Resor till Portoferraio

Portoferraio ligger på Elbas nordkust och är öns huvudstad med ca. 10.000 invånare så det finns ett gott utbud av restauranger, butiker och underhållning. Den nyare stadsdelen präglas av det dagliga livet som man lever på ön medan den gamla stadsdelen med hamnen andas såväl harmoni som turism. Det finns allt från modebutiker, fina restauranger, glassbarer och ett stort urval av caféer både med utsikt till havet eller ett trevligt torg.

Trots stadens storlek har den en ganska intressant historia. Den grundades år 1548 av Cosimo I de' Medici och förblev en del av furstendömmet Toscana till 1700-talet. Under 1800-talet blev Portoferraio Elbas viktigaste hamn och porten till fastlandet. Efter Napoleon-tiden blev staden åter en del av Toscana fram till Italiens enande år 1861.

I Portoferraio kan vi rekommendera ett besök till Forte Stella som ligger i den övre och äldre stadsdelen. Härifrån har man utsikt över staden och resten av ön och inte minst till det väldiga havet. Då fortet fortfarande är bebott (vi hyr ut bl.a. en av lägenheterna) ska man betala för att gå in. Fortet är femsidigt därav namnet Stella som betyder stjärna och är byggt av röd mursten 1548. Innanför fortets väggar finner man bl.a. ett fyrtorn som av de lokala författarna omtalas som det vackraste och mest majestätiska fyrtornet i Medelhavet.

Medan man vistas i Portoferraio kan man passera förbi det åttasidiga tornet Torre della Linguella som ligger ytterst på ena sidan. Tornet byggdes som en del av stadens försvar tillsammans med Forte Stella och Forte Falcone år 1548. Idag används tornet vid utställningar och kan då besökas invändigt. I förbindelse med tornet kan man se ruinerna från en gammal byggnad som kallas Villa Romana. Dessa ruiner blev framgrävda i två omgångar, den första år 1976 och den andra år 1979. Det speciella med dessa ruiner är de fina och färgade golven som grävts fram ur jordens gömmer.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Portoferraio