Frågor & svar

>

Frågor och svar om vaccin

 • Sjukdom under resan

  Läkarbesök och sjukhusvistelser i utlandet kan bli mycket dyrt. Solfaktor rekommenderar att du tecknar reseförsäkring innan avresan. Vid resa till andra EU eller EES-länder, glöm inte att beställa och ta med det Europeiska sjukförsäkringskortet.

 • Barn på resa

  Barn är speciellt sårbara för sjukdomar, i synnerhet diarré. I samband med en längre utlandsresa bör barn vara fullt vaccinerade med de vaccin som ingår i barnvaccinationsprogrammet för sin åldersgrupp. Ta kontakt med din vårdcentral i god tid före avresa.

  Resevaccin till barn:

  • Hepatit B-vaccin kan ges från födseln. Blir barn smittade av Hepatit B är sjukdomen betydligt mer farlig för små barn än vuxna eftersom små barn lättare kan bära sjukdomen resten av livet. Vaccin mot Hepatit A kan inte ges till barn under 1 år. Barn över 1 år kan få en kombination av vaccin mot Hepatit A+B, och kommer då ha livslångt skydd.
  • Diarrésjukdomar hos de minsta barnen kan på kort sikt utveckla sig till livshotande sjukdomar som följd av bland annat uttorkning. Ett dryckesvaccin som har delvis effekt mot turistdiarré kan ges till barn över 2 år.
  • Detsamma gäller Tyfoidfebervaccin.
  • Mot malaria finns inga vaccin, och det är svårt att ge förebyggande malariamedicin till barn under 1 år. Det viktigaste är att förhindra myggstick som kan ge malaria och andra sjukdomar som överförs genom mygg. Täck huden och använd myggmedel/myggnät under perioden som myggen sticker. Ta med myggmedel hemifrån.
  • Barn kan lätt komma i kontakt med katter, hundar och andra djur. Djur kan överföra rabies, som är en utbredd och dödlig sjukdom som finns i de flesta länder, men också andra sjukdomar som loppor, löss och svampar. Ett bra råd är: Ta inte kontakt med djur på resan!

  Sök alltid råd hos läkare eller vaccinationskontor i god tid före avresa om du planerar att resa med små barn.

 • Bör jag vaccineras när jag är gravid?
  Ta kontakt med din husläkare, vårdcentral eller vaccinationscentral i god tid före avresa, de vet vad som är bäst för dig.
  Gravida utsäger sig för en viss risk vid utlandsresa, speciellt till tropiska områden. Om du inte blivit vaccinerad mot sjukdomar som utgör en risk på resmålet innan du blev gravid kan det bli problem att ge vaccin under graviditeten.
 • Vilka vacciner behöver jag?

  Detta varierar beroende på vilka länder du ska besöka, vad du ska göra, hur du vill bo, vilka vaccin du har fått tidigare och hur länge det är sedan du blev vaccinerad sist.

  Den allmänna rekommendationen är att du tar följdande vaccin vart tionde år, oavsett om du ska ut och resa eller inte.

  • difteri
  • stelkramp
  • kikhosta
  • polio

  Det finns ett kombinationsvaccin som ger dig skydd mot alla dessa fyra sjukdomarna.

  Ska du resa till ett land utanför Västeuropa, Nordamerika, Australien, Nya Zeeland och Japan rekommenderas Hepatit A-vaccin till alla resenärer oavsett resans längd. Hepatit A-områden överlappar med de områden där det finns risk för Hepatit B, så det är vanligt att vaccinera sig mot båda sjukdomarna. Ett kombinerat Hepatit A+B vaccin ger dig livslångt beskydd. Genom att ta detta vaccinerar du dig därmed inför resor resten av livet, inte bara din nästa resa.

  Oavsett om hur man ska resa finns det också andra resevaccin som också kan vara aktuella (mot gula febern, tyfoidfeber, hjärnhinneinflammation m.m.). Kontakta din vårdcentral, husläkare eller vaccinationscentral för att få information om vilka vaccin som kan vara aktuella för ditt resmål.

 • Läkemedel på resan (läkarintyg, recept etc)

  Om du ska ha med mediciner på resan ska du också ta med.

  • Läkarordination
  • Originalförpackningen, helst med etikett från det svenska apoteket
  • Medicinlistan på engelska, med information om sjukdom och alla mediciner du tar.

  Om du har kroniska sjukdomar och använder mediciner regelbundet rekommenderar vi att du tar med dig medicin för några dagar i handbagaget samt tillräcklig mängd medicin för en vecka mer än den planerade semestern. Ta gärna med dig ett litet reseapotek med plåster, bandage, kompress, desinficeringsmedel, myggmedel och solkräm med hög faktor. Av receptfria mediciner rekommenderas smärtstillande och febernedsättande (t.ex. paracetamol), nässpray och diarréstoppande medicin (t.ex. Loperamid). Om du har kroniska sjukdomar eller är över 70 år bör du ta med läkarintyg innan du reser på en längre semester.

 • När ska jag vaccinera mig?

  Senast 4 veckor innan avresa bör du uppsöka en vaccinationscentral eller en klinik som jobbar med resemedicin. I princip är det bättre sent än aldrig, och även om man är sent ute är det bättre med ett visst skydd än inget alls.

  Några vaccin kräver flera doser över tid för att ge fullgott skydd medan andra kan ges dagen innan avresa. Även om man är sent ute kan man oftast uppnå något skydd.
  Solfaktor rekommenderar att du uppsöker din husläkare, vårdcentral eller närmaste vaccinationscentral som är specialiserat på resemedicin så snart som möjligt när du vet vart du ska resa.
 • Användbara länkar: