Resor till Nederländerna

I Nederländerna eller Holland som det också kallas möts du med ett leende av landets öppensinnade invånare. Landet är inte särskilt stort och avståndet mellan städerna i de olika provinserna är kort. Holland är känt för att vara otroligt platt och skyddas av diken och vallar längs landets kuster eftersom havet annars lätt skulle kunna översvämma stora delar av landet. I Nederländerna kan du välja mellan många olika former av semester. Du kan bege dig ut på vandrings- eller cykelturer eller så kan du bo på husbåt på någon av landets kanaler.

Nederländerna eller Holland i vardagligt tal har en charmig och öppen inställning till livet och man bemöts alltid med ett leende.

Det är lätt att vara turist i Holland och det finns mängder av aktiviteter och olika semestervarianter, exempelvis vandrings- och cykelturer eller kanalturer, du kan till och med bo på en husbåt.

 

 

Om du söker berg eller kuperad terräng har du inte så stora möjligheter att hitta detta i Nederländerna. De holländska bergen är mer eller mindre bara backar. Resten av landet präglas av ett platt landskap som skyddas med det ständigt hotande havet i väst genom oändliga sträckor med diken och vallar. Därför är landet inte överraskande bra för en cykelsemester där bara motvinden ger dig motstånd. Landets begränsade storlek och avsaknad på fast mark överlåter inte mycket plats till orörd natur. Den nordvästra delen är kraftigt bebyggd och befolkad medan Zeeland i norr mest består av vatten.

Resmål i Nederländerna

  • Amsterdam
    149 hotell
    Amsterdam är mest känt för sina många kanaler, kullerstensgator med vackra hus, Red light-distriktet, blomsterprakt och sina många kända museer, men den liberala holländska huvudstaden har mer att erbjuda än man tror.

Populära hotell i Nederländerna

Nederländerna, Amsterdam
9,4
Fantastiskt
4365 omdömen
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Nederländerna, Amsterdam
8,5
Mycket bra
2576 omdömen
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Avstånd till centrum: ca. 600 m
  • Internet/Wi-Fi
Nederländerna, Amsterdam
8,7
Mycket bra
1428 omdömen
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.1 km
  • Internet/Wi-Fi

En billig semester i Nederländerna med Solfaktor

Här kan du läsa mer om varför det är så fantastiskt att åka på semester till Nederländerna och hur du kan bo på noga utvalda hotell på semestern.

Om du önskar berg eller kuperad terräng, har du inte så stora möjligheter att hitta detta i Nederländerna. De holländska bergen är mer eller mindre bara backar. Resten av landet präglas av ett platt landskap som skyddas mot det stora havet i väst av oändliga sträckor med diken. Därför är landet inte överraskande bra för en cykelsemester. Landets begränsade storlek och avsaknad av fast mark lämnar inte mycket plats för orörd natur. Den nordvästra delen är kraftigt bebyggd och befolkad, medan Zeeland i norr mest består av vatten.

Holland är namnet på en region som ligger i den norra delen av landet och den är delvis dränerad på vatten från Nordsjön, mer än hälften av regionen ligger i eller under vattenytan. Här finns platta, fruktbara landskap och kilometervis av klitter som avgränsar de orörda sandstränderna.

Endast i den sydöstra provinsen Limburg hittar du backar. Nederländerna gränsar mot Nordsjön, Belgien och Tyskland. Rhen, den enda faktiska floden, leder vattnet från bergen i Tyskland och Schweiz. Det finns mycket lite vild natur att utforska på grund av befolkningstätheten där den västra delen är det mest tätbefolkade området med städer som Amsterdam, Haag och Rotterdam. Men även om du tar dig utanför dessa platser finns det inte många öde plättar eftersom städerna mer eller mindre flyter samman. Dock bryter platta, leriga fält och småskogar av landskapsbilden.

Historia

Nederländernas tidiga historia är nära sammankopplad med Belgiens och Luxembourgs. De tre länderna var känd som Nederländerna fram till 1500-talet då gränsen till det nuvarande Nedreländerna (Holland) i stora drag skapades.

Denna region etablerade sig som en av de mest blomstrande och välmående i Europa men var stundtals mycket ostabil rent politiskt. På olika tidpunkter önskade både de franska kungarna och de romerska kejsarna att ta över regionen men ingen av dem visade sig vara tillräckligt maktfulla. På det tidiga 1500-talet vann kejserliga förbindelser makten och Nederländerna tillfördes Hapsburgarnas herradöme. De norra områdena, som till större delen var protestantistiska, gjorde uppror år 1568 och kämpade mot deras katolska, spanska herrar. Nederländernas upppror leddes av Prins William af Oranje. Efter 80 års konflikt drevs spanjorerna ut från Nederländerna och dess allierade provinser. Denna självständighetskamp som varade fram till 1648 banade också väg för Nederländerna att bli en mäktig sjöfartsnation. Nederländerna hade sin "guldålder" på den europeiska scenen och den varade fram till 1740. Dåtidens rikedom skapades av Det Holländska Ostindiska Kompaniet, som skickade skepp till fjärranöstern för att hämta hem kryddor och exotiska varor. Man koloniserade Godahoppsudden, Indonesien, Surinam, Antillerna och Nya Amsterdam (nuvarande New York) samt etablerade handelsstationer runt om i hela Asien.

