Resor till Hua Hin

2,5h söder om Bangkok ligger Hua Hin, den äldsta och mest traditionella turistorten i Thailand. Destinationen är attraktiv bland thailändare och speciellt invånare från Bangkok tycker om att besöka Hua Hin under helgerna.

Thailändsk atmosfär, spa och delikat fisk och skaldjur

Den mycket populära kungen i Thailand har sitt sommarställe här och därför har många thailändare ett förhållande till den lilla byn vid havet.

Hua Hin är även en eftersökt destination vad gäller utländska turister och många skandinavier väljer att resa hit. Längs den fem kilometer långa stranden ligger många bra hotell. Trots det har Hua Hin ändå klarat att bevara den unika atmosfären.

Staden är berömd för sina många restauranger och speciellt för sin fina fisk och skaldjur som levereras direkt till restaurangen av fiskarna. Utelivet är lugnare i Hua Hin om man jämför med andra destinationer i Thailand. Därför är Hua Hin speciellt populärt bland familjer och par.

Tips på aktiviteter i Hua Hin:

* Det finns flera golfbanor i området runt Hua Hin

* Upplev alla slags fåglar i Hua Hin Butterfly Garden

* Dagstur till Damnoen Saduak (floating market) cirka 100 kilometer

* Stort urval av vattensporter, särskilt kitensurfing

* Spasortiment i alla prisklasser

* Shopping på nattmarknader

Mycket prisvärda Citin Loft Hua Hin (3-star) är ett fint hotell. Devasom Hua Hin Resort (4-star), Dusit Thani Hua Hin (4+), Putahracsa Hua Hin (5-star) og Wora Bura Hua Hin Resort and Spa (5-star) kommer alla mycket högt på Tripadvisors listor.

Semester i Hua Hin med Solfaktor

Hua Hin, som ligger endat 2,5 timmar söder om huvudstaden Bangkok, är inte en av Thailands mest kända semesterorter, även om det faktiskt är en av de äldsta. Redan på början av 1920-talet blev den thailändska kungen så förälskad i detta område på västkusten av Thailandbukten, att han lät bygga ett sommarplats i stan, Klai Kangwon. Det var dock inte förrän den nya kungliga familjen, och andra från samhällets övre klass, började att kasta glans över den lilla sömniga fiskebyn, att den upplevde en snabb tillväxt i början av förra århundradet. I samma period byggdes nämligen en järnväg mellan Thailand och Malaysia, som 1911 innebar att Hua Hin fick en station. Staden blev snabbt ett populärt stopp på den långa resan, och man byggde därför ett exklusivt stationshotell nära stranden. Kort därpå anlade man också Asiens första 18-håls golfbana i närheten.

Trots den långa historien som semesterort, och dess kraftiga tillväxt, är en semester i Hua Hin än idag avslappnande, och staden är känd som en trevlig plats där du kan uppleva den äkta Thailändska charmen. Därtill kommer naturligtvis Hua Hins härliga, vita sandstränder med det varma, turkosa havet, som tillsammans med ett stort utbud av aktiviteter för Hua Hin till ett idealt resmål om du ska på semester med familjen, eller bara önskar en avslappnande parsemester tillsammans med din partner.

>> Läs också om en semester på Phuket

Hua Hin som ligger endat 2,5 timmar söderut från Bangkok, är inte en av Thailands mest kända semesterorter, även om det faktiskt är en av de äldsta. Redan på början av 1920-talet blev den thailändska kungen så förälskad i detta område på västkusten av Thailandbukten, att han lät bygga ett sommarplats i stan, Klai Kangwon. Det var dock inte förrän den nya kungliga familjen och andra från samhällets övre klass började att kasta glans över den lilla sömniga fiskebyn, att den upplevde en snabb tillväxt i början av förra århundradet. I samma period byggdes nämligen en järnväg mellan Thailand och Malaysia, som 1911 innebar, att Hua Hin fick en station. Staden blev snabbt ett populärt stopp på den långa resan, och man byggde därför ett exklusivt stationshotell nära stranden. Kort därpå anlade man också Asiens första 18-håls golfbana i närheten.

Trots den långa historien som semesterort, och dess kraftiga tillväxt, är Hua Hin än idag känd som en trevlig stad där du kan uppleva den äkta Thailändska charmen. Därtill kommer naturligtvis Hua Hins härliga, vita sandstränder med det varma, turkosa havet, som tillsammans med ett stort utbud av aktiviteter för Hua Hin till ett idealt resmål om du ska på semester med familjen, eller bara önskar en avslappnande semester.

 

Aktiviteter

Hua Hin har idag cirka 85.000 invånare och kan bäst beskrivas som en större provinsstad. Det innebär, att du har möjligthet att välja om du vill bo på ett av hotellen mitt i staden och nära alla utbud av shoppingcentum, marknader, butiker och restauranger, eller om du föredrar hotellen i utkanten av staden, där det är betydligt lugnare.

