Resor till Costa Blanca

Costa Blanca betyder "vit kust", efter de vita sandstränderna. Här finns många olika semesterorter att välja mellan.

Spaniens berömda Costa Blanca, den vita kusten, är en av Europas mest populära semesterdestinationer. Besökare kommer hit för att slappna av med sol, sand och sangria. Kombinationen av ett levande kulturliv, fantastiska stränder och ett härligt väder, kommer för lång tid framöver säkra Costa Blanca en status som en semesterfavorit.

Trots att Costa Blanca är mest känd för sina populära All Inclusive resorts och livliga barer, finns det mycket mer att uppleva i området, än du först kanske tror. Gamla städer som Xàbia gömmer på vackra gator med vitkalkade hus och spännande småbutiker bakom den mer moderna strandfroten. Semestergäster i alla åldrar återkommer till detta semesterparadis år efter år, och det är inte svårt att förstå varför.

Resor till Costa Blanca i Spanien hittar du enkelt i sökmotorn, och du kan välja att boka endast hotell om du själv vill stå för flygresan till Spanien, eller ett samlat paket inkl. flygresa, hotell och eventuell transfer eller hyrbil. Bokar du en resa som ett paket, täcks du naturligtvis av Resegaranti och Paketreselagen. Vi erbjuder resor till alla resmål på Costa Blanca, året runt, och du väljer själv hur länge du vill vara borta.

 

Information och fakta

Costa Blancas prisbelönta, fina sandstränder är perfekta till en badsemester, liksom det också väntar massor med äventyr för dig som vill ha lite mer fart på semetern. Åk till exempel till Terra Mitica nöjespark, eller vattenlandet Aqualandia som har massor med roliga attraktioner. Eller varför inte ta en tur in i landet, bort från de mer populära semesterorterna, för att upplava de historiska städerna i de frodiga bergen.

Språk: Spanska

Valuta: Euro

Lokal tid: Costa Blanca har samma tidszon som Sverige

Flyg till: Costa Blanca har tre flygplatser, men vi rekommenderar att flyga till centralt belägna Alicante. Flygtid från Sverige är cirka 3,5-5 timmar beroende på avreseort.

Turistinformation: Mer information om Costa Blanca hittar du på www.costablanca.org

Vädret

En av huvudsakerna till att det är så populärt att spendera semestern på Costa Blanca, är utan tvekan regionens oemotståndliga klimat. Det är perfekt till att slappna av på stranden med temperaturer, som i juli och augusti stiger över 30 gradersstrecket. Det är också mitt på sommaren, som nederbördsmängden är som lägst, vilket betyder att en semester med massor av tid på stranden kan garanteras.

Havstemperaturerna ligger runt 20 grader på sommaren, men en härlig bris från Medelhavet säkrar att värmen vid kusten aldrig bli outhärdlig. Denna perfekta kombination är grunden till att många år efter år återkommer till Costa Blanca.

Stränder

Medan livet på Costa Blanca är centrerat runt Alicante, finns det också mycket att göra på platser som Gandia, där sanden dagligen underhålls med traktorer. Det är en populär plats på sommaren, med en unik stämning på helgerna.

Nere i Benidorm hittar du på Playa de Levante en strand som fått blå falgg, med gyllene sand och en promenad. Lite längre bort ligger Playa de la Fossa, en mer oberörd strand med betagande utsikt över Penyal d'Ifach och Calpes Peñón de Ifach, en jättestor kalksten som reser sig ut havet i horisonten.

Denia, lite längre upp längs kusten från Javea och Moraira, är en lugn resort med en svindlande 15 kilometer lång strand. Denia är också känd för sin tillbakalutande stämning, vackra gamla stadsdel ochgenerellt inbjudande atmosfär. Ideal för en familjesemester!

Själva Alicante har dock också en vacker 5 kilometers strand, också med blå flagg, som är populär bland både lokala och turister. Calpe som ligger lite längre upp längs kusten, har en härlig sandstrand med en lugn promenad.

Lokal transport

Ett effektivt nätverk av tåg, bussar och spårvagnar, gör de enkelt att ta sig runt och se de mest intressanta ställena längs kusten. 

Spårvagn: Att ta dig runt i Costa Blanca är lätt om du tar spårvagnen som förbinder Benidorm med Alicante.

Bilhyra: För att oberoende kunna utforska några avde charmiga landsorterna inne i landet, är et oftast mest praktiskt att hyra en bil.

Händelser

Semana Santa: Costa Blanca håller liksom resten av Sapanien påskparader och processioner under Semana Santa.

Medeltida kamper: Håll utkik efter Moros y Cristianos-festivalerna, som tar plats över hela Costa Blanca från mars till oktober. Vid dess genomförs medeltida kamper mellan morerna och de kristna, till häst och kameler. Allt ledsagas av fyrverkerier.

