Resor till Tel Aviv

 

En resa till Tel Aviv bjuder på kilometerlånga sandstränder ut mot det glittrande Medelhavet, ett nattliv av världsklass, ett blomstrande kulturliv och ett fantastiskt utbud av restauranger. Tel Aviv blev under början av förra århundradet grundlagt som en förstad till den gamla hamnstaden Jaffa. Området som fram till dess bara bestod av sanddyner, har sedan länge sprängt förstadens ramar och utgör idag Israels näst största stad och landets kulturella- och ekonomiska centrum. Faktiskt heter staden officiellt Tel Aviv-Yafo, eftersom Tel Aviv helt har uppslukat Jaffa (Yafo på hebreiska).

Trots att Tel Aviv i jämförelse med huvudstaden Jerusalem är en förhållandevis ung stad, blev det centrala Tel Aviv, Den Vita Staden, år 2003 upptagen på UNESCO:s prestigefyllda världsarvslista på grund av sina många vita, funktionalistiska Bauhaus-byggnader. Du kan göra en guidad stadsvandring där du får berättat historian bakom denna speciella arkitekturstil. Det finns emellertid även mycket annat att se och uppleva i Tel Aviv. Staden är inte större än att du kan ta dig runt till det mesta i centrum till fots. Förflyttar du dig inomhus i något av stadens många museer, är det stor risk (möjlighet) att du blir kvar i flera timmar när du fördjupar dig i de intressanta konstsamlingarna och andra kulturskatter som finns samlade här.

En modern metropol

Tel Aviv är dock i hög grad en stad där man lever livet utomhus. Både turister och lokalbefolkningen söker sig gärna ner till stranden för att njuta av det soliga vädret i sanden eller för att promenera längs strandpromenaden som sträcker sig hela vägen ner till Jaffa. Där utöver kan du på en resa till Tel Aviv se fram emot att gå på upptäcktsfärd i stadens parker, på de färgsprakande marknaderna och mycket annat. Skulle du få behov av en förfriskning under dagens lopp så kan du med glädje ta dig an stadens berömda caféliv. På de många trottoarcaféerna är det mycket liv och rörelse från tidig förmiddag till långt ut på småtimmarna.

Det väntar dig stora kulinariska upplevelser när du reser till Tel Aviv, oavsett om du besöker någon av de många erkända gourmetrestaurangerna eller bara en av de interimistiska matbodarna. Det är faktiskt först när man som besökande i Tel Aviv ska stilla sin hunger som det riktigt går upp för en att man befinner sig i Mellanöstern. Tel Aviv är på många sätt lika kosmopolitsiskt och frisinnat som andra populära, västerländska storstäder, att det är lätt att glömma att man befinner sig i Israel med några av världens viktigaste helgedomar bara en kort körtur här ifrån. De många läckra mellanösternrätterna på menyerna är dock bara en av de saker som gör Tel Aviv till en unik reseupplevelse.

Har du tid till det, kan en dagsutflykt till just Jerusalem varmt rekommenderas. Den gamla huvudstaden har en helt annan atmosfär än Tel Aviv. Du kommer tydligt märka historiens vingslag när du går runt på den gamla stadsdelens smala gator bland de vackra byggnaderna och historiska monumenten. Andra populära utflyktsmål inom räckvidd från Tel Aviv inkluderar Haifa och Petra.

Resor till Israel

Läs mer om Israel och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Israel här

Hotell i Tel Aviv

Populära hotell i Tel Aviv

Israel, Tel Aviv
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
  • Internet/Wi-Fi
Israel, Tel Aviv
9,0
Fantastiskt
709 omdömen
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
  • Internet/Wi-Fi
Israel, Tel Aviv
9,1
Fantastiskt
1371 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
  • Internet/Wi-Fi