Resor till Ficarra

Siciliens nordöstra hörn, mellan Nebrodibergen och det glittrande Medelhavet, ligger Ficarra, en typisk medeltida stad med knappa 1500 invånare. Staden har en underbart vacker liten stadskärna, som bjuder på smala gator, gamla byggnader och vackra kyrkor, som du kan upptäcka på lugna promenader genom centrum. Ficarra grundades av de araber som en gång i tiden ockuperade Sicilien. De kallade staden för Al Fakhar (”strålande”) och en del menar att stadens nutida namn härstammar därifrån. Andra lokala legender påstår dock, att namnet kommer från den imponerande mängd fikonträd som växer i området – ficara betyder nämligen just fikonträd på lokal dialekt.

Välkommen till Italien med Solfaktor, vi är specialister på resor till Ficarra och andra städer i området där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

Sevärdheter i Ficarra

De viktigaste monumenten i Ficarra, är klostret Cento Archi, kyrkan Il santuario dell'Annunziata som byggdes på 1400-talet och designades av Antonello Gagini, samt ett vakttorn kallat Fortezza Carceraria di Ficarra. Fortet byggdes på 1500-talet och har en fantastisk terrass med en vacker utsikt över de Eoliska öarna. Idag är denna antika byggnad värd för tillfälliga utställningar och kulturevenemang.

I Ficarra finns också ett urval museer att besöka vilka bland annat inkluderar Il Centro Lucio Piccolo di Calanovella, som har en samling dokument, bilder och föremål vilka tillhörde den berömda italienska poeten Lucio Piccolo som bodde i Ficarra fram till sin död. Missa inte heller att besöka Stanza della seta - Museo Palazzo Milio, ett litet museum som visar historien bakom Ficarras produktion och distribution av siden på 1700-talet samt det medeltida leksaksmuséet, som anses vara det viktigaste medeltida muséet i Italien, med över 200 gamla leksaker och föremål som användes av barn under medeltiden.

En bra utgångspunkt för utflykter

På sitt läge mellan Nebrodibergen och Medelhavet, är Ficarra en perfekt utgångspunkt om du vill upptäcka allt vad detta hörn av Sicilien har att erbjuda. Här kan du välja om du vill spendera långa, lata dagar på stränderna, t.ex. i Capo d’Orlando, eller om du vill aktivera dig med vandringar i vackra miljöer. Starta till exempel med en vandring till Grotta del Lauro som ligger ovanför landsorten Alcara li Fusi och du får både motion och vackra utsikter på köpet!

Och när du nu befinner dig så nära Nebrodibergen och naturparken Parco dei Nebrodi, vore det ju synd att inte utnyttja tillfället för ännu fler upplevelser i fantastiska miljöer. Parco dei Nebrodi är Siciliens största skyddade naturområde, och spänner över en yta större än 85.000 hektar. Här kan du således spendera en hel semester, utan att ha sett allt, och möjligheterna för utomhusaktiviteter är många. Men parken innehåller fler upplevelser än bara vackra miljöer och långa vandringsleder. Här kan du också besöka vackra medeltidsstäder, som t.ex. Bronte (känd för sina pistagenötter) och San Fratello (känd för sina hästar), testa dina klättringsförmågor i olika äventyrsparker och få smaklökarna att sjunga genom att följa utstakade mat-stigar, Le Strade dei Sapori, som tar dig förbi gårdar och producenter där du kan smaka på lokala delikatesser. Vad mer kan man begära?

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Ficarra