Resor till Maldiverna

Ögruppen Maldiverna är känd för personlig service, gästfrihet och fantastiska hotell med magiska stränder. Maldiverna är en vinnare oavsett om man vill åka på en romantisk bröllopsresa eller avslappnad familjesemester vid några av världens bästa stränder.

Maldiverna var tidigare ett sultanat under nederländsk och brittiskt styre men är idag en självständig republik. Ögruppen ligger i Indiska oceanen, cirka 650 kilometer söder om Sri Lanka. Maldiverna består av 1192 öar fördelade på olika atoller. Det bor över 430.000 invånare på Maldiverna fördelade på över 200 bebodda öar. Cirka en fjärdedel bor i huvudstaden Male. Landets huvudnäring är turism och fiske.

Maldiverna är världens plattaste land, över 80% av landmassan ligger mindre än en meter över havet. Landets högsta topp är endast 2,4 meter hög. Djurlivet på Maldiverna är något begränsat på land men under havsytan finns det ett rikt djurliv, något som lockar många snorkling- och dykfantaster.

För många är Maldiverna själva definitionen på en tropisk drömsemester. Här kan man bo urläckert på lyxiga resorts på privata öar och eftersom många öar beskyddas av korallrev har många av hotellen byggt villor och bungalows på pålar över vattnet, vilket gör att man bara bor några trappsteg från det kristallklara turkosa vattnet. Det finns också några hotellkomplex på de bebodda öarna men som regel är detta platser där man bara övernattar några dygn på väg till eller från de privata öarna, t.ex. för att ta dykcertifikat.

De flesta hotellen på de privata öarna ligger i lyxkategorin och har 4 eller 5 stjärnor. Många av hotellen är mycket barnvänliga medan andra är endast för vuxna. Det är viktigt att läsa på om hotellen så man väljer ett hotell som passar familjesituationen och kraven på semestern. Eftersom man inte har några möjligheter att äta på andra ställen än på hotellet man bor på kan det vara värt att inkludera en eller flera måltider i bokningen. Priserna på mat och dryck och i synnerhet alkohol är desamma som hemma och i vissa fall ännu dyrare. Det kan vara värt att notera att även om flygbolagen ofta annonserar billiga flygbiljetter bör man undersöka hotellpriserna i reseperioden innan man bokar.

Från den internationella flygplatsen på Male (Ibrahim Nasir International Airport) tar man sig vidare ut till de olika öarna med sjöflyg eller speedbåt och detta förbokas i samråd med hotellet när man bokar. Sjöflyg-transfern kan kosta från 3000 till 5000 kronor per person medan speedbåt ofta kostar hälften då avstånden är kortare.

Vem passar detta resmål för?

Till Maldiverna reser man först och främst för att koppla av. De flesta turisterna är på parsemester och gärna bröllopsresa men Maldiverna passar också bra för familjer med barn. Många hotell erbjuder barnpassning och dessutom ett bra utbud av aktiviteter för stora och små. Spa av hög kvalitet erbjuds givetvis också. Livet under vattnet är färgstarkt och spännande och Maldiverna är världskänt för sina fantastiska korallrev. Utelivet är i det närmaste icke-existerande och shoppingutbudet är begränsat, men man kan kombinera en vistelse på Maldiverna med några nätter i t.ex. Dubai på väg till eller från Maldiverna för att få en bra blandning av storstad och sol och bad.

När är det bäst att resa hit?

Tack vare sitt läge kan man resa till Maldiverna under hela året. Klimatet är tropiskt med en stabil temperatur mellan 28 och 32 grader. Monsunperioden varar från april till oktober och drar med sig en hel del regn, huvudsakligen i juli och augusti. Fördelen med att resa i lågsäsong är att hotellen är betydligt billigare men man kommer fortsatt få samma upplevelse av Maldiverna även om vädret kanske inte är på topp varje dag. Det går lika bra att snorkla när det är molnigt och regnar och dessutom har en del hajarter en tendens att vara lättare att se under denna tid eftersom havet blir kyligare då de drar sig in på grundare vatten.

Resmål på Maldiverna

  • Ögruppen Maldiverna utgörs av 1190 öar, varav endast 200 är bebodda, och 97 är "semesteröar". Maldiverna är nog det närmsta man kan komma den perfekta badsemestern. Bilderna av kritvita stränder och kristallklart vatten ljuger inte!

Populära hotell på Maldiverna

Maldiverna, Ögruppen Maldiverna, Maguhdhuvaa
9,8
Fantastiskt
298 omdömen
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Maldiverna, Ögruppen Maldiverna, Vilamendhoo
9,7
Fantastiskt
1209 omdömen
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Maldiverna, Ögruppen Maldiverna, Nakachchaafushi
9,4
Fantastiskt
185 omdömen
  • Närmaste strand: ca. 1 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi