Resor till Sri Lanka

En resa till Sri Lanka bjuder på frodiga regnskogar, vackra tempel, te-plantager, vackra byar och ett rikt djurliv, samt inte minst de milslånga gyllene sandstränderna. Kanske inte så konstigt att Sri Lanka år 2013 blev korad till världens bästa resmål av Lonely Planet.

Sri Lanka (känt som Ceylon fram till år 1972) är en östat i Indiska Oceanan, sydöst om Indien. Till ytan är Sri Lanka ungefär lika stort som Lettland så landet är relativt kompakt men har trots detta över 22 miljoner invånare. De två största folkgrupperna är Singaleser (75%) och Tamiler (18%). I flera årtionden, fram till det äntligen blev vapenvila år 2009, har det varit stora oroligheter mellan Tamilerna och den Singales-dominerade regeringen. Idag är Sri Lanka ett fredligt land som på kort tid har blivit ett mycket populärt turistmål, mycket på grund av ett orört och rikt djurliv, fantastiska stränder och inte minst en lokalbefolkning som inte kan göra tillräckligt för en. Sri Lanka har tidigare varit både portugisisk, nederländsk och brittisk koloni, något som satt stor prägel på bland annat arkitektur och kultur. Det svarta Ceylon-teet var mycket intressant för britterna och blev snabbt en stor exportvara. Idag är det ett klassikt frukost-te över hela Storbritannien.

Sri Lankas kök har naturligtvis många impulser från grannlandet Indien och vanliga ingredienser är olika typer av curry, vitlök, mycket chili, ris och olika typer av kött. Det vegetariska köket har också stor plats i Sri Lankas mat. Man äter mycket billigt i Sri Lanka och rätterna är stora och mättande. En rätt man inte ska missa om man åker till Sri Lanka är den berömda fiskcurryn, ambul thiyal.

Även om en resa till Sri Lanka bjuder på mer än bara avkoppling under palmerna reser naturligtvis huvudparten av turisterna hit för att njuta av sand mellan tårna på den vackra stränderna. De bästa och mest kända badorterna ligger på köravstånd från huvudstaden Colombo, på väst och sydvästkusten. Några av de mest populära semesterorterna är Negombo, Bentota, Galle, Unawatuna och Hikkaduwa. Man bör dock inte missa många av de fantastiska resmålen i inlandet med bland annat besök på te-plantager, elefantreservat, gamla fort och charmerande byar. Man kan resa runt på egen hand men de flesta bokar en organiserad rundresa. En rundresa runt ön med fokus på de viktigaste sevärdheterna och 1-2 övernattningar per stad varar omkring en vecka. Efter rundresan väljer många att ta in på ett strandhotell och njuta av resten av semestern under svajande palmer.

Valutan heter rupi (LKR). Här räcker pengarna långt även om landet de senaste åren blivit lite dyrare i takt med att populariteten har ökat. Man äter fortsatt bra på lokala restauranger för några tior men på de större internationella hotellen är mat/dryck dyrare än på turistgatorna omkring. Lokalbuss och tuk-tuk är billigt.

Till Sri Lanka flyger man till Bandaranaike International Airport utanför huvudstaden Colombo. Flera flygolag har flygförbindelse från Skandinavien med endast ett byte på vägen.

Vem passar detta resmål för?

Sri Lanka är resmålet för alla som söker något annat än de stora klassiska charterdestinationerna och som gillar att kombinera lata dagar på stranden med spännande utflykter till historiska och natursköna sevärdheter. Sri Lanka har ett rikt djur- och växtliv och stora delar av landets regnskog värnas av UNESCO. Barnfamiljer som tidigare rest i Asien kommer trivas på Sri Lanka men om man är på sin allra första semester utanför Europa med små barn kan andra resmål passa bättre, som t.ex. Mauritius eller Thailand.

När är det bäst att resa hit?

