Resor till Senglea

Senglea ligger på en liten halvö som sträcker sig ut i Grand Harbourer mot Maltas vackra huvudstad Valletta. Senglea är den minsta av de så kallade "Tre Städerna" i hamnen som även består av städerna Cospicua och Vittoriosa. Sengla är samtidigt öns minsta stad och en av de tätast befolkade. Staden som grundlades i och med byggandet av en fästning i mitten av 1500-talet är full av gamla kyrkor och andra eleganta byggnader.

Staden är också känd som "Civitas Invicta," för att den tack vare sin fästning lyckades motstå en osmansk invasion under den stora belägringen 1565. Bombningarna under Andra Världskriget gick emellertid hårt ut över staden. Även om staden efter kriget måste återuppbyggas så sjuder det av historia på de smala gatorna i Senglea. Detta är en stad som inbjuder till att bli utforskad till fots och den är inte stor nog för att du ska gå vilse men döljer ändå på många intressanta sevärdheter.

När du reser till Senglea bör du till exempel ta vägen förbi Our Lady of Victories-kyrkan och gå ut till spetsen av halvön för att njuta av Gardjola Gardens och den sagolika utsikten över hamnen. Oavsett vilken tid på året du reser till Senglea så är det fullt av liv i staden. Särskilt livligt är det i samband med de populära regattor (traditionella kappseglingar) som äger rum i Grand Harbour två gånger om året - den 31 mars och den 8 september. Framför allt vid regattan i september är Senglea extra vackert pyntat med tusentals ljus och ett spektakulärt fyrverkeri.

Fridfull bas nära Valletta

Jämfört med populära semesterorter som Saint Paul's Bay på den norra delen av ön så får du på en resa till Senglea mer inblick i det äkta Malta. Atmosfären är avslappnad och mer präglad av lokalinvånarna än av turisterna. Senglea är huvudsakligen ett bostadsområde men här finns ändå gott om restauranger och caféer. Framför allt på halvöns östra sida finns det gott om ställen där du kan slå dig ner vid ett bord nära kajkanten och njuta av utsikten mot de många lustbåtarna.

Det finns bra bussförbindelser in till Valletta. Bokar du en billig resa till Senglea så får du samtidigt en bekväm bas för att utforska resten av Malta och framför allt huvudstaden. Det kan emellertid även rekommenderas att ta sig tid att utforska de "Tre Städerna". I både Cospicua och Vittoriosa finns det också rikliga möjligheter att flanera runt på de charmiga gatorna och gränderna där det känns som om tiden stått stilla i århundraden. Utifrån Fort St Angelo på den yttersta spetsen av Vittoriosa har du dessutom en fantastisk utsikt tillbaka in mot Senglea.

Resor till Malta

Läs mer om Malta och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Malta här

Hotell i Senglea