Resor till Montepulciano

När du närmar dig Montepulciano och ser de välbevarade stadsmurarna nerifrån så kommer du förstå varför denna betagande stad på toppen av en kulle under en stor del av sin historia har varit en viktig bricka i kampen om herradömet över området. Än idag är det i hög grad det strategiskt bra läget som gör Montepulciano till ett eftertraktat resmål i Toscana. Från staden har du en vacker utsikt åt flera håll över regionens karakteristiska landskap av mjuka kullar och cypresser där dalarna Val d’Orcia och Val di Chiana möts. 

I Montepulciano har du perfekta förutsättningar för en riktig livsnjutarsemester med goda lokala viner och avkoppling i de närliggande varma källorna. Samtidigt har du här en bra utgångspunkt för att besöka de många andra charmiga medeltidsstäderna och talrika vingårdarna i södra Toscana. Du bör dock även ta dig god tid att bara spatsera runt på de smala gatorna i den gamla delen av Montepulciano där du ännu tydligt kan känna historiens vingslag när du rör dig bland de vackra renässansbyggnaderna. 

Välkommen till Italien med Solfaktor, vi är specialister på resor till Montepulciano och andra resmål i Toscana. Vill du inte bo på hotell utan i villa eller kanske en semesterlägenhet så erbjuder vi även ett stort program med noga utvalda semesterbostäder och villor i området omkring Montepulciano.

Boka din semester som en komplett paketresa inklusive flygresa, hotellvistelse och hyrbil eller transfer tur/retur från flygplatsen. Vill du hellre själv arrangera din resa till Montepulciano så kan du naturligtvis även nöja dig med att boka ditt hotell genom Solfaktor.

Hotell i Montepulciano

Populära hotell i Montepulciano

Italien, Toscana, Montepulciano
  • Närmaste flygplats: 123 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Toscana, Montepulciano
  • Närmaste flygplats: 128 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Toscana, Montepulciano
  • Närmaste flygplats: 123 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi


Information och fakta

Ska du åka på semester till denna delen av Italien så har jag här sammanställt lite fakta och information om resmålet Montepulciano. Vill du ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor, där skriver vi om personliga erfarenheter från våra egna resor till Toscana. Du kan bland annat läsa om ämnen som vädret när du reser, om kulrurlivet, om historian och den vackra naturen, om den lokala maten och vinet samt de största sevärdheterna och till exempel få tips om utflykter på destinationen.

Montepulciano som har omkring 14 000 invånare ligger upphöjt över landskapet på en 605 meter hög kulle omkring 70 kilometer sydost om Siena och 124 kilometer sydost om Florens.

Staden har en lång historia som troligtvis sträcker sig tillbaka till tiden omkring år 400 före Kristus. Romarna hade till exempel en garnison stationerad vid Montepulciano för att försvara områdets viktiga vägar. Efter romarrikets fall blev staden ett religiöst centrum för de germanska langobarderna som behöll herradömet fram till Medeltiden. Vid den tiden blev Montepulciano tack vare sin strategiska placering ofta indraget i de territoriella stridigheterna mellan stadsstaterna Florens och Siena. När Siena 1559 erövrades av Florens miste Montepulciano sin strategiska betydelse men utvecklade sig emellertid senare till ett viktigt centrum för områdets lantbruk. I dag är Montepulciano fortfarande känt för sina lantbruksprodukter - det lokala Vino Nobile anses av vinkännare vara ett av Italiens bästa viner.

Piazza Grande - stadens hjärta

Oavsett om du kommer hit på ett kortare besök eller bor här under hela semestern så kan du använda lång tid åt att bara njuta av promenaderna runt omkring på de stämningsfulla, smala gatorna där det ligger många vinbutiker och andra små affärer. Här finns en del branta gator men som tur är finns det massor av möjligheter att slå sig ner på en restaurang eller ett café för att vila benen och få sig en förfiskning samtidigt. Utöver de kulinariska upplevelserna bör du även stanna till för att beundra den vackra arkitekturen som du kan se överallt i den gamla stadsdelen. 

På 1400- och 1500-talet upplevde Montepulciano precis som resten av regionen en period med politisk stabilitet och välstånd som bland annat kom till uttryck i uppförandet av präktiga byggnader. Ta till exempel en promenad till stadens hjärta, Piazza Grande, där det utöver rådhuset från 1100-talet, Palazzo Comunale, ligger flera andra vackra palats från 1500-talet. Det är också på Piazza Grande, som för övrigt är stadens högsta punkt, som det ofta hålls marknader och kulturella arrangemang. Varje år den sista söndagen i augusti avhålls till exempel det särpräglade Bravio delle Botti - en tävling som går ut på att rulla vintunnor. Vill du ha en bra utsikt över staden och landskapet kan du klättra de 67 trappstegen upp för den smala trappan i rådhustornet. På en klar dag kan du se ända till Siena.

Böljande landskap och vingårdar

Det är mycket frestande att bara stanna kvar och njuta av stämningen i Montepulciano, men det finns även mycket annat att uppleva i området. Du har i Montepulciano den perfekta utgångspunkten för att utforska de andra bedårande städerna och berömda kulturlandskapen i Val d’Orcia, som på goda skäl tagits upp på UNESCO's världsarvslista. Det är i detta område du hittar Toscanas karakteristiska böljande landskap med en bred palett av färger, gamla olivlundar, snirklande landsvägar och rustika vingårdar omgivna av majestätiska cypresser.

Denna delen av Toscana inbjuder så till den grad till spontana utflykter med bil. Även om det går enstaka bussar under dagens lopp så är det som regel inte en praktisk lösning om du vill utforska områdets sevärdheter. Med bil tar det till exempel inte särskilt lång tid (ca 20 minuter) att köra en sväng till renässansstaden Pienza eller Monticchiello.

Du kan emellertid även få mycket ut av att bara packa med ett par bra vandringskängor i resväskan. Du hinner naturligtvis inte lika långt till fots som med bil, men även på kort gångavstånd från Montepulciano finns det goda möjligheter att få uppleva det äkta toskanska lantlivet. Du kan till exempel börja med att gå ner till den fina lilla renässanskyrkan Chiesa di San Biagio från 1500-talet som ligger rakt nedanför stadsmuren. Har du aptit på mer kan du lätt hitta väg ut bland områdets vingårdar och vinodlingar.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här