Resor till Dublin

Dublin är en storstad med en vänlig atmosfär.

Det så kallade “city” sträcker sig från kvarteren runt O`Connell Street på norra sidan av Liffey ner till området runt Trinity Collage, affärsgatan Grafton Street och parkerna St Stephens och Merrion Square. I city finns det mängder av trendiga restauranger, mysiga pubar, designbutiker, stora varuhus och caféer. I Dublin ligger Guinnessbryggeriet där nationaldrycken fortfarande bryggs enligt gammal tradition. National Museum of Ireland, Dublin Castle är värda att besöka och även James Joyce Centre.

Området Temple Bar var tidigare Dublins konstnärskvarter, men är numera ett nöjeskvarter för alla. Vill man verkligen veta vad om är på gång kan man läsa olika evenemangstidningar som “Hot Press” och “In Dublin”. Alla pubar på Irland stänger klockan 23.00, men det finns flera klubbar som har öppet fram mot småtimmarna.

Runt och i Dublin är det enkelt att ta sig med buss eller tåg. Dublin är annars en bra stad att promenera i, de flesta sevärdheter ligger inom 20-30 minuters gångavstånd.

Semester i Dublin med Solfaktor

Som Europas främsta utpost mot Atlanten ligger vänliga Irland och tar emot gäster med sina öppna armar. På en semester i Dublin - landets bubblande och roliga huvudstad - är det aldrig långt till närmsta pub.

Irlands livliga huvudstad är överraskande stor, om man räknar med förorterna - i det så kallade Greater Dublin Area bor cirka 2 miljoner människor, vilket är cirka 40 procent av landets befolkning! Den inre staden, med charmiga kullerstensgator och klassiska pubbar är dock rätt kompakt och sevärdheterna på var sida av floden Liffey ligger på behagligt avstånd från varandra.

Även om den irländska historien sträcker sig tillbaka till vikingatiden, känns Dublin - på grund av de unga invånarna - som en relativt ung stad. Den ungdomliga stämningen präglar naturligtvis också nattlivet och med en värld av pubbar, spelhallar och nattklubbar finns det alltid något att göra i stan. Alla åldersgrupper kommer dock snabbt att känna sig som hemma i Dublin, där det också finns många erkända teatrar och museum, liksom staden har många barnvänliga attraktioner såsom ett zoo och museum med möjlighet att uppleva livet som viking.

Sist, men inte minst, är Dublin en bra utgångspunkt för en kör-själv-semeter på Iraland. Hyr en bil och åk på äventyr i eget tempo genom Irlands böljande, gröna landskap med otaliga idylliska landsorter.

Inspiration och fakta

Det var först då vikingarna slog sig ner vid bukten mitt på 800-talet, som Dublin grundades som egentlig stad. Redan innan dess fanns dock utspridda bosättningar i området, och vikingarna använde sig också av de lokalas beteckningar för området, Dubh Linn, till deras nya stad. På Irland kallar man traditionellt vikingarna för "The Danes", men i verkligheten kom de flesta vikingar från det som idag är Norge. Vikingarna regerade i 300 år, fram till normanderna erövrade staden år 1171.

Efter det blev Dublin huvudsäte för det engelska herredömet över Irland och primärt befolkat av bosättare från England och Wales. I början av 1700-talet hade Dublins invånarantal vuxit till 60.000 och var därför den näst största staden i det brittiska imperiet. Många av stadens mest intressanta byggnader härstammar från denna tid, då stadens elit älskade att skylta med sin rikedom genom att bygga vackra byggnader. Likaså blev t.ex. det berömda Guinness-bryggeriet grundat i denna gyllene period (år 1759). De goda tiderna varade dock inte, men den ekonomiska nedgången under de följande århundradena som ibland stagnerade ekonomin, har bidragit till att säkra den autentiska stämningen som idag lockar besökare från hela världen till Dublin.

Sevärdheter och kultur

Det finns inte så många spår kvar från vikingatiden i Dublin. Men arkeologerna har i gengäld funnit många fynd från denna period, som bland annat har lagt grunden för den fina utställningen på det familjevänliga museet Dublina. Är du intresserad av att utforska vikingarnas historia på Irland, bör du också besöka National Museum of Ireland. Här har man ställt ut många fynd från museets utgrävningar i Dublin, och det räknas som en av de finaste samlingarna vikingafynd i Europa. Ska du på en semester med barn, kan vi utöver Dublinia rekommendera en tur till The National Leprechaun Museum. Här kan både barn och vuxna för en rolig introduktion till irländsk folklore.

Ta också en tur runt på Trinity College, universitetet där bland annat författarna Oscar Wilde och Samuel Beckett studernade. Här är höjdpunkten det gamla biblioteket, som byggdes mellan 1712 och 1732. Bibliotekets "kronjuvel" är Book of Kells - en handskrift från cirka år 800 med fyra evangelier. Vill du gärna bli  klokare på stadens nya historia, kan du besöka Little Museum of Dublin. Här kan du på under 30 minuter lära dig allt om de sista århundradena i Dublin. Det lilla, prisbelönta museet, som bland annat rymmer en utställning om rockbandet U2, har kommit til på grund av donationer av Dublins egna invånare.

Stadens mest populära attraktion är kanske Guinness Storehouse, som varje öl-entusiast också bör göra plats till i resprogrammet. I detta sju-våningars pint-formade bryggeru på St. James's Gate Brewery, berättar historien om den populära mörka stouten med det tjocka skummet. Här kan du lära dig allt om hur humle och korn förvandlas till den stolta stouten och naturligtvis till sist också få smakprover på toppen av den unika byggnaden med utsikt över Dublin.

Vill du ha en paus från all sightseeing? Slå sig då ner i stadens största park, St. Stephen's Green, som är en trevlig grön oas med massor av blommor och små sjöar. På sommaren är här fullt av solbadare och ofta konserter. Tycker du om sport, kan du eventuellt också nyttja en storstadssemester i Dublin som en chans att se några av världens bästa rugbyspelar i aktion på RDS Arenas, några få kilometer från centrum. Där är här, Dublins lokala rygbylag Leinster spelar de flesta av deras hemmamatcher.

St. Patrick’s festival

Oavsett om du har besökt Dublin tidigare eller ej, så kan vi varmt rekommendera en semester till Dublin under St. Patrick festivalen. Under flera dagar vänds Dublin upp och ner, och överallt är det stor fest med musik, teater, fyrverkeri, dans och många andra arrangemang. På dagen den 17 mars, är det en jättestor parad och enligt Irlands turistbyrå är det mer än 1,3 miljoner åskådare på Dublins gator. Ett bra råd, är att boka hotell långt i förväg, då hotellen i centrum blir helt utsålda.

Restauranger och shopping

Om du vill uppleva äkta irländsk stämning, är pubben helt rätt plats. Här kommer du med en Guinness i handen, snabbt att upptäcka att pubben är den centrala mötesplatsen för dublinernas sociala liv, och irländarna är generellt ett mycket tillmötesgående folkslag. Många turister söker sig mot pubbarna i den charmiga stadsdelen Temple Bar, där pubbarna har lagt ner mycket jobb på att framstå som gamla med patina. Men om du hellre vill möta de lokala dublinarna, kan vi rekommendera dig att du tar dig bort från turistområdena. I området nära den gamla kyrkan Christchuch, inte långt från Temple Bar hittar du t.ex. Dublins äldsta pub, The Brazen Head med rötter hela vägen tillbaka till 1198. Nära den, ligger den mindre turistiga pubben O’Shea’s Merchant Pub där de lokala samlas i sång, irländsk dans och naturligtvis en pint eller två. Enligt den lokala turistbyrån finns det mer än 1000 barer att välja emellan i Dublin, vilka inkluderar allt från hundra år gamla, traditionella pubbar med live irländsk folkmusik till hippa cocktailbarar. 

Medan Dublin är världskänt för sin goda öl och massa whiskeymärken, är staden inte långt lika berömd för sitt kök. Handen på hjärtat kan det också sägas att det traditionella irländska köket inte finns med bland de kulineriska upplevelserna man kan hitta runt om i Europa. I Dublin har det dick skett en stor utveckling, så att du idag hittar restauranger som serverar läckra måltider med inspiration från hela världen, och i alla prisklasser. Du bör naturligtvis också prova en portion klassisk Irish Stew eller spröd Fish & Chips. Avsluta eventeullt måltiden med ett varmt glas Irish Coffee, som dock också kan avnjutas för sig själv om du vill ha något som piggar upp under dagen.

Shoppingmöjligheterna i Dublin är goda, inte minst för att allt ligger inom promenadavstånd. Du hittar de två största shoppingområdena på Grafton Street och O'Connell Street. Här ligger många butiker och stormagasin, men är det specialbutiker du önskar, bör du söka dig mot Temple Bar. Lägg också vägen förbi Mother Redcap's Market, en inomhusmarknad nära Christchurch med allt från mat til konst. Marknaden är öppen mellan fredag och söndag.

Utflykter

Det finns rik möjlighet att ta en paus från stadslivet med en dagsutflykt. Det är t.ex. inte mer än en timmes bilfärd till Irlands största höglandsområde, de gröna Wicklow-bergen. Området, som är känt som "the garden og Ireland", bjuder in till vandring i spektakulära landskap, som tillhör landets vackraste. Inte överraskade är det i detta bergiga område, som du hittar landets äldsta och mest kända vandringsled, The Wicklow Way, på hela 132 kilometer. Du kan naturligtvis också ta kortare turer!

I Boyne-dalen cirka 40 km nordväst om Dublin, ligger det jättestora monumentet Newgrange, som är en del av stenålderskomplexet Brú na Bóinne. Detta är det mest berömda förhistoriska irländska minnet, och ett måste att se om du är intresserad av historia. Det imponerande monumentet finns med på UNESCOs världsarvslista och är över 5000 år gammalt, och därmed äldre än pyramiderna i Giza. Brú na Bóinne består av flera jättestatyer, varav Newgreange är den största. Men kan gå in via en lång smal passage, något som direkt sätter igång fantasin hos de yngre. 

Klimat och väder på semestern

Dublin ligger på Irlands östkust, i lä från de starka västanvindarna, och tillhör därför ett av landets torraste områden med en geneomsnittlig årsnederbörd liknande den svenska. Ute vid den irländska västkusten ska du dock förvänta dig det dubbla. Med ett klassiskt kustklimat, med milda vintrar, svala somrar och inte jättestora skillnader i temperatur och nederbörd under året, är Dublin nog inte rätt resmål för en badsemester. Men i gengäld betyder klimatet att det inte minns någon årstid som är bättre eller sämre för att åka på en semester till Dublin - även om sommarhalvåret är mest populärt.

Flygplats och transport

Dublin flygplats ligger endast 10 km norr om centrum, så det tar inte lång tid att ta sig in till stan, oavsett om du använder l´kollektivtrafik eller tar en taxi/hyr en bil. Reguljärbussarna kör till de flesta delarna av staden från flygplatsen, men du kan också ta snabbare shuttle-bussar, som kör mer direkt till de främsta turistområdena. Vill du hyra en bil, hittar du uthyrningskontoren placerade i ankomsthallen.

Inne i stadens centum kan du ta dig runt till det mesta till fots. Vill du vila fötterna, kör det dock också många bussar och spårvagnar. Du kan dessutom komma utanför staden med tåg. De goda transportmöjligheterna och alla flygförbindelserna, gör det möjligt att spendera en långweekend i Dublin, där du har 3-4 dagar att inta staden.

>> Läs också om resor till Irland

Dublin är en storstad med massor av värme och själ och när man väl har besökt den charmerande irländska huvudstaden kommer man alltid minnas resan med ljus i ögonen och ett leende på läpparna - och kanske med en växande längtan efter en mörk öl. 

Storstaden ligger vackert placerad på Irlands östkust och är ett älskat resmål för alla typer av resor. Man hittar kanske inte de samma stora ikoniska sevärdheterna som andra europeiska storstäder kan skryta med, men Dublin har ändå massor av spännande och intressanta platser att utforska och uppleva. När skymningen faller över floden Liffey och musiken spelar upp så saknar man absolut inte de världsberömda sevärdheterna.

Dublins historia och kulturarv utgör en stor del av stadens charm och många av stadens attraktioner har inte överraskande sin egen långa historia. Utöver detta bjuder Dublin på ett spännande nattliv med legendariska pubar och i kombination med fantastisk shopping, förstklassiga restauranger och den varma irländska gästfriheten gör det denna levande huvudstad till det perfekta resmålet för en storstadssemester. 

Oavsett om man reser till Dublin för "the Craic", som är irländarnas uttryck för nöje och underhållning eller om man vill uppleva historian och kulturarvet så kommer staden överraska och glädja alla besökare. Här kan man smaka på "det svarta guldet" och lära mer om ölets historia på Guinness Storehouse. Man kan även se det antika Book of Kells samt resa genom historien på National Museum of Ireland, eller så kan man ge sig ut på shopping och avsluta dagen med en utsökt middag på någon Michelin-restaurang. 

>> Läs även om resor till London
>> Läs också om resor till Skottland

Hotell i Dublin

Populära hotell i Dublin

Irland, Leinster, Dublin
8,0
Mycket bra
1039 omdömen
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Irland, Leinster, Dublin
9,7
Fantastiskt
1008 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Närmaste strand: ca. 4.4 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Irland, Leinster, Dublin
8,8
Mycket bra
15182 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi


Reseguide till Dublin

Med kombinationen av århundraden av historia och litteratur, en ung befolkning och nutida underhållning är Dublin det perfekta resmålet oavsett om man planerar en familjesemester, en romantisk semester för två eller en weekendtur. Så kom och utforska storstadens historiska sevärdheter på de stenbelagda gatorna, ta med familjen på Dublin Zoo eller upplev "the Craic" tillsammans med de lokala i Temple Bars nattliv och smaka på färskbryggd Guinness. Ett besök i den irländska huvudstaden kommer garanterat ge dig minnen för livet.

Upplevelser och sevärdheter i Dublin

När du reser till Dublin så finns det många olika kvarter att utforska, alla med deras egen personlighet och särprägel. Överst på listan står det gamla medeltida kvarter som man verkligen inte får missa om man vill göra en djupdykning i Dublins historia. Här kan man uppleva det storslagna Dublin Castle, från vilket Irland har regerats i över 700 år, man kan se rester av den gamla stadsmuren samt besöka St. Patricks Cathedral som är Irlands högsta och största kyrka. 

I det charmiga georgianska kvarteret kan man utöver vacker georgiansk arkitektur och måleriska kullerstensgator även utforska det berömda Trinity College som är Dublins äldsta universitet. Här kan det varmt rekommenderas att besöka det imponerande Old Library som har omkring fem miljoner böcker - däribland den vackra Book of Kells, som har illustrerats av keltiska munkar.

När man säger Irland måste man även säga Guinness. År 2000 öppnade det världsberömda bryggeriet ett utställningscenter och museum, Guinness Storehouse, som snabbt har blivit en av Dublins mest besökta turistattraktioner. På sju våningar uppbyggda runt ett atrium av glas, som föreställer en stor pint, tas man med på en resa genom ölets historia och tillverkningsprocessen med avslutande provsmakning samtidigt som man kan njuta av panoramautsikten. 