Amsterdams bättre borgarskap var upptagna med tidens finare smak och avgudade konst och kultur som till exempel målaren Rembrandt. Detta varade dock inte länge för år 1795 invaderade fransmännen landet och Napoleon utpekade sin yngre bor Louis till kung. Då den franska invasionen upphörde på tidigt 1800-tal skapades det Förenade Kungariket av Nederländerna, vilket också inkluderade Belgien och Luxembourg. Den första kungen, William I av Oranje kröntes till kung år 1814 och det är samma kungahus som regerar än idag. År 1830 blev Belgien självständigt och Luxembourg likaså kort därpå.

Tysklands invasion av Nederländerna började år 1940 med bombningen av Rotterdam och den nederländska motståndarrörelsen bildades strax därpå. En stor del av den judiska befolkningen mördades under kriget. År 1949 blev Indonesien självständigt. Surinam följde samma bana efter en fredlig överenskommelse år 1975. Antillerna, utanför Chiles kust, är fortfarande en koloni men har i hög grad självstyre.

Nederländerna idag

De moderna Nederländarna är typiskt pragmatiska och progressiva när det handlar om ämnen som prostitution och användandet av milda, narkotiska ämnen, som till exempel marijuana. Nederländerna är i hög grad positivt inställda till EU och ett ännu mer sammansvetsat Europa tas för givet av många.

Naturen

För naturälskare är det en god idé att åka till landets fem norra öar som ligger i Vadehavet. Stället är också populärt bland de lokala. Det finns färjeförbindelser till öarna och det finns massor av bra stränder, framför allt när vinden från Nordsjön lägger sig.

Turistinformation

På den engelskspråkiga hemsidan för Nederländernas officiella turistbyrå kan du läsa mer om landets sevärdheter. Turistbyråns hemsida har bland annat presentationsvideo som på ett par tempofyllda minuter ger en god inblick i vad man som besökare kan uppleva på en semester i Nederländerna. Turistbyrån har också lagt upp en rad av sina broschyrer på hemsidan för gratis nerladdning.

>> Läs mer omn våra flexibla paketresor med resegaranti

Holland eller Nederländerna?

Landet heter officiellt Nederländerna, och Holland är endast en gemensam beteckning för de två provinserna, Nordholland och Sydholland. Förvirringen är dock enkel att förstå eftersom invånarna i dessa två provinser, vilka inkluderar de viktigaste städerna Amsterdam, Rotterdam och Haag som regel även kallar hela landet för Holland och sig själva för holländare. I övriga landet står man dock fast vid att man bor i Nederländerna.

Namnet Holland härstammar enligt sägnen från det gammelnederländska ordet holtlant, som betyder "trädland". Idag är det dock inte skog som de flesta sammankopplar Nederländerna med utan snarare vackra gamla väderkvarnar, färgglada tulpanfält och pittoreska landsorter. Trots att Nederländerna är mindre än till exempel Danmark så bor det över 17 miljoner människor i landet - men även om det är tal om ett av Europas mest tätbefolkade länder har landets största städer ofta en väldigt trevlig, avslappna atmosfär - inte minst huvudstaden Amsterdam.

Spåren efter en stor sjöfartsnation

Trots sin beskedliga storlek har Nederländerna historiskt sätt varit en storspelare på världsscenen. På 1600-talet och fram till slutet på 1700-talet - efter frigörelsen från Spanien - var Nederländerna en av världens ledande sjöfartsnationer och en av de viktigaste ekonomiska krafterna i Europa med Amsterdam som ledande centrum för världshandeln. Under denna period, som är känd som den holländska guldåldern, upprättade invånarna kolonier och handelsstationer över hela världen. Det vi idag känner som New York, var till exempel en urpsrunglig handelsstation vid namn Nieuw Amsterdam, liksom Australien ursprungligen kallades Nieuw Holland.

De historiska banden till fjärran länder har berikat landets kultur och bidragit till att Nederländerna länga varit känt för att vara tillmötesgående och tolererande. Det upplever du än idag när du reser till nederländska  storstäderna som till exempel Amsterdam. Men även i de mindre städerna kommer du möta en vänlig och gästfri lokalbefolkning.

Även om den trevliga huvudstaden med rätta är landets mest populära resmål så finns det flera andra platser som är värda att resa till i Nederländerna. Många nederländare kommer till exempel påstå att Maastricht i den södra delen av landet är landets vackraste stad. Likaså har Utrecht fortfarande många av sina medeltida byggnader kvar och i Rembrandts födelseort, Leiden, kan du utforska smala kanaler och gränder.