Resor till Svarta Havet

Svarta Havet väntar med vackra, långa stränder och semesterorterna i Bulgarien är särskilt populära resmål. Här kan du njuta av sol och strand, en del historiska sevärdheter och härliga matupplevelser. Boka en billig semester till Svarta Havet med Solfaktor. 

Svarta havet som resmål

Svarta Havet har blivit en välkänd semesterdestination för oss skandinaver. Semesterorter som Sunny Beach, Burgas, Varna och Golden Sands i Bulgarien lockar med ett livligt strandliv, låga priser och massor av restauranger, barer och nattklubbar. Svarta Havet gränsar upp till Bulgarien och Rumänien i väst, Ukraina i norr, Ryssland och Georgien i öst och Turkiet i söder. Nere i sydväst är Svarta Havet sammanbundet med Det Egeiska havet och Medelhavet genom Marmarasjön, Bosporen, Marmarahavet och Dardanellerna. 

Attraktioner och aktiviteter vid Svarta Havet

Det finns många aktiviteter och attraktioner för hela familjen längs Svarta Havet. Burgas bjuder på härligt strandliv med aktiviteter som snorkling och jetski. Du hittar också en spektakulära vattenpark, flera historiska museer och en charmig gammal stadsdel här. I Varna hittar du också en naturskön vattenpark vid Svarta Havet, ett arkeologiskt museum och den vackra katedralen i centrum av staden. Här kan du njuta av sol och bad i avslappnade omgivningar och följa med på olika båtturer. 

De som vill åka på en livligare semester, både dagstid och kvällstid, bör lägga semestern i Sunny Beach. Här kan du uppleva ett energiskt strandliv med ett stort utbud vattensporter och strandbarer. Det är också populärt att besöka badlandet Action Aquapark och ta turen till Nessebars gamla stadskärna. I Golden Sands kan du njuta av fantastiskt strandliv, framförallt vid Nirvana Beach. 

När är det bäst att resa till Svarta Havet?

Klimatet i de bulgariska kuststäderna Sunny Beach, Burgas, Varna och Golden Sands präglas av deras läge vid Svarta Havet. Här kan du förvänta dig soliga somrar, milda vårar och höstar samt kyliga vintrar. Högsäsongen är på sommaren, mellan juni och augusti, med temperaturer runt 25-30 grader och minimalt med nederbörd. Under denna period besöker många turister dessa semesterorter vid Svarta Havet och det är mycket liv och aktiviteter på stränderna.

Önskar du undvika de största folkmängderna och uppleva Bulgarien i en mer avslappnad atmosfär är både våren och hösten vackra tidpunkter. Även om vädret är lite mer instabilt, kan du njuta av soliga dagar med temperaturer runt 20 grader. Våren och hösten vid Svarta Havet bjuder också in till vackra naturupplevelser.

Matupplevelser och uteliv vid Svarta Havet

Matupplevelserna vid Svarta Havet är rika och varierade. I de bulgariska kuststäderna Varna, Burgas, Golden Sands och Sunny Beach kan du njuta av färsk fisk och rätter från havet och många härliga fisk- och skaldjursrätter. Här hittar du också lokala restauranger och tavernor som serverar autentiska bulgariska rätter som exempelvis shopskasalladtarator (yoghurtdipp) och börek (tunn filodeg med olika ostar, köttfärs, potatis och spenat). 

Du kan njuta av ett livligt nattliv vid Svarta Havet. På sommaren är de bulgariska kuststäderna kända för DJ-set, livemusik och energisk stämning. Sunny Beach är mest känd för sitt pulserande nattliv med ett brett urval barer, nattklubbar och strandfester som håller igång till tidig morgon. Du hittar också goda möjligheter för ett livligt uteliv i Golden Sands, Burgas och Varna.

Flyg och hotell vid Svarta Havet

Det är enkelt att ta dig från Sverige till Svarta Havet och Bulgarien. Om du vill resa till varna eller Golden Sands går direktflyg från flera flygplatser i Sverige och Danmark till Varna Flygplats. Önskar du besöka Burgas eller Sunny Beach, kan du istället flyga till Burgas Flygplats.

Från flygplatserna i Bulgarien, både den i Varna och den i Burgas, är det enklast att ta taxi till din destination och du hittar en taxistation utanför ankomsthallen. Ett billigare alternativ är att ta bussen. Till några platser måste du byta buss, men till de största semesterorterna i Bulgarien går det direktbussar. Önskar du mer flexibilitet och att utforska landet i egen takt, kan du överväga att hyra en bil.

Semesterorterna längs Svarta Havet erbjuder ett stort urval hotell och övernattningsplatser. Här finns flera stora All Inclusive-hotell med flera faciliteter, mindre lägenhetshotell och vackra semesterhus med mer plats och privatliv. Du hittar resmål som passar barnfamiljer, par och vänner. Välj om du vill boka flyg och hotell separat eller boka en paketresa med flyg, hotell och eventuell hyrbil inkluderad. Oavsett vad dina preferenser är, kan Solfaktor hjälpa dig att hitta det bästa alternativet för din semester vid Svarta Havet och Bulgarien.