Resor till Danmark

Danmark är relativt litet men härligt och välkomnande. Landet placerar sig dessutom år efter år högt upp på listan över de bästa länderna att leva i och som ett av de lyckligaste. Här finns visserligen inte storslagen natur i samma skala som i de nordiska grannländerna, däribland Sverige men det danska landskapet har ändå sin egen nedtonade skönhet. Här finns massor av pittoreska medeltidsstäder, gods och slott. Detta är H.C. Andersens fädernesland och oavsett om du ser gardets vaktombyte på Amalienborgs slottsgård eller letar ostron i Vadehavet vid Nordsjöns kust så är det något sagoaktigt över det.

De danska kusterna

När sommarvädret visar sig från sin bästa sida sjuder det av liv ute längs Danmarks kuster. Även om resmålet för din resa ligger mitt inne i landet så befinner du dig aldrig mer än högst en timmes körning från närmsta, fina badstrand. I Danmark är det lätt att hitta ett hotell där du kan bo med gångavstånd till en strand med fin sand och klart fint vatten.

Du kan bo på ett av de klassiska badhotellen som finns runt Danmarks kuster och som det lyckligtvis fortfarande finns omkring 40 stycken kvar av. Har du behov av en riktig livsnjutarsemester med avkopplande atmosfär är det svårt att föreställa sig någon bättre inramning än just dessa badhotell. På många av badhotellen prioriterar man de kulinariska upplevelserna högt med kök som levererar högklassig gourmetmat.

Danmark har även en lång tradition av camping- och sommarstugesemester längs sina kuster. Dessa semestertyper är perfekta för en semester med familjen i natursköna områden. Till och med under lågsäsong när badkläderna kanske lämnas kvar hemma så är det något speciellt med en resa till de danska kusterna. När badsäsongen är över inbjuder stränderna till uppfriskande promenader.

Många av oss förknippar trots allt en resa till Danmark med badsemester vid någon av alla de underbara stränderna längs landets 8 750 kilometer långa kustlinje. Stränderna och de ofördärvade kustlandskapen är onekligen en av Danmarks största attraktioner men Skandinaviens minsta land har mycket annat att erbjuda på din semester.

Storstadsliv och landsortsidyll

Efter internationella mått mätt är nog Köpenhamn den enda egentliga storstaden som Danmark har att skryta med. Den charmiga huvudstaden är i sig värd en egen resa med så mycket att erbjuda såväl barn som vuxna. På en storstadssemester med familjen i Köpenhamn är klassiker som Tivoli, Zoologisk Have och Rundetårn alltid en succé. En lite nyare familjefavorit är Den Blå Planeten som precis som Experimentarium och det Zoologiska Museet är både roliga och lärorika både föräldrar och barn.

Du får ändå inte hoppa över de andra danska storstäderna som Århus, Ålborg och Odense, dessa är i och för sig mindre än huvudstaden men bjuder ändå på spännande arkitektur, historia, museer, gourmetrestauranger och shoppingmöjligheter i världsklass.

Utöver denna handfull storstäder var och en med sina erbjudanden så är en resa till Danmark också en möjlighet att besöka en lång rad mindre städer med olika karaktärer. I Ribe kan du till exempel gå på upptäcktsfärd i en ovanligt välbevarad medeltida stadskärna eller se naturfenomenet "Sort sol" i markslandet som omger Danmarks äldsta stad. Nästan i den motsatta änden av Jylland har Skagen också massor av charm och ett särskilt ljus som har lockat både inhemska och utländska konstnärer under generationer.

Ner längs kusten av Västerhavet mellan Skagen och Ribe ligger en lång rad gamla fiskelägen så som Blokhus, Løkken och Søndervig vilka har blivit verkliga semesterfavoriter. Det är emellertid inte bara på Jylland som du kan njuta av vackra kuster. På Møn finns det skinande vita rasbranter vid Møns Klint som når 143 meter över havet och hör till den mest spektakulära natur du kan uppleva i Danmark. För övrigt inbjuder hela den fynska skärgården till ö-hoppning.

Åk på ö-hoppning i Danmark

Med över 400 öar av vilka omkring 70 är bebodda så ger en resa till Danmark dig rikliga möjligheter att bege dig ut på ö-hoppning. På Anholt kan du vandra ut i "öknen" till sälreservatet på Totten, på Ærø kan du flanera runt på kullerstensbelagda gator i det idylliska Ærøskøbing eller så kan du ta med dig familjen till Samsø som är perfekt för en kombinerad cykel- och badsemester. Många turister som kommer hit vill också besöka de olika inspelningsplatserna för den prisbelönta och populära TV-serien polisen på Samsø.

Ute på de danska öarna få du och familjen perfekta förutsättningar för att bara "dra ur kontakten" och komma bort från vardagens stress och jäkt. Njut av naturen, den friska havsluften och den lokala gastronomin. Även på en ö-semester är Danmarks beskedliga storlek en fördel för du hinner besöka många öar under din semester om du vill. Landdistrikternes Fællesråd har till och med lanserat ett så kallat "Ø-pas" som ni kan få stämplat på varje ö ni besöker. Tävla gärna med dina vänner om vem som först får ett fullstämplat pass.

Boka din resa till Danmark här

Redo att boka en resa till Danmark? I sökmotorn här på Solfaktor hittar du lätt de lägsta priserna på hotell över hela Danmark. Oavsett om du planerar en romantisk weekend för två eller familjens sommarsemester så tar det bara några sekunder att här hitta och boka helt rätt hotell.

Hotell i Danmark