), och byggnaderna är uppförda i lokal sten, som är porös och enkel att dekorera.

 

Sevärdheter och aktiviteter

 

Ditt besök i Lecce kan börja på Piazza Duomo som en gång i tiden användes som skyddsfort för staden, och som idag anses vara det vackra ”vardagsrummet” i Lecce. Här möts, med andra ord, turister och lokalinvånare på en daglig basis och det finns alltid något att titta på – Il Duomo är naturligtvis en av dessa saker.

 

I närheten ligger också resterna från L’Anfiteatro, den romerska teaterscenen som än idag – framförallt på sommaren – är scen för uppsättningar av teaterstycken och konserter. Besök också Basilica di Santa Croce där du både på ut- och insidan kan se vackra exempel på den redan omtalade barocken från Lecce.

 

Lecce ligger cirka 15 kilometer in i landet, men på bara 20 minuter i bil, kan du ta dig till San Cataldo ute på östkusten. Mellan San Cataldo och hela vägen ner till Otranto, bjuder den adriatiska kustlinjen på cirka 40 kilometer av extraordinärt vackert landskap – klippor som faller ner i havet, stundtals avbrutna av sandstränder och vikar som endast kan nås via båt från havet. Tar du dig hela vägen till Otranto – vilket är en dagsutflykt värd att rekommendera – kan du besöka stadens historiska kärna, som är omringad av gamla murar och domineras av Il Castello – borgen som byggdes på 1400-talet.

 

Vad ska du äta på din semester i Lecce?

 

Grönsaker, olivolja, bröd och pasta – förädlade på sina egna unika sätt – är grundingredienserna i Lecces kök. Orecchiette (bokstavligen öron-formad pasta), macaroni och tagliatelle är de pastasorter som används mest, och såserna består ofta av solmogna tomater och basilika; av pecorino och ricotta; eller av lamm från höjderna, eller fisk från havet. Pizza och focaccia förekommer naturligtvis också i det södra köket, ofta toppade med ringlad olivolja på toppen vilket är en ren fröjd för paletten. Är du en modig foodie ska du testa på Lecces trippa (inälvor) eller råa, nyfångad ostron. Är du mer sparsmakad, kan lamm och potatis kanske locka? Eller varför inte en grillad fisk, så enkelt – och gott – det kan bli. Avsluta måltiden med små pajer fyllda med kräm, pasticciotto ripieno di crema, eller la cotognata leccese, en geléliknande pudding.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Lecce