Resor till Madonna di Campiglio

Skidorten Madonna di Campiglio, som ligger på 1550 meters höjd i den norditalienska regionen Trentino, har ett sentimentalt värde för alla skidälskande svenskar - Ingmar Stenmark tog nämligen sin första världscupsseger här den 17 december 1974. Även om man nog inte ska tillägna Ingmar Stenmark hela Madonna di Campiglios popularitet – har hans vinst säkerligen bidragit till att vi fått upp ögonen för denna fantastiska plats i bergskedjan Dolomiterna.

 

Vad ska du se och göra på din resa till Madonna di Campiglio?

 

När du befinner dig i en av Italiens bästa skidorter, är det inte direkt svårt att lista ut vad din främsta aktivitet bör inriktas mot: skidåkning, naturligtvis. Idag erbjuder Madonna di Campiglio 57 liftar, som ger dig möjlighet att åka skidor i ett område som breder ut sig över 150 kilometer, och som stäcker sig upp till 2600 meters höjd. Här finns också 40 kilometer spår till längdskidåkning och en 50.000 kvadratmeter stor snowpark.

 

Bergen som på vintern täcks med snö, är naturligtvis lika vackra i all sin grönska på våren och sommaren, och även under denna period på året har du gott om möjligheter för en aktiv semester i Madonna di Campiglio. Vandring, trekking, mountainbiking och klättring är bara några av de aktiviteter du kan utföra på höjderna, och tar du dig bara en kort bit bort från Madonna di Campiglio, kan du även besöka Parco naturale Adamello – Brenta där sjöar, dalar och skogar som bäddar för upplevelserika dagar i den friska luften.

 

Vill du krydda din aktiva semester med lite kulturinslag, kan du bege dig till Pinzolo. Här råder en medeltida stämning och du kan besöka den antika kyrkan St. Vigilio som började byggas år 1362 (men som inte färdigställdes förrän år 1515). Kyrkan är känd för sina artistiska altare, de vackra freskomålningarna – framförallt La Danza Macabra av Simone Baschenis. Mer kultur kan du uppleva i februari, då man i Madonna di Campiglio firar Karnevalen på äkta italienskt vis, med kostymer och karnevalståg.

 

Mat och dryck i Madonna di Campiglio

 

Gastronomin i Val Rendena – dalen där Madonna di Campiglio ligger – baseras på produkter från skogen, som t.ex. vildcikoria som växer på 2000 meters höjd. Här råder också en lång tradition av att tillverka och äta lokala ostar av hög kvalitet, samt kallskuret och korvar, gärna kryddade med vitlök.

 

Bland delens mest populära primi piatti finns den typiska bergsrätten polenta, som här serveras med vilt kött och surkål. Även spatzle och gnocchi är vanliga att börja måltiden med. När det kommer till secondi piatti koncentreras rätterna gärna runt vilt kött som alpget, rådjur och vildsvin, alltid välkryddade och ofta i kombination med goda grönsaker från området. Bland de mest typiska efterrätterna hittas strudel och lokal yoghurt, och en måltid vore inte komplett utan att den rundas av med en lokal grappa, här gärna smaksatt med enbär.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Madonna di Campiglio

Populära hotell i Madonna di Campiglio

Italien, Trentino-Sydtyrolen, Madonna di Campiglio
  • Närmaste flygplats: 165 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Trentino-Sydtyrolen, Madonna di Campiglio
  • Närmaste flygplats: 125 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Trentino-Sydtyrolen, Madonna di Campiglio
  • Närmaste flygplats: 165 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi