Resor till Sydafrika

I det fantastiskt färgstarka landet Sydafrika kan du få upplevelser som du kommer minnas resten av ditt liv. Oavsett om du väljer att bo i Cape Town eller den solsäkra staden Durban kommer du uppleva gästvänlighet och en smittande livsglädje. I Sydafrika kan du åka på safari i nationalparkerna eller resa runt i de vinproducerande regionerna. Ett perfekt sätt att ta sig runt är att åka tåg som ger dig möjlighet att njuta av den vackra naturen.

Färgstarka Sydafrika ger dig minnen för livet

I Sydafrika bör man ta sig tid att besöka den lagstiftande huvudstaden Cape Town och lämpligen avsätta tre till fem dagar i och omkring staden. En annan upplagd aktivitet när man befinner sig i landet är att besöka någon av de många nationalparkerna för att åka på safari, en av de mest kända parkerna är Krugerparken.

Sydafrika är även känt för sin vinproduktion och du kan resa runt i vinområdena för att både njuta av den vackra naturen och de goda vinerna som du bland annat kan njuta av till maten på kvällen.

Ett bra sätt att ta sig runt i landet på är med tåg, du kan till exempel välja att resa med de lyxiga tågen Rovos Rail eller Blue Train. Landet har en imponerande bergskedja vid namn Drakensberg som du bör se - vilket är svårt att undgå eftersom högsta toppen är på 3 482 meter. Sist men inte minst bör man unna sig några soliga och avkopplande dagar i staden Durban.

Sydafrika är ett stort land - ungefär lika stort som Frankrike och Spanien tillsammans - men lyckligtvis är infrastrukturen bra, med frekventa inrikesflyg och bra huvudvägar. Sydafrika har så många attraktioner i form av både fantastisk natur och enastående kulturell variation att det kan vara svårt att bestämma sig för var man ska se på sin resa.

Hur bokar jag en billig resa till Sydafrika?

Sydafrika är ett av flera nya resmål som du snart kan resa till med Solfaktor. Anmäl dig till nyhetsbrevet och följ oss på sociala medier för att vara bland de första som får besked när vi öppnar upp för resor till Sydafrika.

 

Inspiration och fakta

Stora naturupplevelser

Sydafrika är på många sätt ett ovanligt land - det är få andra platser som erbjuder så stora variationer i landskapet och naturen. Här kan du bland annat uppleva det öde ökenlandskapet Karoo, lejon, elefanter, pingviner, de höga Drakensbergen, vackra stränder och charmiga städer längs kusten.

En regnbågsnation

Sydafrika beskriver sig själv som en Regnbågsnation, på grund av landet alla olika befolkningsgrupper. Det finns 11 officiella språk, men även om endast 8% av befolkningen har engelska som modersmål, förstår och pratar en stor del av befolkningen språket. Andra stora språkgrupper utgörs av afrikaan, som framförallt talas av de vita befolkningarna Zulu och Xhosa.

Sedan apartheidregimens upplösning, har man i Sydafrika ändrat många engleska och afrikaanska stadsnamn, man har till exempel döpt om huvudstaden Pretoria till Tshwane. Men många platser använder fortfarande båda namnen.

Kulturupplevelse

En safari står överst på önskelistan för många turister, men en resa till Sydafrika är inte komplett utan att också uppleva några av landets kulturella höjdpunkter. Upplev till exempel nattlivet på Long Street i Kapstaden, vinprovning i Stellenbosch, fiskrestaurangerna längs Garden Route eller Robben Island, där Nelson Mandela satt fängslad.

En hel värld i ett land, kallas Afrikas sydligaste spets, och det är inte utan grund. Resor till Sydafrika bjuder på en värld av unika upplevelser.

Sydafrikas höjdpunkter:

 • Taffelberget och Kapstaden
 • Vinprovning av några av världens bästa viner
 • Safari och vilda naturupplevelser
 • Avslappnade dagar på stranden

The big five

Om safarilivet lockar dig, så har du på en resa till Sydafrika goda möjligheter för att uppleva de berömda big five: elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard, samt flera andra arter på ett par dagars safari i jeep. Om du vill utmana dig själv lite extra, så ta en vandring vid Kruger National Park, och kom nära de vilda djuren - men kom ihåg att anlita en erfaren och beväpnad guide. Det är ett fullständigt enastående sätt att uppleva de stolta vilda djuren i deras naturliga miljö. En upplevelser du aldrig glömmer.

Festklädda pingviner och palmer

Det är inte bara i bushen som du kan ta dig ut på safari. Också havet rymmer fantastiska naturupplevelser. Åk på valsafari och låt dig fascineras av de jättestora valarnas piskande med sina fenor, sälarnas barnsliga lek och pingvinernas klumpiga gång på land - och smidighet i havet. Tänk tillbaka på dagens uppleveler i den varma sanden, under palmernas svalkande skugga, och med en kokosdrink i handen.

Kontrastfullt storstadsliv

Kapstaden är i sig själv en upplevelse. Här finns ett stort utbud av restauranger, museum och aktiviteter. Skyskraporna sträcker sig mot himlen, och vittnar om utveckling och moderna tider. Här bor världens rikaste och fattigaste sida vid sida. Och kontrasterna är stora, när du ena sekunden ser lyxvillor gömda bakom inhägnader, och i nästa sekund skådar fallfärdiga skjul byggda av papper och plåt. Taffelberget utgör en vacker ram runt det hela, och utsikten från toppen är vidunderlig. Här har du utsikt över hela Kapstaden och Robben Island ute i havet. På kvällen skålar förälskade par i solnedgången på Taffelbergets topp. Resor till Sydafrika sätter livet i perspektiv, på många olika sätt.

Njut av de pärlande dropparna

Som vinälskare åker du inte förgäves till Sydafrika. Med sina branta berg och böljande landskap, bjuder landet på några av de finaste vinupplevelserna du kan tänka dig. Åk på en vinprovningstur upp i bergen och njut av det vackra landskapet med pärlande droppar i glaset. Och tar du med ett par flaskor hem kan du njuta av Sydafrikas unika stämning även hemma i soffan.

Om du vill hinna med mycket på din semester är en resa till Sydafrika det perfekta valet. Detta är ett kontrasternas land med stora skillnader på rika och fattiga men även ett land otroligt rikt på kulturhistoria, unika naturupplevelser och med tid får både avkoppling och aktiv semester. En sak är säker, du kommer inte ha det långtråkigt på en resa till Sydafrika.

Kruger Nationalpark

Detta är kronjuvelen av Sydafrikas nationalparker, och tillhör Afrikas bästa. Parken är på nästan 2 miljoner hektar, och har ett imponerande antal djur- och växtarter, som både kan upplevas på guidade safariturer, eller på egen hand i bil. I Kruger Nationalpark, kan du med lite tur få se THe Big Five. Läs mer om Kruger Nationalpark på parkens egen hemsida.

Addo Elefant Nationalpark

Ursprungligen upprättades parken Addo för att skydda de sista elefanterna i området, och har idag 450 elefanter på området, samt de big five. Därutöver inkluderar nationalparken det närliggande havet med valar och hajar. Läs mer om Addo Elefant Nationalpark på parkens egen hemsida

Garden Route

En av Sydafrikas mest populära destinationer är sträckan längs kusten från Kapstaden österut till Storms River. Ruten har fått sitt namn efter den stora variationen i växtliv, samt alla de laguner och sjöar du passerar på vägen. Området har ett av de mildaste klimaten i världen, som stundtals kan vara lite fuktigt på grund av vindarna från den Indiska Oceanen. Längs Garden Route finns flera nationalparker med bra vandringsleder, och i havet kan du uppleva valar och sälar.

Drakensberg

Den högsta bergskedjan i södra Afrika, Drakensberg, bjuder på fantastiska landskap med höga berg och djupa vattenfall. Flera platser kan man besöka på vandringar över flera dagar, där du övernattar i hyddor. Från Drakensberg är det också perfekta att åka på en tur till det lilla kungadömet Lesotho.

Turistinformation

Sydafrikas officiella turistbyrås hemsida, kan du se omfattande beskrivningar av landets olika regioner och sevärdheter. Turistbyrån har också en bra sektion med praktiska tips inför din resa. ven om du kan se mycket av Sydafrika på några veckors semester, rymmer landet så många sevärdheter och attraktioner, att det kan vara en fördel att koncentrera sig på en mindre del av landet. 

Hotell i Sydafrika

Populära hotell i Sydafrika

Sydafrika, Kapstaden
 • Närmaste flygplats: 23 km
 • Närmaste strand: ca. 7.8 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Sydafrika, Stellenbosch
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
 • Restaurang
Sydafrika, Kapstaden
 • Närmaste flygplats: 26 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi