Resor till Madrid

Madrid har varit Spaniens huvudstad sedan 1562 och ligger mitt i landet. Madrid är en hektisk storstad som skiljer sig från Spaniens kuststäder och öar.

Madrid är Europas högst belägna stad och här finns det stora mäktiga slott och stora tjurfäktningsarenor.

Karaktärsdragen som huvudstad är att det är rikt på kultur, konst och ett hektiskt nattliv. Torget Puerta del Sol är Madrids medelpunkt, och shoppingstråket går längs Gran Via och här ligger det även mängder av kafeér och restauranger.De mest imponerande konstmuseerna är Mueso del Prado och Centro Cultural Reina Sofia.

Nattlivet är utbrett, det finns mängder av barer och klubbar och många av dem stänger inte förrän kl. 06.00 på morgonen.

Det enklaste och snabbaste sättet att ta sig runt i Madrid är med tunnelbana. Tunnelbanenätet är ett av världens största.

Madrid Barajas Airport ligger ca 13 km utanför staden och man kan ta sig till centrum med buss, tåg och taxi.

 

Storstadssemester i Spaniens eleganta huvudstad

Den spanska huudstaden är en pulserande stad med en unik stämning av elegans, som bjuder på en värld av kulturella och historiska sevärdheter. Upptäck berömda konstmuseer, det gamla latinkvarteret eller de idylliska parkerna. Möjligheterna är nästan oändliga, och räcker gott och väl till att fylla en 4-5 dagars semester med spännande upplevelser. Kom oockså ihåg att njuta av storstadens alla caféer, smakrika tapas och stora gastronomiska upplevelser på diverse restauranger.

Madrids pulserande liv finns överallt i grannkvarteren, och de fantastiska konstattraktionerna, den varierande kokkonsten, det levande nattlivet och dynamiskt mode är alla saker som präglar den spanska huvudstaden. Det hänger vacker konst på väggarna i Paseo del Arte-museet, och vid Royal Palace och på Plaza Mayor finns de vackert utsmyckade byggnaderna Bourbon och Habsburg Madrid.

Varje distrikt har sin helt unika prägel, allt från lyxiga Aalamanca till det fräcka Chueca, alternativa Malasana och miltikulturella Lavapiés. 

Madrids gyllene triangel av konstattraktioner omfattar Prado Museum, det mer intima Reina Sofía Museum och Thyssen-Bornemisza Museum (med konst från 1700-talet till 1900-talet). Alla ligger nära varandra på Paseo del Arte. Carrera de San Jerónimo tar dig förbi parlamentet, El Congresso de Los Diputados där medlemmarna hölls med vapen i ett kupp-försök i den tidiga post-Franco eran, samt vidare till Madrids epicentrum, Sol. Från Sol kan du ta dig från Calle Mayor till Plaza Mayor och se de omkringliggande vidunderna från Asturias gamla Madrid. Slappna av  i den franskpräglade Parque del Buen Retiro och visa respekt för statyn med den fallna ängeln, Monumento al Ángel Caído.

Upplev Madrid på en storstadssemeter med Solfaktor och bo på noga utvalda hotell på din semester. Läs mer om hotellen eller sök och jämför priser på resor till Madrid i sökmotorn. 

Hotell i Madrid

Populära hotell i Madrid

Spanien, Madrid-regionen, Madrid
7,8
Bra
6256 omdömen
  • Närmaste flygplats: 22 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Madrid-regionen, Madrid
9,0
Fantastiskt
2166 omdömen
  • Närmaste flygplats: 23 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Spanien, Madrid-regionen, Madrid
8,7
Mycket bra
2181 omdömen
  • Närmaste flygplats: 21 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi


Resguide Madrid

Madrid, som ligger i den centrala delen av landet i kommunen med samma namn, har varit Spaniens huvudstad sedan 1561 och är en levande och kosmopolitisk stad full med museum, konstgallerior och historiska sevärdheter. i absolut världsklass. Här finns också massor av andningshål utspridda i och runt omkring staden, samt fantastisk gastronomi, en värld av shoppingmöjligheter och en majestätisk arkitektur som både passar till en långweekend eller en längre storstadssemester. 

Vädret när du reser

Trots att det är den högst belägna huvudstaden i Europa (646 meter över havets yta), så har Madrid som regel milda temperaturer på vintern. Genomsnittstemperaturen i januari ligger runt 5 grader - men var beredd på att det ofta kan gå under fryspunkt. Genomsnittstemperaturen i juli månad ligger på 24 grader och sommaren kan bli mycket varm, vilket gör att man ofta håller siesta på den varmaste tidpunkten på dagen. Aircondition rekommenderas starkt. 

Sevärdheter

Madrid är berömd för sin rika historia och kultur, samt alla gröna områden som tillsammans bjuder på fler stora sevärdheter än någon annan plats i Soanien (Barcelona inkluderad).

Madrid kan bland annat skryta med att rymma ett av världens absolut ledande konstmuseer, El Prado-museet som har över 4000 konstverk, däribland ikoniska spanska mästerverk av Velazquez, såsom Las Meninas, samt många unika verk av Goya.

