Resor till Castilla y Leon

Regionen Castille y Leon som ligger i nordvästra Spanien är landets största region. Här hittar du en fantastisk natur  med berg, skogar och trevliga, spännande städer som har lång historia och bjuder på en utsökt gastronomi. Dess traditionella kök och de goda vinerna, är nog faktiskt det som regionen är mest känd för.

Det må så vara, att inte många känner till denna vackra region. Men det gör den inte mindre värd att besöka. Regionen bjuder på flera platser som finns med på UNESCOs världsarvslista, samt flera nationalparker och kulturella städer med historiska sevärdheter. Värt att nämna, är också att en del av den berömda pilgrimsleden går genom regionen.

Castilla y Leon är därför en perfekt plats att åka till om du vill uppleva en autentisk bit av Spanien där du har möjlighet att dyka ner i landets historia och självklar också äta och dricka gott under din vistelse.

Flera städer med massor att se

En av de mest populära sevärdheterna i Castilla y Leon, är den gamla staden Salamanca som är känd för sin vackra arkitektur och rika historia. I Salamanca kan du besöka det berömda universitetet som grundades på 1200-talet. Missa inte heller Plaza Mayor som är ett av landets vackraste torg. 

En annan populär destination är Segovia som är känd för sin gamla romerska akvedukt, ett av Spaniens mest imponerande byggnadsverk. Här kan du också besöka Segovias katedral som är en av de mest imponerande gotiska katedralerna i landet. 

I den historiska staden Burgos välkomnad du till en plats med imponerande lämningar, attraktioner och sevärdheter där du blanda annat kan traska runt bland gotisk arkitektur och beundra vackra glasmålningar. I den gamla stadskärnan kan du spendera massor av tid och njuta av folklivet på de mysiga torgen. 

Något för naturälskare

För naturälskare är Sierra de Gredos, bergskedjan som sträcker sig genom regionen, ett populärt utflyktsmål. Området är känt för sin vackra natur och fantastiska vandringsleder som besöks av både turister och lokalbefolkningen.

Bergskedjan består av flera toppar varav den högsta är Pico Almanzor som når 2592 meter över havet. Här kan du besöka både glaciärer, floder, sjöar och slätter som alla bjuder på en vacker utsikt och en unik upplevelse. I området kan du också besöka flera små byar som har bevarat sin traditionella arkitektur och kulturö. Här har du också möjlighet att smaka på de lokala delikatesserna på de olika restaurangerna och tavernorna i området. Några av de mest kända specialiteterna inkluderar getost och grillat kött.

Ett paradis för en gourmand

Gastronomin i Castilla y Leon är känd för sitt mångfald och höga kvalitet. Regionen är berömd för sin traditionella matlagning där råvarorna är av högsta kvalitet och tillagas på ett sätt som bevarar dess ursprungliga smaker.

En av de mest kända rätterna i Castilla y Leon, är cochinillo, ett saftigt och smakrikt griskött som vanligtvis tillagas i vedugn. Det finns också många andra kötträtter att prova på, inklusive lamm, nötkött och vilt, som ofta tillagas på grillen eller i en gryta. Regionen är också känd för sina ostar, inklusive den berömda Queso de Valdeón, en blåmögelost som tillverkas i Picos de Europa-bergen. Andra ostar som är värda att prova på inkluderar Queso de la Serena och Queso de Burgos.

För dig som är sugen på något sött finns flera lokala desserter att prova, som exempelvis leche frita, en slags mjölkpudding som friteras, samt mazapanes - småkakor gjorda av mandelmassa.

Naturligtvis är vin också en viktig del av gastronomin i Castilla y Leon. Regionen har flera olika vinregioner, inklusive Rivera del Duero och Toro som producerar några av de finaste vinerna i Spanien. Det finns också flera lokala ölsorter och spritsorter värda att prova på - antingen på en uppstyrd provning eller på de lokala restaurangerna. 

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Resmål i Castilla y León

Populära hotell i Castilla y León

Spanien, Castilla y León, Valverdón
9,3
Fantastiskt
1194 omdömen
  • Närmaste flygplats: 38 km
  • Avstånd till centrum: ca. 500 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Castilla y León, Zamora
9,0
Fantastiskt
1434 omdömen
  • Närmaste flygplats: 92 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Castilla y León, Avila
9,2
Fantastiskt
2128 omdömen
  • Närmaste flygplats: 89 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi