Resor till Adriatiska kusten

Breda barnvänliga stränder, stämningsfulla städer samt enastående världskulturarv gör Adriatiska havet till ett av Europas mest attraktiva resmål. Detta beror inte minst på att det längs östkusten fortfarande finns många mycket prisvärda resmål. Nu kan du boka en billig resa till Adriatiska havskusten med Solfaktor som inkluderar flyg, hyrbil och ett av våra omsorgsfullt utvalda semesterboenden.

Adriatiska havet som är omkring 800 kilometer på längden utgör den del av Medelhavet som skiljer Italien från Balkanhalvön. Den västra kusten av havet är italiensk medan den östra sidan möter Slovenien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro och Albanien. Med andra ord några av Europas mest väletablerade och populära resmål men även ett par länder som först på senare år har börjat locka till sig uppmärksamhet från semesterresenärerna.

Det är generellt sett stor skillnad på Adriatiska havets västra- och östra kust. Den italienska sidan (väst) är till största delen platt och känd för sina kilometerlånga sandstränder medan östkusten längs Balkanhalvön är betydligt mer varierad med klippor, fjordar och öar av varierande storlek.

Populära resmål vid Adriatiska havet

Oavsett vilken sida av det Adriatiska havet du reser till så kommer du hitta massvis av härliga stränder och ett pärlband av spännande städer som du kan utforska, var och en med sin prägel. De mest besökta destinationerna vid Adriatiska havet ligger i regionen Veneto omkring Venedig. Även kuststäder som Trieste, Ravenna, Rimini, Ancona, Pescara, Bari och Brindisi lockar emellertid, framför allt under sommarhalvåret, många resenärer som har sol och bad överst på sin semesterönskelista.

De senaste åren har många semesterresenärer även öst sin kärlek över den östra kusten av Adriatiska havet. Detta faktum beror inte enbart på de billiga resorna dit utan även på det stora utbudet av öar och ofördärvade kuststäder som finns där. Både inne på fastlandet och ute på öarna kan du njuta av det azurblåa havet längs idylliska, familjevänliga stränder. På östra sidan av Adriatiska havet har du destinationer som Koper i Slovenien, Umag, Porec, Rovinj, Pula, Opatija, Rijeka, Biograd, Split och Dubrovnik i Kroatien, Kotor, Budva och Ulcinj i Montenegro samt Durres i Albanien.

Rik historia och kultur

Långt innan direktflygen började transportera solhungrande nordbor ner till de härliga stränderna och städerna längs Adriatiska havet levde det människor här. på 200-talet före Kristus stod Adriatiska havets kuster under Roms kontroll och senare var det växelvis det Bysantinska riket, det Serbiska riket, Republiken Venedig, den Habsburgska monarkin och det Osmanska riket som hade herradömet över havet och kusten.

Området har med andra ord spelat en avgörande roll för de civilisationer som uppstod och härskade i hela Medelhavsregionen. Idag bor det omkring 3,5 miljoner människor längs Adriatiska havets kuster. Även om det historiskt sett har vart en livlig kulturell utväxling länderna emellan så kommer du uppleva ett spännande mångfald av seder och traditioner på din resa. Inte minst om du griper möjligheten att fördjupa dig i det lokala kökets härligheter. Framför allt fisk- och skaldjursrätterna kan i sakens natur som regel starkt rekommenderas!

Även om både fisket och sjötransporterna fortfarande är avgörande för ekonomin på många platser vid det Adriatiska havet så spelar även turismen en allt viktigare roll för de flesta av länderna längs havet. Framför allt Kroatien som vid senaste räkningen hade de flesta Blå Flagg stränderna har på senare år upplevt en stor ökning i antalet besökare. Även i grannlandet Montenegro drar den lokala ekonomin i ökande grad glädje av kustens dragningskraft.

För vem passar resmålet Adriatiska havet?

I korta drag är Adriatiska havskusten med sina många långgrunda stränder och stämningsfulla medeltidsstäder ett resmål som har något för alla. Resenärer med barn älskar de fina stränderna med sitt klara vatten, de familjevänliga hotellen och närheten till spännande upplevelser. Dessutom är avståndet till Adriatiska havet överkomligt om du och din familj vill åka på bilsemester. Vill ni helst hoppa över den långa bilturen så är det som regel lätt att hitta billiga flygbiljetter till resan. Ta en titt i sökmotorn här på Solfaktor.

Även om det självklart ofta är stränderna som är huvudattraktionen så finns det även mycket annat att se och göra här. Framför allt om du har möjlighet att resa på våren eller sensommaren så finns det längs Adriatiska havet närmast oändliga möjligheter att ägna semestern åt kulturella attraktioner, vandringsturer och andra aktiva upplevelser.

När är det bäst att resa till Adriatiska havet?

Klimatet vid Adriatiska havet är i grova drag så som man är van vid från resten av medelhavsregionen med torra varma somrar och milda vintrar. De genomsnittliga sommartemperaturerna ligger på 26-30 grader - perfekt för en badsemester! Förflyttar du dig en bit in i landet så ändrar sig ofta klimatet. Framför allt på Balkanhalvön där inlandet är bergigt kan det särskilt under vinterhalvåret vara markanta väderskillnader mellan kusten och inlandet.

Reser du till Adriatiska havet under de populära och varma sommarmånaderna så lär det kristallklara havet vara helt oemotståndligt. När det är som varmast är det inte många av oss som har energi till särskilt mycket sightseeing eller andra aktiva upplevelser på land. Det är faktiskt lite synd för det finns så mycket att se och uppleva i denna region. Sevärdheterna inkluderar allt från berömda kulturella världsarv till fantastiska natursköna nationalparker. Därför är Adriatiska havet ett resmål som även under våren och hösten har massor att erbjuda.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell vid Adriatiska kusten

Populära hotell vid Adriatiska kusten

Italien, Emilia-Romagna, Milano Marittima
  • Närmaste flygplats: 104 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Marche, Fano
  • Närmaste flygplats: 51 km
  • Avstånd till havet: ca. 4 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Veneto, Lido di Jesolo
  • Närmaste flygplats: 34 km
  • Avstånd till havet: ca. 10 m
  • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om vid Adriatiska kusten?

8,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 8 recensioner