Julhandel i Europa

Vi älskar julen här i norr - och att besöka olika julmarknader där du kan julhandla och komma i stämning, är nästan obligatoriskt. Flera städer runt om i Europa har sina egna julmarknader och vi på Solfaktor skulle gärna vilja tipsa om några fantastiska platser att besöka nu när julen väntar runt hörnet. Här presenterar vi därför några utvalda destinationer för den optimala julhandeln. Dessutom kan du kombinera julstämning och julhandel med att besöka olika sevärdheter och delta i underhållning. Trevlig resa!

Julhandel i London

Julstämningen startar tidigt i London, när gatorna och centrum av staden förvandlas till ett magiskt julland. De mest populära platserna för julhandel, är bland annat området runt Covent Garden och den stora shoppinggatan Oxford Street. Här blir juleljus och dekorationer upphängda redan i början av november och i Covent Garden kan du julhandla och besöka julmarknader bland trevliga caféer och restauranger. Oxford Street är känd dör de stora modehusen och stora kedjor som till exempel Selfridges och Hamleys leksaksbutik. En annan populär plats att julhandla på i London, är Harrods i Kniightbridge, där du kan handla exklusiva gåvor i en äventyrlig julatmosfär.

För den ultimata julstämningen på storstadssemestern i London, bör du tar turen till Winter Wonderland i Hyde Park. Denna fantastiska julmarknaden kommer glädja hela familjen, och öppnar upp redan den 18 november och varar fram till julafton. Här hittar du allt från karuseller, skridskobana och många bodar som säljer hantverk, konst, kläder, smycken och mycket mer. DU kommer också kunna njuta av en varm dryck och olika julkakor och specialiteter. 

En annan spektakulär julmarknad för julshopping i London, är Southbank Centre Winter Market som öppnar den 3 november och håller öppet till över nyår. Julmarknaden ligger längs Themsen och här hittar du många bodar med olika julgåvor och matbodar. Insup den mysiga stämningen med du beundrar den vackra utsikten över London Eye och Big Ben. Boka en billig resa med julshopping till London med Solfaktor.

Julhandel i Berlin

Julhandel i Berlin präglas av en varm och mysig atmosfär. Gatorna i centrum är upplysta med glittrande juleljus och det doftar av glühwein (den tyska versionen av glögg), grillade kastanjer och sötsaker. Julmarknader är en stor tysk tradition och du hittar många runt hela stan. Flera julmarknader öppnar redan i början av november och håller öppet över nyår. Så du har gott om tid att planera din julshopping i Berlin.

En populär plats att åka och julhandla på i Berlin, är Alexanderplatz. Detta stora torg förvandlas till en jul-landsort med en gigantisk julgran, skridskobana och otaliga bodar under julen. Här säljer man både hantverk, julpynt och lokala delikatesser medan musiker och gatuartister skapar en magisk julstämning. På det historiska torget Gendarmenmarkt arrangeras en av Berlins mest kända julmarknader. Här kan du uppleva en äventyrlig atmosfär med en stor julgran, fantastiska juldekorationer och många bodar som säljer både handgjorda julklappar och smakfulla specialiteter. Besök också Charlottenburg slott under ditt besök i Berlin, där trädgården framför slottet görs om till en charmig julmarknad under december månad. Här kan du prova traditionella jul-godsaker och utforska bodar med konsthantverk. Det är också populärt att åka till den mysiga julmarknaden på Potsdamer Platz med alla dess bodar som säljer både unika julgåvor och spännande delikatesser. Boka en billig resa med julshopping till Berlin med Solfaktor.

Julhandel i Gdansk

Åker du för att julhandla i Gdansk kommer du garanterats komma i julstämning. Stadens julmarknad öppnar redan den 17 november och är öppen hela vägen till julafton. Julmarknaden äger rum i centrum at staden, på den långa shoppinggatan Dlugi Targ, och är en perfekt plats att starta julshoppingen på. Här kan du utforska juldekorerade bodar som erbjuder både traditionella julvaror, hantverk och konst av lokala konstnärer. Njut av en kopp varm dryck och smaka på polska specialiteter medan julmusiken skapar en härlig atmosfär.

Gdansk är känd för sina glittrande juleljus som lyser upp stadens historiska byggnader och kullerstensgator. Det är stämningsfullt att julshoppa på stadens charmiga gator och torg, och besöka lokala butiker med vackra dekorationer och ett brett urval julspecialiteter. Du hittar också flera moderna köpcentrum i Gdansk, med kända märkesvaror inom både mode, elektronik och kosmetik. Boka en billig resa med julshopping till Gdansk med Solfaktor.

Julhandel i Krakow

Julhandel i Krakow är en förtrollande upplevelse och staden julmarknad spelar en central roll för att skapa mysig julstämning. Från den 24 november till den 1 januari 2024 förvandlas stadens centrala torg, Rynek Glówny, till ett vinterparadis med glittrande juleljus, vackra dekorationer och en imponerande julgran. Underhållning är också en viktig del av julmarknaden i Krakow och här kan du uppleva både körer och orkestrar som sjunger in julen.