Ett annat konstmuseum av hög klass, är Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, som bjude rpå flera olika mästerverk inom moderna och samtida konst, däribland Picassos berömda verk, Guernica.

Det tredje konstmuseet av hög internationell klass som du kan besöka i Madrid, är Thysssen-Bornemisza-museet som av många betraktas som världens mest betydelsefulla privata konstsamling. Samlingen påbörjades av Baron Heinrich Thyssen-Bornemisz och hans son Hans Heinrich, och köptes senare av den spanska staden år 1993. Museet är mer internationellt orienterat än Reina Sofía-muséet, med mästerverk av bland annat Van Gogh, Cézanne och Rembrandt.

Tillsammans bildar de tre konstmuseerna en konstnärlig triangel, som du inte hittar i någon annan europeisk storstad - och en del konstkännare hävdar, att du på en eller två dagar i Madrid kan uppleva så stora och betydelsefulla delar av Västvärldens konsthistoria på dessa tre museum, att du inte behöver åka någon annanstans efter det.

En annan viktig kulturell sevärdhet är Monasteires de las Descalzas Reales, som är ett lugnt kloster nära Gran Via, där du kanuppleva fantastiska flamska gobeliner, målningar av Titian och vackra freskomålningar.

Torget Puerta del Sol, som ligger i hjärtat av staden, är både lavande och historiskt på en och samma gång, och är dessutom en central samlingspunkt för stadens händelser och aktiviteter. Här samlas både turister och lokalbefolkningen för att känna av stadens puls eller för att betrakta torgets gaturföreställningar, festligheter eller firandet av nationella högtider.

Parque del Oeste, stadens botaniska trädgård, bjuder på fantastiska landskap som passar till en avslappnande dag med familjen eller en romantisk picknick för två.

Sist, men inte minst, ska också en av de mer kontroversiella och politiskt omdiskuterade sevärdheterna i Madrid nämnas - nämligen Plaza de Toros de la Ventas, Madrids tjurfäktningsarena som har spelat en viktig roll i staden. Tjurfäktningsar äger fortfarande rum, oftast i maj månad.

Mat och dryck

Madrid har en fantastisk gastronomi, inte minst för att staden varje dag tar emot färska råvaror - färsk frukt, färska grönsaker, nyfångad fisk och skaldjur samt kött - från hela landet.

Råvarornas kvalitet kombinerad med den höga gastronomiska nivån bland staden kockar gör, att du i Madrid hittar några av de absolut bästa restaurangerna i Spanien, samtidigt som det finns ett överflöd att välja emellan.

Vad gäller de lokala invånarnas matvanor, så har Madrids invånare en tendens till att börja varje dag med en lättare frukost, som ofta endast består av en liten kaka och en kopp kaffe. Lunchen lägger man däremot möda och besvär på, och den kan ofta ta ett par timmar då du ofta också har paus (siesta) från arbetet. Som regel öppnar restaurangerna för lunch runt klockan 13.30.

Middagen serveras sent i Spanien, oftast efter klockan 20.00 - men vissa restauranger öppnar senare änså. Detta ska du framförallt tänka på om du reser med små barn, då det gäller att hitta en restaurang som öppnar innan barnen ska gå och lägga sig.

Lokal transport

Från Puerta del Sol - Madrids centrum - kan du på några få minuter till fots ta dig genom några av de viktigaste områdena, vilka alla är mycket olika. Huertas böjer sig förbi det multi-etniska kvarteret Lavapíes i söder. Korsa genom Gran Vía till det lite fräcka kvarteret Chueca i nordväst, och det charmiga kvarteret Malasana. Det äldsta kvarteret i madrid ligger mellan det tätpackade och konstnärliga området Paseo del Prado i öst och Palacio Real i väst, medan det exklusiva området i Salamanca och Chamberi ligger i norr på båda sidor om Madrids huvudstråk Paseo de la Castellana.

Enkelbiljetter och tio-turskort gäller på hela metron och alla stadens bussar. Månadskortet kan köpas till metron, bussar och tåg. Rusningstiden är mellan 7-9 på morgonen och efter klockan 19 på kvällen.

Till fots

De flesta av Madrids största attraktioner ligger på bekvämt avstånd i eller nära centrala Madrid. Promenader är oftast det bästa alternativet om du vill upptäcka allt staden har att erbjuda.

Metro

Consorcio Transportes de Madrid metrosystem är billigt och effektivt, och kör dagligen från klockan 6 på morgonen till klockan 01.30 på natten. Alla 12 metrolinjer har en bestämd färg och ett nummer. En enkelbiljett räcker för att åka på hela nätet.

Taxi

Du kan haffa en taxi överallt. Det finns också hållplatser på gatorna. Räkna med att betala dricks för bagaget om du åker taxi till och från flygplatsen eller från buss- och tågstationerna. Det är vanligast att runda upp till närmaste hela Euro.