Oavsett var ditt hotell i Hua Hin ligger, kommer det stora dragplåstret på sin semester här på "Thailands kungliga Riviera", vara strandlivet. Den långa, breda sandstraden vid Hua Hin sträcker sig över flera kilometer från stadens centrum till hao Takiap. Det är därför sällan något problem att hitta en plats på stranden, där det också finns många familjevänliga aktiviteter att välja emellan, utöver endast sol och bad. Stranden är generellt perfekt för resenärer med barn, men håll ändå ett öga på flaggorna, som indikerar om det är farliga underströmmar och vågor till havs.

Är du morgonigg, kan en promenad längs kusten vid soluppgång varmt rekommenderas. Kanske till och med en joggingtur? Det är ett fantastiskt sätt att starta dagen på, och ökar dessutom hungern på ett härligt vis, innan du slår dig ner till frukost. Är det en aktiv semester du är på jakt efter, är området runt Hua Hin dessutom känt för att ha många fina golfbanor. Vid tågstationen ligger Royal Hua Hin Golf Course från 1924, men det finns också flera andra erkända och nyare banor runt staden, som t.ex. Sea Pines, som ligger direkt vid stranden söder om staden.

Generellt är stranden vid Hua Hin mer avslappnad och sällan överfylld på samma sätt, som du annars kan uppleva på många andra stränder i Thailands andra populära badorter. Här är dock fortfarande gott om liv under högsäsongen, med hästridnin, vattenskidor, parasailing och liknande som du kan delta i. Söder om Khao Takiap (apberget), ligger Suan Son Beach, som är lite lugnare. Själva apberget, där det ligger ett tempel och en restaurang, är ett populärt utflyktsmål. Här uppe har du en fin utsikt över Hua Hin, men det är främst de fria makakaporna som är den stora attraktionen. Var dock uppmärksam, då aporna inte direkt är blyga och gärna springer iväg med dina ägodelar eller din mat.

Restauranger och butiker

Det finns massor av goda restauranger att välja emellan i Hua Hin, som är både erkända fiskrestauranger inne i stan och mer avslappnade restauranger längs stranden. Du bör inte heller missa nattmarknaden, som tillhör bland de bästa i sitt slag i Thailand. Marknaden lockar besökare, både lokala och turister, som kommer för att hitta fynd, och dessutom är där en hel del gatukök och liknande på marknaden där du kan prova goda lokala rätter till en billig peng. Sist, men inte minst, finns det många små caféer och barer runt om i stan, där kvällarna kan avnjutas.

Utflykter

Om du inte vill spendera hela semestern på stranden eller vid hotellpoolen, finns massor av spännande utflyktsmål inom räckvidd. Upplev till exempel den berömda River Kwai, djurlivet i flera vackra nationalparker, eller de flytande marknaderna i landsorten Damnoen Saduk. Sam Roi Yot Nationalpark, som ligger endsat en timme i bil från Hua Hin, är känd för sina vackra landksap, grottor, fåglar och inte minst vackra utsiktspunkter.

Åk eventuellt också en tur längs kusten för att testa andra badstränder och besök några av de mindre kustlandsorterna, där du har större möjlighet att möta lokalbefolkningen. Reser du med barn, kommer de säkert uppskatta ett besök på Black Mountain Water Park, som ligger cirka 10 kilometer norr om staden, eller Vana Nava Water Park i söder.

Hua Hin ligger inte heller långt från Bangkok, så du kan absolut besöka storstaden på en dagsutflykt. är finns massor att se och uppleva, allt från båtturer på kanalerna, till shoppung i moderna shoppingcentrum och spännande kulinariska upplevelser bland alla gatukök. Vill du hinna uppleva allt, rekommenderas en övernattning eller två i den thailändska huvudstaden.

Transport

Den gamla tågstation som ligger mitt i stan, är tack vare den kungliga väntehallen i traditionell thailändsk stil en attraktion i sig själv. Järnvägen är fortfarande i drift, och det kör tåg flera gånger dagligen. Du ska dock vara beredd på, att tågturen till Hua Hin från Bangkok - som i buss/bil tar 2-2,5 timmar - med tåg tar upp mot 5 timmar. Dock kan det vara värt upplevesen, om du inte har bråttom.

Som regel är det mest praktiskt att ta en busstransfer från flygplatsen till Hua Hin. Räkna med en tur på cirka 3 timmar.

Resor till Thailand

Läs mer om Thailand och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Thailand här

Hotell i Hua Hin

Populära hotell i Hua Hin

Thailand, Västra Thailand, Hua Hin
6,6
Ganska bra
197 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Närmaste strand: ca. 1 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Thailand, Västra Thailand, Hua Hin
9,5
Fantastiskt
758 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Thailand, Västra Thailand, Hua Hin
6,9
Ganska bra
122 omdömen
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Närmaste strand: ca. 6 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)