Resor till Norge

Oavsett när du reser till Norge, sommar som vinter så finns där alltid mycket att uppleva - framför allt ute i det fria. Naturen i vårt grannland är med sina glaciärer, fjäll och vattenfall bitvis mer rå och otämjd än i Sverige.  Landet inbjuder till resor med aktivt friluftsliv såväl ute vid kusten som bland fjäll och dalar.

Även om naturen utan tvivel är Norges största attraktion kan du på din resa i landet även utforska intressanta städer som Oslo, Stavanger och Bergen. Här och i mindre städer finns det ett rikt kulturarv med allt från gamla stavkyrkor och Edvard Munchs tavlor till modern design och nyskapande arkitektur.

Aktiv semester i storslagen natur

Vill du och familjen åka på skidsemester så behöver ni inte åka långt norrut i Norge för att hitta pudersnö. I de större skidområdena finns det pister med utmaningar för åkare på alla nivåer. Det finns även gott om erfarna skidlärare som står redo att hjälpa dig som nybörjare men även för att hjälpa erfarna skidåkare till en högre nivå. Precis som hemma i Sverige finns det dessutom massor av välpreparerade skidspår för längdåkning.

När våren kommer och snön smälter kan du göra som norrmännen själva och ge dig ut på tur på fjället. Du kan samtidigt passa på att utforska någon av landets 47 nationalparker som är en stor och dessutom gratis upplevelse. Det finns massor av vandringsleder att följa och välutrustade turiststugor där du och familjen kan övernatta. Detta är verkligen ett semesterparadis för friluftsmänniskor!

Norge är framför allt känt för sina mer än 1 000 fjordar längs västkusten. Två av dem, Geirangerfjorden och Nærøyfjorden står upptagna på UNESCOS: s världsarvslista. Fjordarna med deras branta, majestätiska klippsidor utgör verkligen en oförglömlig syn. Fjordarna skär ofta långt in i landet med brusande vattenfall som störtar ner i fjorden, en syn som bäst upplevs från däcket på en båt. Det är därför inte konstigt att så många kryssningsfartyg gärna beger sig in i fjordarna. Det finns även många flotta vandringsleder längs fjordarna som bland annat tar dig upp till fantastiska utsiktspunkter som till exempel Preikestolen vid Lysefjorden nära Stavanger. Preikestolen har dessutom utsetts till en av världens mest spektakulära utsiktspunkter av Lonely Planet.

Behöver du en paus från vardagen kan det även rekommenderas att bege sig längre in i den norska fjällvärlden såväl sommar som vinter. Sätt upp ett bestämt mål för en dagsetapp till exempel en toppbestigning på Norges högsta berg Galdhøpiggen (2 469 meter) eller gör en veckolång vandringstur från hytte till hytte. Det finns tusentals kilometer av väl markerade leder och fjället är öppet för alla.

Du behöver dock inte anstränga dig för att njuta av naturen på en resa till Norge. På de mörka vinterkvällarna kan du luta dig tillbaka och blicka upp mot natthimlen och beundra det spektakulära norrskenet. Är du på bilsemester i Norge finns det många utsiktspunkter med betagande utsikter där du kan stanna till. Dessa utsiktspunkter finns det i massor längs de så kallade turistvägarna vilka är noga utvalda vägsträckor för en kör-själv semester som presenterar det bästa av Norge.

Roliga nöjen för hela familjen

Det är inte bara på skidorterna och långt uppe på fjällen som det finns familjevänliga aktiviteter. Du hittar även dessa aktiviteter och attraktioner i och runt städerna. Visste du att till exempel att i Telemark som ligger cirka två timmars körning från Oslo kan hela familjen roa sig i Skandinaviens största vattenland, Bø Sommarland?

Om ni kör eller tar båten till Kristiansand kan ni eventuellt starta semestern med ett besök i Dyreparken, en kombinerad djur- och nöjespark strax utanför staden. Här kan ni bland annat möta figurerna från den älskade norska barnboken Kardemumma stad. Lite söder om Oslo kan ni besöka Norges största nöjespark Tusenfryd som erbjuder många timmars nöje för barn i alla åldrar. För "adrenalinjunkies" har framför allt Kongeparken lite utanför Stavanger blivit ett eftertraktat resmål. Här kommer det garanterat att kittla i magen.

Utöver de många nöjesparkerna som i första hand vänder sig till familjer så erbjuder Norges vackra natur i sig också på massor av möjligheter till upplevelserika resor för hela familjen. Ni kan bland annat komma upp på hög höjd i roliga klätterparker, paddla på sjöar och älvar, vandra med guide på glaciärer eller susa fram genom landskapet på mountainbike eller bakom ett hundspann. Norge är som en stor lekplats för både barn och vuxna!

Spännande städer i Norge

Med så mycket fantastisk natur kan man lätt glömma att det även går att resa till Norge för att njuta av stadslivet. I städerna kan du utforska konstmuseer i världsklass och besöka charmiga gamla stadsdelar med mysiga restauranger, marknader och grönskande parker. Till och med i huvudstaden Oslo har du gångavstånd till det mesta så se till att packa med promenadvänliga skor på semestern.

Även om du bokar ett hotell eller en lägenhet i någon av de större städerna så är det lätt att kombinera stadens erbjudanden med naturupplevelser. I Oslo är det till exempel bara en kort promenad från närmsta metrostation till Vettakollen varifrån du har en vacker vy ner över huvudstaden. Du kan nästan inte heller resa till Bergen utan att vandra upp på fjälltoppen Fløyen.

Smaka på Norge

Bland turister ute i världen har Norge rykte om sig att ha en mycket hög prisnivå. Det måste också erkännas att priserna på många saker är högre än i Sverige. Du behöver för den skull inte släpa med dig mat hemifrån med mindre än att du vill ha en väldigt billig resa. Även om du äter på restaurang i Norge så kan du krydda semestern med kulinariska upplevelser som passar allas budget.

Precis som här hemma har den norska matkulturen blommat upp mycket på senare år. Just nu kan omkring ett dussintal restauranger i Norge brösta sig med en (eller flera) av de eftertraktade Michelin-stjärnorna. Grunden för både gourmetrestaurangerna och de mer vanliga restaurangerna i Norge är de fina, färska råvarorna. Norge har en av världens längsta kustlinjer så färsk fisk och skaldjur som till exempel kungskrabba, lax och arktisk torsk spelar en stor roll i matlagningen.

I de norska mattraditionerna hittar du inte bara spår av landets långa historia med fiske utan även från jakt och lantbruk. Du kan därför även se fram emot rätter med mört och saftigt kött från ren och lamm. För den lite mer äventyrslystne när det kommer till smaker bjuder det norska köket dessutom på många spännande specialiteter med allt från den väldigt populära brunosten till lutfisk som bland annat äts vid juletid. De mest modiga kan fråga efter smalahove (fårhuvud) som fortfarande finns på menyn på många ställen.

En annan lite mer aptitlig mattradition som lyckligtvis också lever vidare i bästa välmående är de läckra våfflorna som serveras överallt på caféer och restauranger, i hytter på fjället och ombord på färjor det finns till och med en gourmetvariant på de finare restaurangerna. Vi svenskar uppskattar inte alltid de norska våfflorna som inte är att jämföra med våra frasvåfflor utan är en mjukare variant.

Flygplatser och transport

Det är lätt att resa till Norge från Sverige du kan både köra själv, ta tåget och flyga. Det går bland annat direktflyg från Stockholm till städer som Trondheim, Tromsø, Bergen, Stavanger, Kristiansand och Oslo.

När du väl kommit till Norge är det bästa sättet att ta sig runt på med bil eftersom du då kan utforska sevärdheter och attraktioner i ditt eget tempo. Det finns även ett bra nätverk av både bussar och tåg. Mellan Oslo och Bergen går till exempel Bergensbanen, som i sig lockar många resenärer till Norge.

Boka en billig resa till Norge

Bokar du din resa till Norge här hos Solfaktor kan du fritt välja reslängd och resdatum. Hos oss hittar du nätets bästa priser på flyg och hotell. Bokar du båda delar som en paketresa så är den naturligtvis säkrad av resegarantifonden.

Oavsett om du letar efter ett riktigt bra reseerbjudande för dig och din partner eller om du ska resa med hela familjen så hittar du alltid de bästa erbjudandena och priserna här.

Hotell i Norge