Resor till München

München är en levande palett av färg och historia. En riktig pärla i södra Tyskland och en stad som andas kultur på varje gata. Genom århundraden har staden lyckats bevara sin autentiska charm och tradition - samtidigt som den välkomnar det moderna och dynamiska. Med sin rika kulturscen, magnifika arkitektur och enastående sevärdheter erbjuder München en oslagbar upplevelse för besökare från när och fjärran.

München är den tredje största staden i Tyskland, med cirka 1,3 miljoner invånare. Räknar du därtill det omkringliggande området stiger invånarantalet till nästan 4 miljoner. Staden är en välmående katolsk stad där Påve Bendedikt XVI var ärkebiskop mellan 1877-1982. 

Staden har en lång, intressant och stundtals skrämmande historia. Nazistpartiet höll sitt första möte i staden, och hade många anhängare här. Det har dock staden fått betala dyrt för. Under andra världskriget jämnades staden nästan med marken och har sedan dess i sakta mak återuppbyggts till den fascinerande plats den är idag. 

Attraktioner och sevärdheter i München

Mitt i stadens hjärta reser sig det imponerande Nymphenburg-slottet med sina vackra trädgårdar och fascinerande interiör. Slottet bär på historien om Bayerns kungligheter och ger en inblick i det praktfulla livet under 1700-talet. Marienplatz, Münchens centrala torg, är en annan plats att skriva upp på måste-se-listen, där det berömda Glockenspiel i Neues Rathaus trollbinder besökare med sina rörliga figurer och klockspel.

Kulturella entusiaster kan njuta av den konstnärliga skatten i Alte Pinakothek, en av världens äldsta konstmuseer, som rymmer mästerverk av europeiska konstnärer från olika epoker. För den moderna konsten lockar Pinakothek der Moderne med sina banbrytande utställningar och designfokus.

Mitt i staden hittar du en pärla av grönska och rofylldhet, nämligen den vackra parken, Englischer Garten. Denna enorma stadspark, som sträcker sig över mer än 900 hektar, erbjuder en fristad från stadens liv och rörelse där du kan promenera runt bland frodiga ängar, lugna dammar, lummiga skogar och slingrande stigar. Parken är perfekt för avkopplande promenader, jogging, cykling eller helt enkelt att sitta ner och njuta av omgivningens lugn. En av de mest ikoniska platserna i Englischer Garten är Eisbach-floden, en konstgjord våg som attraherar surfare från när och fjärran. Denna unika attraktion har blivit ett kulturellt fenomen, och det är fascinerande att se surfare utmanande vågorna mitt i staden. Den kinesiska pagoden mitt i parken ger en touch av exotisk elegans och är en populär plats för besökare att koppla av och njuta av utsikten.

München är även hem för den världsberömda ölfestivalen Oktoberfest, som lockar besökare från hela världen med sina öltält, livemusik och traditionella kläder. Oktoberfest hålls i slutet av september/början av oktober och arrangerades för första gången år 1810 av Bayerns kungligheter. Sedan dess har festivalen varit en årligen återkommande folkfest som lockar cirka 6 miljoner turister från när och fjärran.

Utflykter och aktiviteter i och nära München

München är hem för den världsberömda ölfestivalen Oktoberfest, som lockar besökare från hela världen med sina öltält, livemusik och traditionella kläder. Oktoberfest hålls i slutet av september/början av oktober och arrangerades för första gången år 1810 av Bayerns kungligheter. Sedan dess har festivalen varit en årligen återkommande folkfest som lockar cirka 6 miljoner turister från när och fjärran.

För de äventyrliga resenärerna erbjuder de omgivande Alperna fantastiska möjligheter till utflykter och aktiviteter som vandring, skidåkning och bergsklättring. Den pittoreska staden Garmisch-Partenkirchen är en perfekt bas för dessa äventyr och ligger bara en tågresa bort.

Mat och dryck i München

Münchens mat- och dryckeskultur är en hyllning till den bayerska traditionen och lockar besökare med en mättande blandning av smaker och delikatesser. Staden är känd för sina biergartens, där invånare och besökare samlas för att njuta av avslappnad atmosfär, traditionell musik och, naturligtvis, utmärkt öl. En av de mest berömda biergartens är Hofbräuhaus, grundat på 1500-talet. Här kan du smaka på det välkända Hofbräu-brygget och njuta av smaker som går tillbaka generationer.

När det gäller mat är München inte bara känt för sina hjärtliga portioner utan också för de lokala specialiteterna som har blivit symboler för staden och dess omgivningar. En måltid i München är inte komplett utan att smaka på en äkta bratwurst, en läcker korv gjord av blandning av fläskkött, nötkött och kryddor. Denna läckerhet serveras ofta med sauerkraut (mjölksyrad vitkål) och en krispig pretzel. En annan signaturrätt är schweinshaxe, en saftig och krispig grillad fläsklägg som serveras med en generös portion potatis och senap. Denna rustika rätt är en favorit på många traditionella bayerska restauranger och ger en smak av autentiskt tyskt kök

För dig som älskar bakverk och sötsaker, är det omöjligt att inte frestas av Münchens berömda bakverk. En absolut måste-prova är apfelstrudel, en tunn och spröd smördeg fylld med äpple, kanel och russin, serverad med en svalkande kula vaniljglass eller en klick grädde.

München har också en blomstrande matmarknadsscen där du kan utforska färska råvaror, delikatesser och lokala produkter. Viktualienmarkt är en av stadens äldsta och mest livliga marknader, där du kan hitta allt från färska grönsaker och ostar till färsk fisk och exotiska kryddor.

Oavsett om du föredrar en avslappnad biergarten, en traditionell bayersk restaurang eller en livlig matmarknad, kommer Münchens kulinariska erbjudanden definitivt att tillfredsställa dina smaklökar och ge dig en minnesvärd smak av Tysklands gastronomiska skattkista.

Så reser du till München från Sverige

För att ta dig till München från Sverige är det smidigaste sättet att flyga till München flygplats, som är en internationell knutpunkt. Många flygbolag erbjuder direkta flyg från större städer i Sverige och Danmark till München. Från flygplatsen kan du enkelt ta dig till stadens centrum med tunnelbana eller tåg, och restiden är ungefär två timmar beroende på vilken stad du reser från.

Väl framme i München finns flera olika typer av hotell, både mindre boutiquehotell och större hotell med faciliteter för både stora och små resenärer. Oavsett vad du har för preferenser, kan Solfaktor hjälpa dig att arrangera resan till München helt efter dina önskemål.

Resor till Tyskland

Läs mer om Tyskland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Tyskland här

Hotell i Munchen

Populära hotell i Munchen

Tyskland, Bayern, Munchen
9,1
Fantastiskt
13216 omdömen
  • Närmaste flygplats: 1 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Tyskland, Bayern, Munchen
8,9
Mycket bra
7582 omdömen
  • Närmaste flygplats: 41 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Tyskland, Bayern, Munchen
8,4
Mycket bra
3004 omdömen
  • Närmaste flygplats: 35 km
  • Avstånd till centrum: ca. 5.5 km
  • Internet/Wi-Fi