Resor till Pollensa

Pollensa på nordöstra Mallorca ligger vid foten av den natursköna Serra de Tramuntana bergskedjan och med flera av öns största attraktioner inom nära räckvidd, där ibland flera vackra badstränder. Staden som även är känd som Pollenca eller Pollença sjuder av historisk charm med sina rustika stenhus och smala stenbelagda gator. Reser du till Pollensa så får du också en helt annan atmosfär än i de mer moderna semesterorterna nere längs kusten. Du kommer snabbt märka att Pollensa är en stad med djupa historiska rötter.

Djupa historiska rötter

Staden har fått sitt namn efter ett romerskt läger som på sin tid låg i närheten av det som numera utgör Alcudia. Nutidens Pollensa som ligger lite längre in i landet grundlades emellertid av araberna på slutet av 1100-talet. Efter att den katalanske kung Jaume I av Aragonien år 1229-1231 hade fördrivit denna moriska bosättning så förärade han Pollensa till tempelriddarna. Det var inte sista gången som herradömet över Mallorca och därmed även Pollensa skiftade händer.

Pollensas egna invånare har emellertid inte enbart böjt nacke för dessa skiftande vindar utan har tidvis tagit saken i egna händer. Från 1500-talet och framöver var Pollensa precis som många andra städer på Medelhavsön plågat av piratangrepp från kusten. Vid ett av dessa angrepp som ägde rum 1550 lyckades en liten grupp av stadens invånare enbart beväpnade med käppar tvinga de moriska piraterna på flykten. Denna händelse firas varje år i augusti med La Patrona Festival då man återuppför det berömda slaget.

Landsortsidyll och storslagen natur

Det är inte länge sedan som man i Pollensa huvudsakligen levde av lantbruk. Efterhand som semesterresenärerna har fått upp ögonen för den närliggande hamnstaden Puerto Pollensa har även turismen fått en ökad betydelse för Pollensa. Liksom på resten av ön boomade turismen framför allt från 1960-talet och framöver, trots detta har man i Pollensa lyckats bevara mycket av den bildsköna stadens ursprungliga stämning.

Ett av de största nöjena med att besöka Pollensa är också just att flanera runt i stadens gamla kvarter och njuta av stämningen samt beundra de gamla byggnaderna. Du kan även tillbringa mycket tid med att utforska stadens gallerier och små boutiquer. Gör även ett besök på marknaden på söndagar för då har du stora möjligheter att hitta unika souvenirer.

Det finns emellertid mycket annat att hitta på när du tillbringar din semester här. Det finns gott om bra badstränder inom kort köravstånd liksom att Pollensa är en perfekt utgångspunkt för att utforska Serra de Tramuntana på vandrings- eller cykelturer.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Pollensa