Resor till Sorrento

Charmiga Sorrento ligger bedårande vackert vid Neapels kust, och är något utöver det vanliga.

Denna klassiskt romantiska stad med sina smala gränder och små mysiga restauranger är som hämtat ur la dolce vita – det ljuva livet.

Sorrento är perfekt för den som är kulturintresserad eller för den som vill göra en kulinarisk resa, här är det fokus på mat och vin som i övriga Italien.

Stranden i är smal och inte så stor, och man badar i regel från badbryggor. Sorrento är ingen nöjesmetropol, med barer och diskotek. Hit reser förälsakde par, medelålders och pensionärer för att njuta av tillvaron. Det finns ett stort utval av musikbarer och restauranger.

Sorrento ligger ca 55 km utanför flygplatsen i Neapel.
Stranden i Sorrento är ganska liten och smal.

Sommarsemester i Sorrento

Om Italien står på listan över favorit semesterdestinationer till din sommarsemester så bör Sorrento stå överst på den listan. Få platser kan jämföras med denna lilla pärla till stad på en av världens vackraste kuststräckor. Hos Solfaktor hittar du ett spännande urval av hotell och semesterbostäder inför din semester i Sorrento. Du kan själv välja om du vill boka din resa inklusive flyg och hotell eller "bara" boende. Tänk på att flygpriserna till Neapel som är närmsta flygplats är lägre ju tidigare du bokar och samma sak gäller om du vill flyga till Rom som ligger cirka tre timmars körning med bil från Sorrento.

Upplevelser i Sorrento

Kustens "huvudstad" lockar till sig gäster från hela världen som vill tillbringa sin sommarsemester här. Barnen kommer älska en utflykt till La Valle del Canneto, där pappersmuseet, Museo della Carta ligger. Det lilla arbetande museet berättar historian om områdets pappersproduktion och låter barn och vuxna själva tillverka papper. Ni kan även ta båten till Capri för en heldagstur där ni utforskar den vackra ön och den Blå Grottan samt får en glimt av Sorrento från sjösidan. Två stora hallar rymmer Gli Arsenali della Repubblica, denna Arsenal fungerade ursprungligen som varv och förvaringsplats för krigsfartyg.

En liten utställning handlar om den jordbävning under vattnet som år 1344 skapade en sunami som sköljde in över staden och ödela bland annat delar av Arsenalen. Besök katedralen, klostret eller stadsmuren om du under din sommarsemester i Sorrento vill lära dig mer om de gamla grekerna och romarna. Du kan även utnyttja din sommarsemester i Sorrento till att bara njuta av stunden och låta dig gripas av stämningen i den vackra kuststaden. Oavsett vad du har lust att göra under din sommarsemester så kan du hitta ett behagligt sätt att göra det på när du håller din semester i Sorrento.

Hotell i Sorrento

Populära hotell i Sorrento

Italien, Kampanien, Sorrento
9,5
Fantastiskt
1094 omdömen
  • Närmaste flygplats: 54 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Kampanien, Sorrento
9,2
Fantastiskt
551 omdömen
  • Närmaste flygplats: 54 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Kampanien, Sorrento
9,1
Fantastiskt
179 omdömen
  • Närmaste flygplats: 53 km
  • Närmaste strand: ca. 250 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter

Sorrento är en vacker och charmig stad med sina gator formade som labyrinter, och med sin betagande utsikt över Neapelbukten - en sevärdhet i sig. Men staden utgör även en fantastisk utgångspunkt för några av de största sevärdheterna i Syditalien såsom Amalfikusten på Sorrentohalvön och ön Capri precis utanför kusten vid samma halvö. Andra fantastiska utflyktsmål i närheten av halvön är den antika staden Paestum, Pompeji och vulkanen Vesuvius. Jag har här nedan valt ut några av de sevärdheter som jag rekommenderar dig att besöka under din semester i Sorrento.

