Resor till Vietnam

Vietnam har under flera decennier präglats av krig, problem och politiska oroligheter. Nu in på 2000-talet har landet blivit allt mer stabilt och landet har dessutom allt mer öppnat upp för omvärlden. Numera har Vietnam blivit ett populärt semesteralternativ till närliggande Thailand.

Vietnam ligger i Sydostasien, vid Sydkinesiska sjön, och gränsar till Kina, Laos och Kambodja. Landet har en lång och ganska brokig historia men här har det bott folk i många tusen år. Landet har under flera perioder varit en del av Kina och koloniserades på 1800-talet av Frankrike som en del av Franska Indokina. På 60-talet bröt Vietnamkriget ut mellan dåvarande Nordvietnam och Sydvietnam som vid freden år 1973 ledde till att nuvarande landet Vietnam bildades. Den långa historien har satt många spår i dagens Vietnam, dess kultur och seder.

För den som söker storstadsupplevelser finns huvudsakligen två alternativ. Huvudstaden heter Hanoi och ligger i norra Vietnam och har med förorter inräknade drygt 6,5 miljoner invånare. Gamla stadskärnan är ett givet besöksmål, likaså de många affärsgatorna som är uppkallade efter vad som säljs på varje gata. Man kan också besöka mausoleet för Ho Chi Minh som var en av Vietnams främsta frihetskämpar.

Längst i söder ligger staden Ho Chi Minh City. Staden hette ursprungligen Saigon, var huvudstad för Franska Indokina och senare för Sydvietnam. År 1976, efter Vietnamkrigets slut och efter att Nordvietnam och Sydvietnam bildat nuvarande Vietnam, flyttades huvudstaden till Hanoi och staden bytte namn till Ho Chi Minh City för att hedra frihetskämpen med samma namn. Staden är dock fortsatt Vietnams största stad och här finns mycket att se och upptäcka. Här finns även en hel del franska influenser från tiden som huvudstad för Franska Indokina.

Många som reser till Vietnam idag åker dock till Phu Quoc, Vietnams största ö som ligger nästan så långt söderut man kan komma i Vietnam i Thailandsviken. Hit går det numera även direktcharter från Skandinavien under vinterhalvåret. Ön har länge varit relativt orörd och bjuder på vackra naturupplevelser. Två tredjedelar av ön är faktiskt en nationalpark. Här finns också vackra och relativt orörda stränder och många reser därför gärna hit på sol och bad-semester, som alternativ till badorterna i Thailand.

Vem passar detta resmål för?

Vietnam erbjuder mycket att se och upptäcka och även om turismen ökat en del under senaste åren är det fortfarande betydligt färre som reser hit än till Thailand. Man reser till Vietnam för att upptäcka landets rika kultur och historia men det är också ett land där man får mycket för pengarna. Här finns exempelvis billig shopping. I södra Vietnam finns Phu Quoc dit man kan åka på mer traditionell chartersemester med sol och bad och hit går det direktflyg under vinterhalvåret.

När är det bäst att åka hit?

Vietnam kan besökas under hela året även om många väljer att åka hit under vinterhalvåret, för att komma bort från den svenska vintern. Det är dock värt att komma ihåg att det skiljer en del i klimat mellan norra och södra Vietnam. I januari ligger medeltemperaturen i Hanoi i norra Vietnam på runt 16 grader, medan den är 26 grader i januari i Ho Chi Minh City i södra Vietnam. Generellt är temperaturen mer jämn under året i de södra delarna. Sommaren är varm i hela landet.

Hotell i Vietnam

Populära hotell i Vietnam

Vietnam, Phu Quoc
  • Närmaste flygplats: 2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Vietnam, Phu Quoc
  • Närmaste flygplats: 21 km
  • Närmaste strand: ca. 500 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Vietnam, Phu Quoc
  • Närmaste flygplats: 2 km