Resor till Turgutreis

Staden är uppkallade efter den berömda generalen Turgut Reis som föddes under sextonhundratalet. Han blev admiral i den ottomanska marinen och var med om att besegra Korsika.

Senare miste han livet under ett slag om Malta. Det finns en staty av admiralen i Turgutreis.

Staden ligger helt västerut på halvön med Medelhavet som breder ut sig rätt fram. Denna kuststräcka är toppen för de som gillar windsurfing. Kustlandskapet är spräckligt med små öar som till viss del används för bete och jordbruk av regionens invånare.

Naturen runt Turgutreis är majestätisk och i landskapet finns det flera stigar och vandringsleder för dig som vill ta på joggingskorna eller vandrarkängorna.

Turgutreis är en bra utgångspunkt om du vill ta buss till andra ställen i Turkiet.

Det var inte många år sedan, som Turgutreis inte var mer än en liten diskret landsort i slutet av en grusväg - som inte besöktes av många personer. Idag är staden den näst största på Bodrum-halvön, och ett populärt resmål. De flesta reser hit för att njuta av en avslappnande semester på stranden vid det ljuva Medelhavet. Närmsta strand är Günbatimi Plaji som ligger precis norr om Turgutreis marina, men det finns gott om andra inbjudande badstränder inom en kort dolmus-tur.

 

 

Shopping och avslappning på stranden

Det är dock inte endast stränderna som du kan njuta av på en resa till Turgutreis. Även om det endast är cirka 20 kilometer in till Bodrum stad, är Turgutreis känd för sitt butiksliv, vilken också inkluderar halvöns största marknad som lockar besökare från hela området varje lördag. På denna stora marknad kan du botanisera bland kläder, hantverk, frukt, grön och lokala delikatesser som yoghurt, ostar, oliver och annat du kan köpa för att göra din egen personliga meze. Du hittar också alla dagliga förnödenheter i stadens matbutiker, liksom det finns gott om souvernirbutiker i stan.

Om du inte bara vill fördriva tiden med att slappna av på standen eller shoppa, kan du göra massor av andra spännande aktiviteter på Bodrum-halvön. En tur längs kusten med en av alla båtar, är en oförglömlig upplevelse för hela familjen. Det avgår ofta turer till de närliggande stränderna i söder eller till de små orörda öarna norrut, där ni kan snorkla och bada i havet. Du kan till och med ta färjan till den grekiska semesterön Kos.

Om du hellre vill stanna på land, finns det gott om vandringsleder runt om på halvön, som ofta leder förbi intressanta, historiska sevärdheter. Behöver du bränna lite energi på en löptur, eller bara vill ta en lite längre promenad, kan en tur upp till ruinerna av de gamla vinmöllorna, Manara, rekommenderas. Dina ansträngningar belönas med en vacker utsikt ner över Turgutreis och kusten. Avsätt gärna också en dag till att besöka Bodrum stad, där det utöver butiker och restauranger också finns flera spännande museum och historiska monument.

Bodrum-halvöns vackraste solnedgång

Turgutreis ligger på västkusten, och man skryter gärna om att ha Bodrum-halvöns vackraste solnedgång. Den kan du njuta av när du sitter på en av stadens alla restauranger eller caféer och kikar ut över havet. Priserna är lite högre än på restaurangerna i stan, men när du ser solnedgången, är det värt alla pengar!

Reser du till Turgutreis, har du rik möjlighet att stifta bekanskap med det turkiska kökets härligeter, om du besöker en av restaurangerna med traditionella rätter på menyn. Därutöver finns det också flera restauranger som serverar mer internationell mat, lagade på lokala råvaror och nyfångad fisk. Du kan eventuellt avsluta kvällen med en kall drink på en av stadens barer. Nattlivet är dock förhållandevis avdämpat i Turgutreis, i jämförelse med i huvudstaden Bodrum, som ligger inom räckvidd om du vill ha en livligare kväll på stan.

Resor till Turkiet

Läs mer om Turkiet och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Turkiet här

Hotell i Turgutreis