Du hittar ett stort urval av bodar som säljer traditionell polsk mat, som pierogi (fyllda dumplings), kielbasa (korv), og oscypek (rökt ost). Det finns också många bodar som är perfekta för julshopping, med ett brett urval julpynt, hantverk, lekar, keramik och lokala konstverk. I närheten av julmarknaden hittar du huvudgatan St Florian's Gate, som är perfekt för julshopping med många kända märkesvaror och butiker. Det samma kan sägas om det moderna köpcentret Galeria Krakowska som ligger vid centralstationen i KrakowBoka en billig resa med julshopping till Krakow med Solfaktor.

Julhandel i Prag

Prag är den perfekta platsen att åka på julhandel till. Staden julmarknader öppnar den 2 december och håller igång fram till nyår. Här kan du hitta unika gåvor och smaka på lokala specialiteter - och inte minst njuta av den mysiga atmosfären. För alla som önskar komma i julstämning, är detta en oförglömlig upplevelse. På det historiska torget i den gamla stadsdelen (Staromestské námestí), hittar du den största julmarknaden i Prag. Den förvandlas till en äventyrlig julmarknad med en mäktig julgran med skinande juleljus i mitten av torget. Här hittar du många trevliga bodar som erbjuder ett brett urval traditionella gåvor, konst, hantverk och delikatesser. Du hittar också en pulserande julmarknad i det moderna stadscentret vid Wenceslas-torget (Václavské námestí). Här hittar du julbodar som frestar med allt från vackert julpynt till tjeckiska julspecialiteter. Det äger också rum musikaliska föreställningar och gatuartister bidrar med en festlig och mysig stämning i Prag.

Om du vill kombinera julshopping med attraktioner kan du ta turen till slottet i Prag (Hradcanské námestí). Här hittar du en upplevelserik julmarknad vid foten av slittet med fantastisk utsikt över staden och ett brett urval julspecialiteter, konst och hantverk. Boka en billig resa med julshopping till Prag med Solfaktor.

Julhandel i Budapest

Julshopping i Budapest är en magisk upplevelse. Redan från den 18 november kan du besöka stadens julmarknader, som varar året ut. Det är en oförglömlig upplevelse som garanterar julstämning. En perfekt plats att börja julshoppingen på, är på den mysiga julmarknaden på Vörösmarty-torget som förvandlas till ett äventyrsland under juldagarna. Här kan du njuta av synen av den glittrande julgranen och ett brett urval bodar som erbjuder konsthantverk, hantverk och härliga julspecialiteter. Du kan också njuta av musikalisk underhållning som skapar mysig atmosfär.

Det är också värt att ta turen till området Budapest Basilika för att julshoppa. Framför den majestätiska kyrkan hittar du en trevlig julmarknad med ett stort urval gåvor till olika smaker, samt bodar som serverar traditionell ungersk mat. På kvällen är det en praktfull syn med den upplysta basilikan som skapar en magisk julstämning i Budapest.

När du vandrar runt floden Donau finns också en julmarknad att besöka på torget Clark Ádám. Här får du uppleva hur gatuhörnen strålar av juleljus, doftar av varm glögg och söta bakverk och samtidigt kan du njuta av utsikten över broarna i slottsområdet. I det charmiga judiska kvarteret, Gozsdu Courtyard, kan du uppleva en  mer intim atmosfär på julmarknaden med trevliga bodar med konst, hantverk och lokala matupplevelser. Boka en billig resa med julshopping till Budapest med Solfaktor.

Julhandel i Tallinn

Den bästa platsen att starta julshoppingen på, är utan tvekan Tallinn och dess charmiga gamla centrum. Här kan du uppleva magisk julstämning på kullerstensgatorna och torgen med juleljus och julpynt. I den gamla stadsdelen hittar du Tallinns mest kända julmarknad, som arrangeras på Raekoja (rådhusplatsen). Den öppnar den 1 december och håller öppet till nyår.

Julmarknaden i Tallinn är känd för sin autentiska atmosfär och vackra juldekorationer. Här hittar du många bodar som säljer ett brett urval lokala produkter, konst och hantverk, inklusive keramik, textilier, smycken och trävaror. DU kan också smaka på traditionell estländsk mat och varm dryck. 

Det som gör julhandeln i Tallinn extra speciell, är den historiska bakgrunden och den vackra arkitekturen som omger julmarknaden. När solen går ner blir julmarknaden upplyst av tusentals juleljus och man arrangerar både konserter och underhållning som bidrar till den rätta julstämningen. Boka en billig resa med julshopping till Tallinn med Solfaktor.

Julhandel i Riga

Du kommer garanterat komma i julstämning under ditt besök i Riga. Staden lyser upp under hela december, av skinande juleljus och julpynt som skapar en magisk atmosfär för både stora och små.

Den traditionella julmarknaden i Riga äger rum på Dome Square (Doma laukums) i den gamla stadsdelen. Det är den mest kända julmarknaden i staden och håller öppet från 3 december till nyår. Hä rkan du besöka många bodar som säljer allt från traditionella lettiska hantverk, till smakfulla delikatesser och julspecialiteter. Den imponerande julgranen med glittrande juleljus är centrum för julmarknaden och atmosfären är full med värme och julglädje i Riga.

Det finns också andra julmarknader utspridda i stan, som till exempel marknaden på Liv Square (Livu laukums) och Esplanade Park. Här kan du göra goda klipp på julshopping och du hittar både unika gåvor, konst och hantverk. Boka en billig resa med julshopping till Riga med Solfaktor.