Resor till Reykjavik

Eftersom Keflavik Flygplats, som har flera förbindelser med Europa, ligger endast 50 kilometer från staden, är det enkelt att resa till Reykjavik. Är du på jakt efter ett mål för en annorlunda storstadssemester för en långhelg, är Reykjavik därför ett perfekt alternativ. Även om den med sina 120.000 invånare tillhör världens minsta huvudstäder, finns det massor av spännande sevärdheter i Reykjavik. Det gäller både om du reser hit med hela familjen, som par eller solo. Därtill kommer ett rikt kultur- och nattliv, som under de senare åren har blivit några av stadens viktigaste dragplåster.

God mat, musik och geotermiska bad

Det finns gott om plats på Island, som i area endast är en smula mindre än Cuba. Där 11 miljoner cubarer sa trängas om platsen, har de 350.000 isländarna istället gott om plats att sprida ut sig på. Det kommer också till uttryck i Reykjavik, som breder ut sig över ett förhållandevis stort område. Den centrala delen av staden, med de mest intressanta sevärdheterna och attraktionerna, är doc inte större än att du kan utforska det till fots.

Promenera till exempel till Hallgrímskirkja, som sedan färdigställandet år 1986 har varit stadens mest i ögonfallande attraktion. Kyrkan, som du kan se nästan oavsett var du befinner dig i staden, är känd för sin 15 meter höga och 25 ton tunga orgel. Utanför kyrkan bör du också ta en titt på statyn av Leifur Eiríksson, som troligen pptäckte Amerika cirka 500 år före Columbus gjorde det. Går du istället till hamnfronten, hittar du en attraktion av nyare dato, det spektakulära konsert- och operahuset Harpa, ritat av det danska arkitektkontoret Henning Larsen Architects i samarbete med konstnären Olafur Eliasson.

Utöver dessa monumentala byggnader, är en resa till Reykjavik en möjlighet att utforska en pärlrad av mindre sevärdheter och ett spännande kulturliv. Är du här på helgen, kan vi t.ex. rekommendera att börja dagen med att ta vägen förbi loppmarknaden Kolaportid vid det gamla hamnområdet några få minuter från centrum. Här har du alltid goda chanser att göra ett fynd och hitta en unik souvenir. Här finns bland annat bodar med traditionella isländska delikatesser, som torkad fisk och fermenterad haj. Är du mer sötsugen, kan du passa på att smaka på lakrits och färska kleinurer, den lokala motsvarigheten till munkar.

Kulinariskt har Reykjavik utvecklats mycket de senare åren. Idag reser foodies hit från hela världen för att äta på prisvinnande gourmetrestauranger, men också för att prova traditionella, mer prisvänliga restauanger som t.ex. Sea Baron i centrum, som är känd för sina enkla, men mycket välsmakande fiskrätter. Du kan också se fram emot att smaka på läcker hemmagjord glass i en av stadens alla glassbutiker. Och efter middagen kan du avsluta kvällen på en av Reykjaviks alla barer eller klubbar, som har fostrat världsberömda musiker de senare åren.

Du kan naturligtvis inte resa till Reykjavik utan att prova ett av stadens alla SPA. The Blue Lagoon, som ligger på väg på flygplatsen, är det mest kända, men det finns gott om andra i och runt om Reykjavik. Det kan också rekommenderas att avsätta några timmar för att besöka några av stadens offentliga badhus, som också har många SPA- och wellnessfaciliteter. En säker hit för hela familjen.

Många utflyktsmål

De flesta som reser till Reykjavik, vill gärna kombinera storstadens utbud med upplevelser på resten av ön. Det är nämligen idealt att använda Reykjavik som utgångspunkt för att åka ut på utlfykter till den enastående natur som Island är känd för. Har du gott om tid kan du t.ex. starta en rundresa på Ringvej 1 från Reykjavik, men även om du endast har några dagar till godo, bör du avsätta tid till utflykter.

Åk till exempel med på en guidad tur eller följ själv The Golden Circle, där du besöker tre av Islands vackraste och mest berömda naturattraktioner: det spektakulära geotermiska området Geysir, det enorma vattenfallet Gullfoss samt Þingvellir Nationalpark där den Mittatlantiska ryggens tektoniska plattor är blottade.

Reykjavik är Islands huvudstad och hem för merparten av den lilla ö-statens befolkning. Under de senare åren har staden också blivit ledpunkt för vulkanöns turism och i takt med att flera resenärer fått upp ögonen för Island som resmål, har Reykjavik blomstrat. Idag är världens nordligaste huvudstad således inte längre bara en inkörsport till resten av landets alla sevärdheter, men en eftertraktad destination i sig själv.

Resor till Island

Läs mer om Island och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Island här

Hotell i Reykjavik

Populära hotell i Reykjavik

Island, Reykjavik
9,2
Fantastiskt
1672 omdömen
  • Närmaste flygplats: 49 km
  • Närmaste strand: ca. 3 km
  • Internet/Wi-Fi
Island, Reykjavik
9,0
Fantastiskt
360 omdömen
  • Närmaste flygplats: 48 km
  • Närmaste strand: ca. 3.2 km
  • Internet/Wi-Fi
Island, Reykjavik
8,6
Mycket bra
2663 omdömen
  • Närmaste flygplats: 49 km
  • Närmaste strand: ca. 3.3 km
  • Internet/Wi-Fi