Sri Lanka ligger nästan direkt vid Ekvatorn och har ett tropiskt klimat med små månatliga variationer i temperaturen och en årlig genomsnittstemperatur på omkring 30 grader. Vattentemperaturen ligger på trevliga 27-30 grader. Sydväst-monsunen kommer mellan maj och november och då kan det vara vettigt att hålla sig på östkusten, medan nordöst-monsunen träffar östkusten av landet mellan oktober och januari och då kan motsatt sida ha det bästa vädret. Den torraste (och bästa) perioden för en resa till de populära semesterorterna längst väst- och sydväst-kusten är från november till april.

Semester på Sri Lanka med Solfaktor

Fram till 1972 kallades Sri Lanka för Ceylon. Landet har en över 3000 år gammal historia och på grund av sin strategiska placering på sydspetsen av Indien, hade landet en stor betydelse för trafiken längs Sidenvägen helt fram till andra världskriget.

Hur bokar jag en semester på Sri Lanka?

Oavsett om du vill resa på en vinter- eller sommarsemester till Sri Lanka, kan du välja om du vill boka din semester som ett samlat paket, inkl. flyg, hotell och transfer, eller endast boendet på ett av våra utvalda hotell. De flesta som spenderar semestern på Sri Lanka önskar kombinera semestern på de vackra stränderna med kulturupplevelser. Använd eventuellt de olika temana på vår hemsida för att hitta rätt hotell - du kan t.ex. läsa mer om en aktiv semester, familjesemester, långtidssemester, vandringssemester eller en semester utan barn. I vår guide om resmålet Sri Lanka, kan du läsa mer om när det är bäst att hålla semester i förhållande till klimat och väder. Du kan också få tips om kulturen, historien, maten och mycket, mycket mer.

Den Indiska Oceanens pärla

Något som verkligen fascinerar de skandinaviska resenärerna, är den breda etniska diversiteten som Sri Lanka har. Singalserna utgör majoritet med hela 74%, men utöver det finns många etniska minoriteter representerade, bland annat malayer. En annan är tamilerna som sedan länge har varit i konflikt med singaleserna. Många olika religoner - som islam, buddhism och hinduism -har satt sin prägel på både arkitektur och kultur. Den religion som är störst här på ön, är buddhismen, och det är här man har hittat de äldsta buddhisitska skrifterna man idag känner till.

Tyvärr förknippar många Sri Lanka med etniksa konflikter och det är framför allt på grund av inbördeskrigen mellan separationsrörelsen "De tamaliska tigrarna" och regeringen, som dock slutade år 2009. Landet är också känt som "Landet med de leende människorna", med den vänliga och varma lokalbefolkningen samt som "Den Indiska Oceanens Pärla" och dess vackra natur. Några kallar även Sri Lanka för "Indiens tårar" på grund av öns läge och form.

Rik kultur och vacker natur

På Sri Lanka finns allt från vita sandstränder med vajande palmer till nationalparker och gamla historiska tempel. Vi rekommenderar dig t.ex. att åka till det mest kända buddhistiska templet i landets största stad Colombo, nämligen Kelaniya Raja Maha Vihara. Det ursprungliga templet ödelades av indier, återuppbyggdes, ödelades igen av portugisare, och återbyggdes på nytt på 1700- och 1800-talen. Templet har en vacker och ovanlig arkitektur, och det är en av de heligaste platserna på Sri Lanka, då det är välsignat av självaste Buddha.

Besök också Yala National Park, för att uppleva Djungelboken på riktigt. Här finns både apor, påfåglar och leoparder, och du kan dyka djupt ner i Sri Lankas överdådiga naturskönhet i detta jättestora skogsområde.

Colombo - fullt av intensiva upplevelser

Sri Lankas livliga huvudstad, Colombo, lockar många besökare med sina vackra strandpromenader längs Galle Face Green. Också Cinnamon Gardens, de eleganta koloniala palatsen och det gamla fortet tillhör turisternas favoriter. Basaren Pettha erbjuder både lokala invånare och besökare en mängd små butiker som säljer billiga tyger och kläder, matvaror, kryddor, mässing, silver, guld och mycket mer. Du hittar många bra restauranger i distriktet Fort, och bara en promenad runt på de livliga gatorna kan vara en smakfull upplevelse. På regniga dagar är det värt att besöka Nationalmuséet och Art Gallery.

