Resor till Terracina

Terracina ligger ca 100 km från Rom och 120 km från Neapel.

Från flygplatsen Ciampino (CIA) i Rom är det ca 90 km till Terracina.

Spännande historia och bra matställen

Söder om Rom hittar du den charmiga staden Terracina, som idag lever av fiske och traditionella hantverk. Men staden har mer än så att erbjuda och här kan du njuta av ett spännande centrum som präglas av en hamn, romerska ruiner och fattiga lanthus.

Terracina kan spåras tillbaka från år 509 f.kr. och blev romersk koloni år 329 f.Kr. då den hade en strategisk betydelse. Terracina är i dag en populär badort för turister. Staden ligger i ett vackert område i Lazio längs den sydliga kuststräckan där sandstränderna är fina och breda. Det historiska centrum är genuint och bjuder på skön italienska atmosfär och om du tycker om fisk- och skaldjur då kan du glädja dig åt stadens många restauranger.

Livlig badort och trånga gränder

Eftersom Terracina har både ett nyare och ett gammalt centrum passar staden dig perfekt som vill kombinera sol och bad med kultur och ha alla tänkbara bekvämligheter under semestern. Staden har ca. 40.000 invånare och är värd ett besök även utanför sommarmånaderna, när många romare och italienare kommer hit för att ligga på stranden och äta gott på de lokala fiskrestaurangerna. Vid vattnet ligger de nyare kvarteren och där är det håll igång hela dagen. Om kvällarna samlas gärna stadens invånare och turisterna i den gamla stadsdelen som ligger på klippan upp emot Jupiters tempel som syns över staden från Sant´Angelo berget. Slå dig ner och njut av något gott att dricka eller av en vällagad middag i historisk miljö.

Flanera i ett historiskt centrum

Det historiska centrum är trevligt och stämningsfullt. Domkyrkans torg är bland de vackraste i hela Italien och längs med huvudgatan kan du se antika pelare och stenar som återanvänts när man byggt husen. Marmor och mursten har trevligt blandats samman till en harmonisk syn... nästan som av en tillfällighet. Har du tid över, rekommenderar vi en tur till grannorten Sperlonga, ca 16 km bort. Förutom sin fina strand har du ett gammalt centrum uppe på en höjd varifrån du har fin utsikt över kusten. De vita husen och de smala gränderna bidrar till den genuina känslan och här finns ett par riktigt bra restauranger att välja mellan.

Som en enda stor sommarfest

Från mitten av juli (runt 16 juli och framåt) arrangerar staden årligen en traditionsbunden fest: Festa della Madonna del Carmine. En händelse alla invånare ser fram emot och som löper över en hel helg med uppvärmning från torsdagen, kyrkobesök på morgonen och parader och konserter på kvällarna. På lördagen börjar det med en mässa i kyrkan Chiesa del SS. Salvatore och sedan fortsätter festen på kvällen med en procession från torget Piazza Garibaldi, där den lokala kyrkans Madonna bärs av en folkmassa av troende till hamnen. I solnedgången seglar fiskare tillsammans ut till havs mot Circeo i vackra dekorerade båtar. Sedan vänder de tillbaka till en spektakulär fyrverkerishow, och Madonnas förs tillbaka till kyrkan. Om söndagen avslutas festligheterna med flera konserter och fyrverkerier vid midnatt. En upplevelse du lär minnas.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Terracina