Amalfikusten

Amalfikusten som ligger på den södra delen av Sorrentohalvön med utsikt över Salernobukten är en av världens vackraste kuststräckor. Längs kusten ligger en rad enastående vackra små städer med mellanliggande kustlandskap vilket har fått UNESCO att förklara hela kuststräckan som världsarv. Scala, Ravello, Amalfi, Positano och Maiori är några av de intressantaste och mest populära städerna på Amalfikusten.

Läs mer om Amalfikusten här.

Capri

Det var bland annat den danske författaren H.C. Andersens reseskildringar från Amalfikusten och Capri som han besökte 1834 som gjorde Capri känt bland europeiska kulturpersonligheter. Detta bidrog i sin tur till att göra Capri till ett av de populäraste resmålen bland europeiska konstnärer, vetenskapsmän samt kulturpersonligheter under senare delen av 1800-talet när de skulle koppla av, hitta ny inspiration eller arbeta.
Den vackra ön som idag har lite över 12 000 invånare är på sommaren ett populärt utflyktsmål såväl bland italienare som utländska turister. Ön ligger i det Tyrrenska havet bara 40 minuters båtresa i sydvästlig riktning med färja från Sorrento och bara halva tiden (20 minuter) med bärplansbåt.

Bland de största sevärdheterna på ön kan nämnas Blå Grottan (Grotta Azzura) som idag närmast blivit ett varumärke för ön. Grottan som är 150 meter djup kallas för den blå grottan eftersom solljuset lyser in genom havsvattnet och på så sätt skapar ett blåaktigt skimrande ljus inne i grottan.

Det finns en rad ståtliga villor på ön och den mest kända av dessa är Villa San Michele som byggdes av den svenske läkaren Axel Munthe på 1890-talet. Villan byggdes ovanpå ruinerna av den romerske kejsaren Tiberius villa och testamenterades till den svenska staten av Axel Munthe efter hans död 1949. Villan med sin omkringliggande trädgård är idag en av Capris största attraktioner tillsammans med naturfenomenen arco naturale (naturligt klippvalv) och faraglioni med sina klippformationer.

Pompeji

Pompeji den legendariska romerska ruinstaden som begravdes under askan från Vesuvius katastrofala vulkanutbrott den 24 augusti 79 efter Kristus. Staden ligger bara 27 kilometer från Sorrento och är därför utmärkt som dagsutflykt för dig som bor på ett av våra Solfaktor i Sorrento.

Pompeji hade förmodligen omkring 20 000 invånare när staden drabbades av Vesuvius utbrott och begravdes under ett 4 till 5 meter tjockt lager av aska, lava och pimpsten år 79 efter Kristus. Fram till dess var Pompeji en välfungerande romersk stad som bland annat hade egen amfiteater, gymnasium (antikens beteckning på idrottsanläggning), en hamn och ett avancerat vattensystem. När man startade utgrävningarna av staden första gången 1599 och mera utförligt 1748 upptäckte man att delar av staden bevarats intakt då luft och fukt inte kunnat tränga igenom det dödande lagret av aska och lava. Därför är det än idag möjligt att få en unik och detaljerad inblick i hur en stad kunde se ut under Pax Romana. 

Pompeji är upptaget på UNESCOs världsarvslista och är en av hela Italiens mest besökta sevärdheter.

Paestum

Den antika grekiska staden Paestum som grundlades av grekiska kolonister i Syditalien omkring 600 före Kristus och som senare erövrades av romarna (varför den idag bär ett romerskt namn) ligger bara ca 20 kilometer från Sorrento. Detta gör staden till ett perfekt utflyktsmål på en dagsutflykt, kanske i kombination med en utflykt till Pompeji när du bor på ett av våra hotell i Sorrento.

Staden som ursprungligen bar det grekiska namnet Poseidonia rymmer bland annat tre mycket välbevarade antika grekiska tempel i dorisk stil från första halvan av 500-talet före Kristus. Heratemplet I som är det äldsta templet i Paestum, Athenatemplet som är det högst belägna av de tre templen och Heratemplet II även kallat Neptuntemplet. Som namnen antyder är alla tre templen tillägnade olika grekiska gudinnor.

Förutom de tre templen rymmer staden bland annat en antik romersk amfiteater och ett romerskt forum byggt ovanpå en tidigare grekisk agora (antik grekisk marknadsplats, torg).