Kandy - Buddhismen i Sri Lanka

Gömd inne i Sri Lankas böljade landskap, ligger staden Kandy, på ett vackert läge vid en fin sjö som är omgiven av backar. Historiskt sätt, är staden den viktigaste platsen för buddhismen, och här hittar du exempel på utsökt arkitektur, däribland den åttakantiga Dalada Maligawa - Tandens Tempel - som huserar och skyddar lämningar från Buddha. Andra sevärdheter inkluderar det lilla, men utmärkta Nationalmuséet, Peradeniya Botaniska Trädgård och Udawattakelle Sanctuary - en fredlig tillflyktsort för fåglar.

Anuradhapura - buddhistisk helgedom

En annan viktig sevärdhet är Anuradhapura, en historiskt viktig och central stad i Sri Lanka, som idag lockar buddhistiska pilgrimar. Staden var tidigare en bas för singalesisk makt, och dateras tillbaka till 380 f.Kr. Det heliga Bok-trädet, är stadens heligaste ställe, och det sägs att det var här som Buddha uppnådde fulltändigt erkännande under en meditation. Andra viktiga sevärdheter omfattar templen Thuparama Dagoba och Jetavanarama Dagoba. Här i närheten hittar man också resterna av den gamla staden Polonnaruwa, med ruiner som härstammar från 1000- och 1100-talen.

Fantastiska sandstränder

Många resenärer kommer till Sri Lanka på grund av de fantastiska vita sandstränderna, med vackra palmer i bakgrunden. De flesta hotell ligger omkring Hikkaduwa vid den sydvästra kuten. Det finns massor av plats till alal på de långa sandstränerna, och i några områden är det mer livligt, men det finns också plats till dig som önskar lugn och ro. Det finns ett brett urval av hotell och restauranger, och det finns något för var och ens smak.

Längs Sri Lankas kust ligger också hamnstaden Galle, som har varit under holländskt styre, vilket du kan se än idag. Här hittar du stadens enorma fort, som är 350 år gammalt, och idag råder här en avslappnad atmosfär som bäst avnjuts vid en vandring på de gamla gatorna.

Sri Lankas Nationalparker

Trots att man börjar se ett slut på de mångåriga inbördeskrigen, så är den nordöstra delen av Sri Lanka fortfarande stängd för besökare. Men letar du efter en plats rik på naturupplevelser, som dessutom är fri från turism, kan du besöka nationalparkerna i Yala West med den barska naturen och ett rikt djurliv. Stället ligger i den sydöstra delen av Sri Lanka, och är lättillgängligt med buss eller bil.

Flyg till Sri Lanka

Alla besökare ankommer till Sri Lanka med flyg till den internationella flygplatsen utanför Colombo. Flygplatsen har förbindelse med många europeiska och asiatiska städer, samt med Australien och Mellanöstern. Många väljer också att kombinera en semester till Sri Lanka med ett besök på Maldiverna.

Tusitbyrå

Sri Lanka är ett frodigt tropiskt land, som har långa sandstränder och en enastående natur och kultur. På Sri Lankas turistbyrå kan du hitta fler upplysningar om landet, och på dess officiella hemsida kan du bland annat få praktisk råd inför din semester till landet. Du hittar också förslag på sevärdheter och aktuella händelser. Turistbyrån har också en praktisk distansberäknare, som du kan använda för att planera din semester på Sri Lanka.

>> Se också billiga resor till Thailand
>> Se också billiga resor till Bali

Hotell i Sri Lanka

Populära hotell i Sri Lanka

Sri Lanka, Negombo
9,6
Fantastiskt
2818 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Sri Lanka, Pasikudah
9,9
Fantastiskt
45 omdömen
  • Närmaste flygplats: 266 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Sri Lanka, Unawatuna
7,5
Bra
206 omdömen
  • Närmaste flygplats: 152 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi