Resor till Antalya

Antalya är den största staden längs den turkiska sydkusten, eller den turkiska rivieran, och är en typisk turkisk storstad. Antalya har en pulserande stadskärna och är ett eldorado för shoppingälskare.

Antalya är södra Turkiets huvudstad med över en miljon invånare och här får du turkisk storstadspuls, en trevlig marina, fantastisk shopping och faktiskt några stränder någorlunda nära staden. Från Antalya är det inte långt att resa till Kemer, Side, Belek och Alanya, om du vill kombinera storstad med en mer avslappnad strandsemester.

Den gamla stadskärnan består av smala långa gränder som leder ner till Antalyas gamla hamn. Från flygplatsen är det ca 15 km till centrum.

Antalya är inte en stad där många turister väljer att spendera en hel vecka, men ett par dagar här är en trevlig upplevelse. Staden har några riktigt bra lyxhotell men många turister bokar ett rum nere vid den gamla hamnen där det finns många supertrevliga små hotell och boutiquehotell. Använd ett par dagar till att uppleva denna storstad där hypermoderna fastfood-ställen ligger sida vid sida med ruiner från romarriket, turkiska bad, frisörer och kaféer.

Staden är uppdelad i fem mindre stadsdelar. Den gamla stadsdelen Kaleici har ett livligt centrum och här finns massor med bra möjligheter till shopping. Det är också i denna stadsdel du hittar många hotell, restauranger, barer, klubbar och kaféer. Trots att staden har moderniserats finns många karakteristiska spår bevarade från de olika tidsperioder som staden varit igenom.

Antalya bjuder på tre stränder: Memerli, Konyaalti och Lara Beach. Den strand som ligger närmast staden är Memerli, men Lara Beach, som ligger en halvtimme öster om staden, är nog den bästa. Det är dessutom en av Turkiets längsta sandstränder. Ytterligare en bit öster om Lara ligger området Düden och de berömda vattenfallen, det övre och det nedre. Besök gärna bägge två men glöm inte att i slutet på sommaren kan det vara sparsamt med vatten.

Vem passar detta resmål för?

Antalya passar för dig som vill uppleva en turkisk storstad med läcker mat och dryck, shopping, kanske ett frisörbesök eller en omgång hamam. Antalya kan vara hektisk men i den gamla stadskärnan finner du lugn och ro. Antalya är inte barnfamiljernas första val.

När är det bäst att resa till Antalya?

Från november till mars är det inte många turister och det kan vara kallt och blåsigt. I april kommer våren och i maj kan det vara lika varmt som på en fin svensk sommardag. Sommaren är mycket varm och ofta fuktig. Hösten är ingen dålig tidpunkt att resa till Antalya.

Billiga hotell i Antalya

Antalya är ett av de mest populära resmålen på den turkiska Rivieran och faktiskt är staden ett av världens mest besökta resmål, och det är lätt att förstå varför. Utöver ett soligt Medelhavsklimat hittar du här massor av bra hotell och närmast ett oändligt urval av restauranger och shoppingmöjligheter. Antalya är med andra ord idealiskt för dig som vill kombinera sol och bad med stadsliv. Den obestridliga huvudattraktionen i Antalya är den fantastiska kusten med de kilometerlånga gyllene sandstränderna och det pulserande utelivet. Samtidigt har du en lång rad av landets mest intressanta sevärdheter inom kort räckhåll. Om du kan slita dig från det turkosblå havet finns det därför rikligt att göra på en resa till Antalya.

Avsätt också gott om tid till att gå på upptäcktsfärd i den gamla romerska stadsdelen, Kaleiçi, där det på de smala gatorna utöver massor av uteserveringar, småbutiker och spännande restauranger ligger vackra, omsorgsfullt restaurerade osmanska palats. Den urgamla stadsdelens absoluta pärla är den lilla hamnen från romartiden, där traditionella träbåtar ligger och guppar på det klara vattnet. En resa till Antalya är en möjlighet för hela familjen att helt gå ner i varv, oavsett om ni vill använda semestern till spännande sightseeing eller enbart på all sköns njutning och avkoppling med allt från turkiska bad och strandliv till läckerheter på de bra restaurangerna.

Du kan boka en paketresa online som inkluderar flyg, hotell och transfer. Om du själv vill arrangera din resa till Antalya kan du naturligtvis nöja dig med att enbart boka ditt hotell genom oss. Vi erbjuder alltid valfritt avresedatum och valfri reslängd och bokar du en paketresa så är du täckt av paketreselagen och resegarantin. Det går dagliga avgångar med direktflyg från svenska flygplatser, få mer information om flygbolag och priser när du söker efter din resa i sökmotorn.

Hotell i Antalya

Populära hotell i Antalya

Turkiet, Medelhavsregionen, Antalya
8,7
Mycket bra
3438 omdömen
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Närmaste strand: ca. 1.3 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Medelhavsregionen, Antalya
8,6
Mycket bra
4114 omdömen
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Avstånd till centrum: ca. 450 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Medelhavsregionen, Antalya
8,2
Mycket bra
998 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Närmaste strand: ca. 2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Information om Alanya

Här får du lite nyttig information om Antalya som förhoppningsvis kan fungera som en inspiration till din semester i Turkiet. Informationen är enbart tänkt som en inspiration och vi reserverar oss för eventuella fakta fel. Vill du ha ytterligare råd och tips inför din resa så rekommenderar jag att du tittar in på vår blogg om resor, där hittar du många intressanta artiklar om Alanya och våra andra resmål i Turkiet. Stort nöje och trevlig resa!

Historia

Antalya på Turkiets sydkust grundlades omkring år 150 f.Kr. under namnet Attaleia efter kung Attalos ll som använde staden som bas för sin mäktiga flotta, och staden har varit bebodd ända sedan dess. När romarna hade herradömet valde de att omgärda stadskärnan med starka skyddande murar. Sedan besatte bysantinerna de seldjukiska turkarna staden, för att i slutet av 1400-talet komma under osmanskt styre. Det tränade ögat kan se många spår runt omkring i den gamla stadskärnan efter de olika folkslagen som genom tiderna har levt här. Nere i närheten av hamnen kan du till exempel se stadsporten av marmor som byggdes till ära av den romerska kejsaren Hadrians, som besökte området cirka 130 e.Kr. På motsvarande sätt härstammar ett annat av stadens "varumärken" den eleganta Yivli minareten, som byggdes av den seldjukiske Sultan Alaeddin Keykubat på 1200-talet.

I perioder har Antalya varit regionens viktigaste hamnstad och som frekventerades av handelsfolk från ett brett urval av länder. I dag anländer merparten av de besökande i Antalya med flyg, men Antalya har åter igen blivit en stad där du kan höra en härlig blandning av språk på gatorna. Idag bor det enligt den senaste undersökningen cirka 1, 2 miljoner människor i Alanya, som trots sin popularitet som resmål fortfarande bjuder på många autentiska kulturella upplevelser.

Sevärdheter och attraktioner

Huvuddelen av de vackra, gamla byggnadsverken och sevärdheterna i Antalya hittar du i den gamla stadsdelen, Kaleiçi, där bland annat Yivli minareten, stadsporten och Saat Kulesi Klocktornet ligger. Det är också här du hittar stadens traditionella trähus från 1700- och 1800-talet. Är du intresserad av områdets historia kan det även rekommenderas att besöka det arkeologiska museet. Där utöver vill du nog även vid något tillfälle under din semester leta dig väg till den Stora Basaren där du kan köpa allt från kläder och väskor (både äkta märkesvaror och kopior) till ädelstenar och väldoftande kryddor.

Även om det finns mycket att se och uppleva i själva Antalya stad så är det ingen tvekan om att de flesta reser hit för att njuta av de närliggande stränderna. Den mest stadsnära stranden är Mermerli Plaji, som dock inte är särskilt stor och där du måste betala inträde. Men om du vill kunna ta ett snabbt dopp så ligger den behagligt nära centrum. Väster om staden hittar du däremot den kilometerlånga och breda Konyaalti-stranden, som är en allmän strand. Här finns det gott om faciliteter i form av bland annat liggstolar och parasoller, duschar, omklädningsrum samt inte minst mängder av strandbarer och kiosker med möjlighet för en förfriskning under dagens lopp. Till sist har du Lara-stranden, som är en av de längsta stränderna i Turkiet och dessutom en av de mest populära.

Restauranger och butiker

Framför allt i området omkring den idylliska marinan är det på grund av alla barer, pubar, diskotek och nattklubbar alltid ett livligt nattliv. Nästan oavsett vilken typ av musik eller fest du är på humör för så hittar du något som passar dig här. 

Antalya har ett motsvarande brett urval av bra restauranger, där priserna som regel ligger en bra bit under de svenska. Det kommer därför att finnas rikliga möjligheter till att göra kulinariska upplevelser till en viktig del av resan. På många ställen har naturligtvis menyerna en mycket internationell prägel, men ser du dig lite omkring är det inte svårt att hitta ett ställe med lokala specialiteter på menyn. Gå till exempel inte miste om den turkiska motsvarigheten till Spaniens tapas, de läckra Meze. Dessa smårätter av färska grönsaker, kött och kryddor hittar du i ett otal varianter och är det perfekta valet för en trevlig festmåltid med familjen.

Väder och klimat

Antalya har ett typiskt medelhavsklimat med milda, fuktiga vintrar och varma, torra somrar. Vill du undvika dem mest intensiva sommarhettan så är även våren en bra tid att resa till Antalya på. Temperaturen är under denna årstid vanligtvis redan på nivå med en normal svensk sommardag, det vill säga några och tjugo grader. De lite lägre temperaturerna i början och slutet av säsongen är perfekta om du reser till Turkiet för att åka på sightseeing och inte enbart för att ligga på stranden. Kommer du till Antalya under vintermånaderna, då vattentemperaturerna är lite åt det svalare hållet så är det perfekt att besöka ett traditionellt Hamam (ett turkiskt bad), där du garanterat får upp kroppstemperaturen och kommer att känna dig behagligt avslappnad efteråt.

Lokal Transport

Antalya flygplats (AYT) ligger omkring 13 kilometer öster om stadens centrum. Flygplatsen mottar inte enbart besökare till Antalya, utan utgör även inkörsporten till många andra populära resmål längs Antalyakusten, som till exempel Side och Alanya. Det går bussar från flygplatsen in till Antalya, liksom det finns möjlighet att stoppa en taxi utanför ankomstterminalen. Ska du bo inne i Antalya, kan det inte rekommenderas att hyra bil eftersom trafiken, och inte minst bristen på parkeringsplatser bara gör bilen till mer besvär än till nytta. Det finns dessutom bra möjligheter till att ta sig runt i staden med buss eller taxi, om du nu inte bara vill gå. 

Resor till Turkiet

Läs mer om Turkiet och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Turkiet här