Resor till Israel

Israel upptar mycket plats i de internationella medierna, men är ett litet land rent geografiskt: Landet har bara en längd av 424 kilometer från norr till söder, 114 kilometer från öster till väster och är inte mer än 15 kilometer brett på sitt smalaste ställe.

Den begränsade storleken är på många sätt en fördel för den nyfikne resenären som helst vill hinna med allt. Man kan hyra en bil - eller använda sig av allmänna busstransporter - och på så sätt hinna med att ta sig runt till alla sevärdheter under loppet av en semester på ett par veckor.

Oavsett vilken typ av resenär du är så väntar dig fantastiska upplevelser i Israel:

Landet fullkomligt svämmar över av underbara ständer som erbjuder rikliga möjligheter för avkoppling i solen och för att ägna sig åt vattensporter som dykning och snorkling. Framför allt Eilat är ett bra resmål för semesterfirare som söker en strand- och vattensportsemester.

Modernt storstads- och caféliv med allt vad där till kommer väntar på stadsmänniskorna i pulserande Tel Aviv och historiska Jerusalem.

De religiösa sevärdheterna och pilgrimsmålen, som huvudsakligen är samlade i Jerusalem, är naturligtvis något man inte kan förbise - oavsett om man ör religiös eller inte - och för den arkeologi- och historieintresserade finns det knappast något land i världen med ett så rikt arv att bjuda på som Israel.

Naturen är dessutom överväldigande vacker med allt från kristallklart, blått hav längs kusterna via öknar och Döda Havet i söder till frodiga, gröna kullar i det bildsköna Haifa i norr.

Temperaturen är oerhört behaglig på våren då det ofta är omkring 25 grader. Ett perfekt väder för att sitta under en parasoll på ett café och smutta på ett glas iskaffe samtidigt som man betraktar stadslivet som utspelar sig runt omkring.

Jerusalem-syndromet

Men se upp när din resa i Israel tar dig förbi den heliga staden: Jerusalem har en så stark inverkan på en del resande att de bokstavligt talat blir sjuka.

Jerusalem-syndromet är ett välkänt psykotiskt tillstånd som flera psykiatrer i Israel är specialiserade på att behandla. Det handlar om att i förväg helt friska människor på besök i Jerusalem plötsligt utvecklar en psykos där de fixerar på olika religiösa teman. Ibland blir dessa människor övertygade om att de är historiska eller bibliska personer.

Syndromet kännetecknas av att personen i fråga helt tillfrisknar efter att ha varit borta från Jerusalem några veckor. Såväl muslimer, kristna och judar har fallit offer för Jerusalem-syndromet.

De allra flesta besökare har dock sin mentala hälsa i behåll när de besöker Israel - inklusive Jerusalem: Omkring tre och en halv miljon besöker Jerusalem varje år och av dessa drabbas cirka 100 personer av syndromet.

Så gott som alla resande som varit i Israel har dock det gemensamt att de återvänder hem en oförglömlig semester rikare och med djupa och vackra intryck i bagaget.

Många resenärer som har besökt Israel säger att landet har en stark magnetisk dragningskraft. Efter en promenad på några timmar i Tel Aviv förstår de flesta vad man menar med det. Kanske kommer sig detta av att landet är heligt för så många religiösa från såväl judendomen som kristendomen och islam, kanske är det historiens vingslag eller landets mystiska skönhet - hur man än ser på det så är Israel ett resmål man inte bör gå miste om.

Resmål i Israel

 • Tel Aviv
  32 hotell
  Tel Aviv är en stad fylld av ungdomlig energi och är på god väg att utvecklas till en internationell metropol. Den härliga kilometerlånga medelhavsstranden, det berömda cafélivet och inte minst en fascinerande blandning av västerländsk- och ... mellanösternkultur är bara något av det som väntar dig på en resa till Tel Aviv, Isræls näst största stad. Läs mer

Populära hotell i Israel

Israel, Tel Aviv
7,0
Bra
41 omdömen
 • Närmaste flygplats: 19 km
 • Internet/Wi-Fi
 • Parkering / Garage
Israel, Tel Aviv
9,4
Fantastiskt
540 omdömen
 • Närmaste flygplats: 17 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Israel, Eilat
9,6
Fantastiskt
3960 omdömen
 • Närmaste flygplats: 1 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi