Resor till Irland

På Irland möts man av ett vackert böljande grönt landskap och trevliga människor. Det finns mycket att se och göra på Irland oavsett om man väljer att vara i huvudstaden Dublin eller om man vill upptäcka Irland på egen hand.

Naturen är storslagen och på västkusten även väldigt dramatisk med branta klippor som stupar ner i Atlanten. Irlands intressanta och spännande historia har fascinerat många, och härifrån kommer flera kända författare som bland annat James Joyce, Oscar Wilde och Jonathan Swift.  Väljer man det senare så rekommenderas att man hyr bil för att upptäcka denna gröna vänliga ö. När man väl har vant sig vid vänstertrafiken så är det lika naturligt som att köra högertrafik. Nationaldrycken framför alla är Guinness, det svarta ölet med den tjocka gräddiga skumkronan.

Runt om på Irland ligger det flera whiskydestillerier. Söderut ligger bland annat Midleton där Jameson, Black Busch, Paddys och Bushmills med flera tillverkas. Varje by man kommer till har sin egen pub, som är en naturlig mötesplats för byns invånare. Flera kvällar i veckan är det liveband och allsång. Pubkulturen på Irland är välkomnande och vänlig. Andra städer som är värda att besöka är Cork, Kilkenny, Killarney och Shannon och naturligtvis småbyarna runt om.

Reser man på egen hand så är B&B – bed and breakfast – ett mycket prisvärt alternativ, där man får möjlighet att bo hemma hos en Irländsk familj som gärna hjälper till med förslag på utflykter och boende. Dublin Airport (DUB) ligger ca 9 km utanför staden, och det går bussar och taxi.

Semester i Irland med Solfaktor

Irland kallas ibland för "den gröna ön" och det är inte märkligt, för här finns gott om naturupplevelser och vackra berg. Om du vill uppleva den vackra naturen och ta del av den härliga pub-stämningen är en semester i Irland perfekt! Restiden är dessutom kort, befolkningen vänlig och vädret milt.

Från den trevliga, glada irländska musiken som spelas på de varma pubbarna där du blir serverad Guinness, till den storslagna gröna naturen där du kan gå på upptäcktsfärder - Irland är unikt på sitt eget vis. Njut också av den irländska kulturen. Se de keltiska kulturskatterna eller besök Blarney Castle, slottet som visar den irländska medeltidshistorian.

Naturupplevelser i världsklass

På Irland väljer många resenärer att bestiga några av de naturhistoriska pärlorna, antingen till fots eller på cykel. Ön är full av kända vandringsleder och cykelstigar, som på en och samma gång låter dig uppleva både natur och kultur. Se t.ex. Irlands längsta flod, Shannon, och njut av synen av det gröna höglandet i landets oceaniska klimat.

Dublin flygplats

Dublin flygplats, mellan St. Margaret's och Cloghran, samt nära Swords, är en stor transportcentral som ligger cirka 10 km norr om Dublins centrum. Flygplatsen har länge varit en av Europas livligaste och snabbast växande flygplatser.

Det avgår många vanliga och expressbussar från flygplatsen till destinationer norr och söder om staden. Bussarna kör ofta längs motorvägen, och drivs av Ardcavan, Aircoach, Bus Eireann, BUs Nestor, Citilink, Dublin Bus och Urbus. På Dublin flygplats finns också autoriserade taxi, som drivs av Dublin Corporation. Taxihållplatserna ligger precis utanför ankomsthallen, och chaufförerna transporterar dig gärna in till Dublin centrum, till hamnstaden Dun Laoghaire, eller tilld en vackra kuststaden Malahide i norr.

Det finns flera biluthyrningsfirmor - också passande i ankomsthallen. Det finns inga direkta tågförbindelser till och från Dublin flygplats, men som nämnt finns det alltså både bussar och taxi, som också kan transportera dig till de nämraste tågstationerna i området.

Dublin är Irlands huvudstad, och kännetecknas av sina vänliga invånare och sin rika kultur. Under de senaste åren har Dublin blivit en viktig turistattraktion, inte minst på grund av de bra shoppingmöjligheterna, den goda maten och det levande nattlivet runt Temple Bar-området. Det är en stad som huserar olika festivaler, museum och gaeliska legender. Området runt Dublin är platsen, där du hittar de vackra Dublin Mountains och kuststäder, fyllda med historia och vackra landskap.

Ett besök i Dublin är inte komplett utan att ha sett Victorian Ha'Penny Bridge, Guinness Pakhus och den älskade bronsstatyn av Molly Malone.

Turistinformation

Med sina fantastiska landskap och en historia som går tillbaka mer än 8000 år, har Irland en värld av spännande upplevelser att erbjuda sina besökare. På Irlands turistbyrås officiella hemsida, kan du bland annat se bilder av landets vackra landskap, och läsa mer om vilka sevärdheter som finns att besöka i landet. Turistbyrån har dessutom en rad gratis e-broschyrer på hemsidan, t.ex. om olika typer av aktiv semester i landet.

Hur bokar jag en resa till Irland?

Med Solfaktor kan du åka på semester till Irland med avgång från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Vi ger dig flygbiljetter med reguljärflyg, till nätets bästa priser, packar ihop det med våra utvalda hotell i Irland och ger dig möjlighet att lägga till en hyrbil. Hela paketet täcks av resegaranti.

>> Läs också om resor till Dublin här

En ö - två länder

Irland, som av uppenbara orsaker kallas för Den gröna ön, består av republiken Irland som utgör större delen av ön, samt Nordirland som är en mindre självstyrande del av Storbritannien. Spänningarna mellan Irland och Nordirland har djura historiska rötter som sträcker sig hela vägen tillbaka till Medeltiden, då den engelska kungen - Henrik II - beslöt sig för att hjälpa påven med att göra irländarna kristna. Det senaste utloppet av denna konflikt mellan katoliker och protestanter, The Troubles, slutade år 1998, då ett fredsavtal skrevs under med en stor påtryckning från befolkningen både i Irland och i Nordirland.

Korsar du gränsen mellan de två delarna av ön på din resa, är det inte säkert att du idag märker någon skllnad. Avståndsangivningarna på vägskyltarna skiftar dock mellan miles och kilometer, och om du ska ta ut pengar från en bankomat, kommer du dessutom at upptäcka att Norditland liksom resten av Storbritannien inte har Euro som valuta.

Trots den dramtiska och stundtals blodiga historian är irländarna ett folk som är berömt i hela världen för sin gästfrihet. Det kan du bland annat upptäcka om du tar vägen förbi det traditionella irländska pubbarna, för att njuta av en kall Guinness. Det är sällan långt till den närmate av dessa, oavsett om du reser på den natursköna rutten The RIng of Kerry i Killarney, eller om du är på storstadssemester i Dublin.

Storstäder och dramatiska landskap

Det är perfekt att utforska Irland på en rundresa, då ön bjuder på många upplevelser och det är svårt att begränsa sig till bara en plats. På så vis kan du uppleva livet i de två huvudstäderna, de trevliga landsorterna och inte minst öns alla medeltida städer och de dramatiska landskapen på en och samma resa. Hyr du en bil, kan du hinna långt in i landet på semestern.

Vill du hellre ta det med ro och fördjupa dig i ett mindre område, har du också rik möjlighet för det på en resa till Irland. Det kan du t.ex. göra på The Wild Atlantic Way  eller The Causeway Coastal Route där de fascinerande klippkusterna och charmiga städerna snabbt får dig att glömma alla om vardagens stress och måsten. Efter en dag med storslagna naturupplevelser och sightseeing från bilen eller till fots, kan du avsluta dagen på en av de lokala restaurangerna eller pubbarna. Om du har tur kanske det bjuds upp till dans.

Resmål i Irland

 • Dublin
  74 hotell
  Det är få internationella storstäder i världen som får samma omdömen som Dublin när det gäller historiskt arv och gästvänlighet. En resa till den irländska huvudstaden kommer visa dig precis varför denna stad är så speciell.

Populära hotell i Irland

Irland, Leinster, Dublin
9,2
Fantastiskt
2499 omdömen
 • Närmaste flygplats: 15 km
 • Avstånd till centrum: ca. 3.9 km
 • Internet/Wi-Fi
Irland, Leinster, Kilkenny
9,2
Fantastiskt
1143 omdömen
 • Närmaste flygplats: 138 km
 • Avstånd till centrum: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Irland, Leinster, Dublin
9,3
Fantastiskt
1091 omdömen
 • Närmaste flygplats: 15 km
 • Närmaste strand: ca. 3 km
 • Internet/Wi-Fi