Om man efter besöket på Guinness Storehouse har fått smak för mer kan man bege sig vidare till Temple Bar där det sjuder av liv efter solnedgången. Här kan du fritt välja mellan traditionella irländska pubar, eleganta restauranger och nattklubbar där du kan dansa natten lång. Atmosfären i denna delen av staden är ännu livligare i mitten av mars när irländarna firar St. Patricks Day under fyra dagar (och nätter). Du kan se fram emot underhållning av världsklass med festliga parader, duktiga gatuartister samt massor av musik och våta varor. 

När du bokar hotell i Dublin med Solfaktor så bor du på hotell i centrum som ligger nära stadens sevärdheter. 

Mat och dryck

Irländarna är i det närmaste världsberömda för sin gästvänlighet och det är helt välförtjänt. Detta kommer du uppleva på Dublins många restauranger, caféer och barer där du kan njuta av den traditionella välsmakande irländska maten - eventuellt nersköljd med ett stort glas av "the Black Stuff", som är irländsk slang för deras berömda mörka stout, Guinness. Prova på irländsk fisk- och skaldjurssoppa (chowder) eller gryträtten Coddle med korv, dessa är två av de lokala delikatesserna som kommer mätta väl efter en lång dag med sightseeing. Eller bege dig ner till hamnen och njut av nyfångade musslor eller saftiga räkor från Dublin Bay. 

Det finns även ett stort urval av internationella restauranger och små trevliga matställen och eftersom Dublin är landets huvudstad styrs en del av stadens restauranger av några av landets mest kända kockar. Så oavsett om man är på jakt efter kaffe och kaka på ett litet mysigt café, en romantisk middag för två eller en kvällsmåltid för hela familjen så kan man vara säker på att det finns något för alla smaker och plånböcker. 

Precis som staden är maten till för att utforska och njuta vilket gör Dublin till det perfekta stället att smaka på det bästa som Irland har att bjuda på. 

Vädret

Vädret i Dublin kan vara oförutsägbart men i motsats till den allmänna uppfattningen så är det torrare i Dublin än i den västra delen av Irland. Det är emellertid risk för regn året runt vilket också är en av anledningarna till att det frodiga landet är känt som den gröna ön. I gengäld blir det inte allt för varmt på sommaren och för det bästa vädret rekommenderar vi att du reser till Dublin från mitten av juni och fram till september då det som regel är varmast med genomsnittstemperaturer omkring 20°C. Vintrarna är relativt milda och man kan därför resa till Dublin hela året runt, men oavsett årstid är det en bra tumregel att ha flera lager kläder på sig samt ett reseparaply i väskan så man är förberedd på lite av varje.

Transport till/från flygplatsen i Dublin

Dublin Airport ligger omkring 11 kilometer norr om centrum och det finns flera möjligheter att ta sig in till staden. Du kan välja att ta en av flygplatsbussarna (Airlink) som kör direkt från flygplatsen till flera platser i Dublin, biljett köper du i automater utanför flygplatsen eller på bussbolagets hemsida. Du kan även välja att ta en av de billigare stadsbussarna som också kör in till centrum, tänk bara på att stadsbussen ska betalas med jämna pengar på bussen. Alternativt kan man välja att ta en taxi direkt från flygplatsen till hotellet.

Det går naturligtvis även att hyra en bil på Dublin Airport, men om du bara ska uppleva själva staden så är det inte att rekommendera. Du kan naturligtvis boka både transfer och hyrbil hos Solfaktor som en del av din paketresa.

Så bokar du din resa till Dublin med Solfaktor

Med Solfaktor får du en problemfri och säker resa till Dublin med möjlighet till avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Vår intelligenta sökmotor dammsuger nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med våra noga utvalda hotell i Dublin. Det hela sätts samman till en paketresa med Resegaranti så att du får det bästa av två världar. Boka till transfer i paketet för bästa upplevelse när du kommer fram. Trevlig resa!

Resor till Irland

Läs mer om Irland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Irland här