Bussarna

Madrids omfattande bussnätverk kan vara lite bevärlig att förstå sig på för en besökare, framförallt i förhållande till den relativt enkla metron. Bussarna kompletteras på natten av nattbussar, eller búhos, som kör från Plaza de Cibeles till förorterna från midnatt till klockan 6 på morgonen.

Cercanías

Dessa regionaltåg står för en snabb förbindelse mellan Chamartín och Atocha tågstationer till de närliggande städerna, såsom Alcalá de Henares och Aranjuez.

Familjesemester

Madrid är ett perfekt resmål för en familjesemester, då staden har ett brett utbud varierande underhållnings- och kulturerbjudande till alla åldrar.

En av de mest populära familjevänliga attraktionerna, är Parque de Atracciones, som innehåller fler än 30 attraktioner för hela familjen. Nöjesparken är indelad i en rad olika temaområden, som gör besöket både informativt och uderhållande för stora och små.

En annan fantastisk nöjespark i Madrid, är Parque Warner, som bland annat bjuder på skådespelare i kostnymer, en rad rutschbanor och vattenrutschbanor.

Du kan också välja att spendera några timmar på att studera utdöda djurarter, däribland dinosaurier, på det spännande Naturvetenskapsmuseet, som har fantastiska barnvänliga attraktioner, däribland leksaksdinosaurier och afrikanska elefanter, fossiler och rekonstruktioner av olika utdöda djurarter.

Resor för par

På sträckan mellan den ikoniska Metropolis-byggnaden till Plaza de Espana, hittar du några av de bästa barerna, butikerna och restaurangerna som Madrid har att erbjuda.

Om du är på jakt efter bra shoppingmöjligheter, hittar du bland annat ett stort utud av klädes- och smyckesbutiker på Gran Vía.

Om ni däremot är ett par, som är mer intresserade i kultur och konst, kommer ett besök på ett av de tre konstmuseerna, Museo del Prado, Reina Sofia och Thyssen-Bornemisza, som tillsammans utgör en konstsamling i absolut världsklass, helt klart rekommenderas.

Den perfekta dagen i Madrid

Om du endast har en dag till ditt förfogande för att uppleva Madrid, kommer här mina tips och råd på vad jag skulle fokusera på att se och uppleva. 

Morerna grundade Madrid redan på Medeltiden, men i sin nuvarande form är det först och främst en 1800-talsstad. Gamla stilarter i ny tolkning: klassicism, renässans och mudéjar (den moriskt inspirerande arkitekturen) ger Madrid sin helt egna profil.

Madrid de los Austrias, stadens äldsta kvarter

Madrids äldsta kvarter härstammar från 1600-talet, och är känt so Madrid de los Austrias. På en promenad genom de små gatorna i Madrid, får du en strålande uppfattning om hur livet såg ut i den nästan provinsiella huvudstaden för ett världsomspännande imperium. De sobra byggnaderna i mursten, trä och tegel rymde ett jämnt borgarskap och en aritrokrati unden stora anspråk. Det är intimt och trevligt, istället för imperial prakt,.

Utanför det gamla kvarteret ändras Madrid. Det blir ljust och luftigt runt det praktfulla kungaslottet från 1700-talet, de statliga adelsvillorna på Gran Vía och de två populära promenaderna, Paseo del Prado och Recoletos. Madrids oas är den stora parken Retiro, där ett stort folkliv breder ut sig på varma sommardagar.

Prado-museet 

Inte långt från Retrio ligger Prado-museet, vars väggar pryds av mästare som Velázquez, Goya och Rubens. I samma hörna av Madrid, ligger konstcentret Reina Sofía samt det nya Thyssen-Bornemisza-museet, som har fäst Madrids rykte som ett mekka för målerikonstens älskare.

Madrid är en stad med många facetter, och dess främsta kännetecken är kanske villigheten att alltid ta upp ett nytt element i sin mångsidiga personlighet. Kalliska tascas världshus - är ett lika typiskt inslag i gatubilden som moderna inneställen som får staden att vibrera med de berömda movida. I den spanska huvudstaden finns alltid plats för något nytt, utan att man kompromissar med det gamla.

Shopping i Madrid

Spanien har flera talangfulla designer från hela världen - och det helt extrema kan man hitta på gatorna vid Salamanca. Ett alternativt landskap blomstrar i Chueca, medan modehusen har tagit över Malasana. Gatorna runt Hueratas och större delen av den gamla stadskärnan är också fyllda med specialbutiker.

Mellan shoppingturerna kan du ta en paus och slå dig ner på ett café för en god kopp kaffe eller något gott att äta. Vill du ha lite mer luft och grönt runt dig, är det perfekt att ta turen till en av parkerna.

Turistinformation

Madrid är en öppen och tillmötesgående stad. Den kan verka modern, men är samtidigt folklig på det gamla goda viset. Läs mycket mer om Madrid på den spanska turistbyråns hemsida här, och få fler tips och råd inför din storstadssemester.

 

 

 

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här