Resor till Montalcino

Montalcino är en stad med en lång och fascinerande historia. Den har varit en symbol för Republiken Siena sedan 1555 då den gav skydd till de sista stolta frihetskämparna för Republikens frihet som förlorade till Kejsaren Karl V: s arme.

Från fattig

Tills för bara några årtionden sedan var Montalcino en fattig och tillbakadragen stad. Lantbruket gav inte mycket och de många slitna gårdarna runt omkring staden kunde köpas för skrattretande låga belopp. Även då Toscana började bli populär under 1960- och 1970-talen var intresset för denna del av regionen begränsat då den låg ganska långt ifrån "Chiantishire". Under 1980-talet började det dock att vända samtidigt som vinproduktionen blev mer och mer känd. Den Brunello di Montalcino som en handfull familjer hade framställt de senaste 100 åren blev nu världskänd och antalet gårdar började snabbt att växa. År 1967 fanns det 12 gårdar som framställde detta vin och idag är vi uppe i hela 141! På samma sätt har antalet hektar som används för framställningen av Brunello exploderat från 65 till 1500!

Till rik

Idag kostar en hektar produktionsduglig vinmark upp emot 5 miljoner kr. och en förfallen gård kommer lätt upp i 4 - 5 miljoner kr. Under 1970-talet kunde man få en hektar för 13 000 kr... Denna snabba utveckling har medfört att Montalcino idag är en av Italiens rikaste städer. Det stora utländska intresset har även medfört flera restauranger och vinhandlare i staden. Lyckligtvis har det nuvarande stadsstyret bestämt att detta inte får ta överhanden och det är därför förbjudet att öppna fler turistbutiker i staden!

Vinkällare med mera

Montalcino ligger på hela 567 meters höjd över havet och härifrån kan man se hela det omkringliggande området. Den imponerande fästningen från 1300-talet ger staden sin karaktär och i den gamla stadsdelen finner man åtskilliga vinkällare, hantverkare, små trevliga caféer, restauranger och butiker som säljer specialiteter från lokalområdet såsom honung och "ossi di morto" kex.

Det kan dessutom nämnas att det går goda bussförbindelser till och från staden som bl.a. förbinds med Siena.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Montalcino