Paestum är liksom Pompeji förklarat som världsarv av UNESCO.

Vesuvius

Det 1281 meter höga vulkaniska berget Vesuvius med sin tillhörande nationalpark ligger omkring 43 kilometer från Sorrento och är även det ett utmärkt utflyktsmål om du bor på ett av våra hotell i Sorrento, eventuellt i kombination med en dagsutflykt till Pompeji och Paestum.

Vesuvius vars  ursprungliga namn Vesuv är grekiskt och betyder ”son av Zeus” men har senare latinifierats till Vesuvius som betyder ”det flammande berget” är känt för sina spektakulära utbrott varav ett redan har nämnts under rubriken Pompeji. Det hittills kraftigaste utbrottet menas dock ha skett omkring 1 800 år före Kristus då åtskilliga bosättningar runt vulkanen ödelades. De många utbrotten genom historien har gjort att vulkanen beteckna som en av världens farligaste, men utbrotten har inte enbart haft negativa konsekvenser. Under sitt utbrott 79 efter Kristus spydde vulkanen ut mer än 240 olika sorters mineraler vilket har gjort jorden omkring vulkanen mycket bördig.

Det senaste utbrottet skedde 1944 och för närvarande släpper vulkanen enbart ut svavelsyra men den övervakas av experter dygnet runt och de italienska myndigheterna har en evakueringsplan beredd som berör mer än 600 000 personer med 20 dagars varsel om vulkanen skulle få utbrott igen.

Information och fakta

Jag har sammanställt lite information och fakta om Sorrento inför din resa. Det är information om bland annat geografiskt läge, befolkning och klimat. Har du lust att läsa mer om Sorrento så rekommenderar jag att du läser vår blogg med inlägg och ämnen såsom mat och vin, kultur, natur, historia, sevärdheter, förslag på dagsutflykter och sist men inte minst upplevelser från våra egna resor till Sorrento.

Läge och befolkning

Sorrento är en förhållandevis liten stad med omkring 16 600 invånare vars antal dock stiger drastiskt under sommarmånaderna upp till 125 000 på grund av alla besökare från hela världen.

Staden ligger på den sorrentiska halvön - som fått sitt namn efter staden – med utsikt över Neapelbukten i Campaniaregionen i Syd Italien.

Den sorrentiska halvön eller Sorrento halvön som den även kallas i Sverige (på italienska heter den La Penisola Sorrentina) är en landtunga mellan Neapelbukten i norr och Salernobukten i söder. På den södra delen av halvön med utsikt mot Salernobukten ligger Amalfikusten som också är ett av Solfaktor resmål (se menyn). Halvön hör administrativt sett både till Neapelprovinsen med 9 kommuner och till Salernoprovinsen med 12 kommuner.

Klimat

Klimatet i Sorrento är ett typiskt medelhavsklimat med varma torra somrar och milda men lite regniga vintrar och höstar.

De högsta temperaturerna uppmäts i juli och augusti med en genomsnittstemperatur på 24 grader följda av juni och september med genomsnittliga 21 grader. Redan i maj är det med svenska mått mätt rena sommartemperaturen med ett genomsnitt på 17 grader.

Den kallaste månaden i Sorrento är inte överraskande januari med en genomsnittstemperatur på 8 grader tätt följt av december och februari med 9 grader i genomsnitt.

Både juni, juli och augusti har hela 13 solskenstimmar i genomsnitt per dag medan maj har genomsnittliga 12 solskenstimmar och september har 10. Under vintermånaderna januari och december är det 6 solskenstimmar i genomsnitt per dag medan genomsnittet i november och februari ligger på 7 solskenstimmar per dag.
Den torraste månaden på året i Sorrento är juli med enbart 25 mm regn i genomsnitt, juni med 33 mm i genomsnitt och augusti med sina 41 mm är de två näst torraste månaderna. November med i genomsnitt 162 mm nederbörd, oktober med 129 mm nederbörd och december med en genomsnittlig nederbörd på 122 mm är de regnigaste månaderna av året i Sorrento.

 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här