La Tomatina: Ta inte på dig dina finaste kläder om du är i Buñol den sista onsdagen i augusti. Det är då La Tomatina går av stampel, landets största tomatkamp. Du bör utrusta dig med ett par skyddsgladögon för att vara på den säkra sidan.

Utflykter och aktiviteter

Fördriv tiden på den eleganta strandpromenaden eller under palmerna som ger skugga, i Alicante. Eller upplev några av de fascinerande städerna och landsorterna som gömmer sig i inlandet på Costa Blanca. Inne i landet från Benidorm kan du t.ex. besöka den moriska borgen från 1500-talet i Guadalest, som ligger i ovanligt vackra omgivningar inne i klippan. Utforska också den gamla landsorten Altea med dess charmiga, vitkalkade hus täckta av blomor. Ta det lilla turisttåget som kör upp till borgen från 900-talet i historiska Xàtiva. Spelar du golf, är det också naturligt att söka sig mot Alicante Golf Club, för att testa banan designad av Seve Ballesteros. Barnen kommer utan tvekan att värdesätta en tur till Costa Blancas vatten- och nöjesparker runt Benidorm.

Familjeupplevelser

Reser du med barn, kommer du inte att ha tråkigt på Costa Blanca. Några av de mest populära familjeattraktioerna på den vita kusten, är samlade runt Benidorm. Här kan du ge barnen en blöt och vild dag i Aqualandia vattenland, där de kan susa ner för den högsta rutschkanan i Europa. barnen komemr också att älska Terra Mitica, där de gamla myterna från Egypten, Rom och Grekland har blivit till spännande nöjen och vackra föreställnignar. Tar du med dem till naturparken Terra Natura, kan ni uppleva en av de bästa platserna i Costa Blanca för att stöta på vilda djur i vackra omgivningar.

Naturupplevelser

Koppla av med en promenad genom palmlunden Elche, som med 200 000 träf är den största av sitt slag i Europa, och en av de största naturattraktionerna på Costa Blanca. Vandra upp genom tallskogen i Montgó Mountain Naturpark, där kalkstensmassivet stiger upp till 735 meter. Här hittar du några av Costa Blancas mest vidunderliga utsikter, som sträcker sig så långt som till Ibiza. Klättare kommer lockas till Peñón de Ifach, en dramatisk kalkstensklippa som utgör den minsta naturparken i Spanin, och är en av de best betagande platserna på Costa Blanca.

Mat och dryck

Costa Blanca som varje år tar emot miljoner av internationella besökare, kan tillfredsställa ett brett spektra av kulinariska preferenser. Du kan således hitta allt från en full English breakfast till en tallrik med fritto misto här. Om det är den autentiska smaken av Spanien du är på jakt efter, bör du ta en avstickare från centrum av Benidorm till den historiska gamla stadsdelen och "Tapas-gatan".

Här kan du prova lokala, färska räkor från Denia eller Iberisk skinka med en kall öl eller ett glas vin. Det är den ideala platsen för att komma bort från den utslaga vägen, samt lära känna lokalbefolkningen - ett bra plats att äta på dag som kväll.

Andra fantastiskt trevliga ställen att upptäcka det spanska köket på, inkluderar Javea och dess strandpromenad; Alicante där du hittar traditionell tapas en masse och semesterställena Torrevieja och Guardamar del Seguera med dess fisk och skaldjur.

Nattlivet

Om du har kommit för att dansa till tidig morgontimma, har du anlänt till rätt plats. Benidorm har rikligt med nattklubbar på Avenida Communitat Valencia. De flesta ställen kostar det runt 15 euro att komma in på, vilket normalt inkluderar en drink eller två som plåster på såren.

I Alicane handlar det främst om klassiska cocktailbarer. På NIC är de till exempel specialister på gin och tonic, medan du nere vid havet på Isla Marina bör be om en förfriskande glass-cocktail och njuta av den tillsammans med utsikten över Medelhavet. El Coscorron är kända för sina mojitos, många gäster och elektriska jazzmusik. Oavsett var du spenderar dina kvällar, kommer du helt klart att komma ihåg semestern på Costa Blanca som något specielt, även efter solen gått ner.

Moraira har en lugn café-kultur, medan dess storasyster Javea har några av de största nattklubbarna i området. Den relativt nybyggda Javea-promenaden kommer på allvar till liv på högsäsongen.

Aktiv semester

Det finns rika möjligheter att njuta av en aktiv semester på Costa Blanca, både till havs och på land. För ett äventyr på två hjul, kan du bege dig mot Torrevieja och cykla runt i naturparkerna och runt saltvattenssjöarna, samt stanna till för ett topp i lerbaden vid Mar Menor. Håll utkik efter de stora flockarna av flamingos, hägrar och andra fåglar.

Vid Santa Pola skapar de friska havsvindarna en perfekt miljö för kitesurfing, som skapar optimala förutsättningar för allt från nybörjare till experter. om du känner dig mycket energisk kan du bestiga Montgo-berget och beundra utsikten över kusten.

Kultur

Costa Blanca kan omedelbart verka mycket modernt, men om du bara tar dig ner under ytan hittar du snabbt spåren av det gamla Spanien. Känn t.ex. av historiens vingslag i Denias gamla stadsdel, som har inspirerat författare och andra konstnärer. Utforska borgar, vinfält och lokala restauranger på landet utanför Alicante. Kanske vill du gärna se den ikoniska blå och vita mosaikbelagda kupolen i Alteas gamla kyrka, eller se de moriska monumenten i Adsubia. Oavsett vad du har för intressen, väntar en massa kulturella upplevelser på din resa till Costa Blanca.

Resmål

Strandälskare lockas av Benidorms långa gyllene stränder, pittoreska gamla stadsdel och pulserande nattliv. I Alicante kombineras vackra stränder med fantastiska restauranger och en rik kulturhistoria. Lägg därtill den attraktiva strandpromenaden och småbåtshamnen med barer och caféer. Längre upp längs kusten kommer du till Dénia och dess vackra stränder vid foten av Montgó Mountain naturpark. De höga kliporna sträcker sig upp över de stilla bukterna och det gittrande blå havet vid Jávea. Ännu längre norrut ligger den livliga resorten Gandia och dess historiska gamla stadsdel, långa sandstrand och imponerande borg från 1300-talet.

Benidorm

Costa Blancas ledande semesterstad har en dramatisk, hög skyline, och två vackra stränder med blå flagg och palmpromenader. För att få en glmt av det lite mer traditionella Benidorm, kan vi rekommendera att utforska de trevliga snirkliga gtorna i den gamla stadsdelen. Boka ett hotell i Benidorm och skäm bort dig med läckra rätter med färsk fisk och skaldjur på en restaurangterrass vid havet.

Calpe

Calpe är framförallt populär på grund av dess vackra stränder, som t.ex. den exotiska Arenal-Bol. Om du vill ha lite historisk input på semestern, kan du besöka det närliggande romerska området Baños de la Reina och sima i de naturliga havspoolerna. Har du lust att göra en utflykt, kan du till och med ta en färja till Ibiza.

Altea

En semester till Altea ger dig det bästa från två världar - både äventyr och avslappning. Besök naturparken Sierra Helada för att åka på vandringsturer och njuta av fantastisk utsikt över bukten nedanför, eller ta en promenad på de charmiga sidogatorna nära hamnen. 

Torrevieja

Utforska charmiga Torrevieja, en spansk stad med en rik tradition för fiske och saltmine-drift. Om du önskar en mer spännande semester, kan vi varmt rekommendera en tur till Aquopolis Torrevieja för att få en rolig dag med vattenrutschkanor och nöjen, eller ta en tur till Torrevieja berömda saltsjö.

Varför resa till Costa Blanca?

Om du drömmer om att slappna av på långa, mjuka sdtränder eller om att simma i kristallklart vatten, är Costa Blancas soliga semesterstäder perfekta - också till semestrar med hela familjen.

I Benidorm hittar du pittoreska sträder, palmpromenader och otroliga fiskrestauranger med en livlig och vänlig atmosfär. Staden är kanske mest känd för sitt nattliv, men har också en pittoresk gammal stadsdel, där du hittar vackra byggnader och trevliga caféer, som serverar starkt kaffe och välsmakande tapas.

Med sina historiska platser, eftertraktade restauranger och härliga småbåtshamn, är Alicante ett sant allround paradis. När du går in i den gamla stadsdelen eller längs stradpromenaden, kommer du känna dig förflyttad till en annan värld, liksom stadens nattliv är legendariskt.

Bort från stränderna hittar du traditionella landsorter omgivna av frodiga, gröna berg, som är perfekta till en dag med vandring. Utforska borgen i Guadalest, promenera bland Alteas vitkalkade byggnader eller ta turisttåget till den medeltida staden Xàtiva för en fascinerande dag i historiens Spanien.

Spendera en dag med familjen på temaparken Terra Mitica, eller åk till vattenlandet Aqualandia för att få ett riktigt adrealinrus och ett kul avbrott från stranden. I Terra Natura Zoo kan barnen se massor av spännande djur, däribland tigrar, papegojor och elefanter, medan du njuter av det vackra parkområdet.

Oavsett om du bara behöver stressa ner och vill slappna av på stranden hela semestern, eller vill bara aktiv med vandringar genom skogar och utöva vattensportkativiteter på havet, kommer du att hitta något som passar på din resa till Spaniens Costa Blanca.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Costa Blanca

Populära hotell i Costa Blanca

Spanien, Valencia-regionen, Alicante
8,5
Meget godt
4282 omdömen
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Närmaste strand: ca. 100 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Valencia-regionen, Alicante
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Närmaste strand: ca. 250 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Valencia-regionen, Benimantell
9,5
Fabelagtigt
613 omdömen
  • Närmaste flygplats: 74 km
  • Närmaste stad: ca. 1 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Costa Blanca?

8,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 34 recensioner