Resor till Alanya

Tillbringa semestern i Medelhavsregionen och besök den livliga staden Alanya i Turkiet. Njut av härligt strandliv, spännande aktiviteter och pulserande nattliv. Boka en billig resa till Alanya med Solfaktor!

Alanya som resmål

Alanya är en stad och distrikt i Antalya-provinsen i Medelhavsregionen i Turkiet. Staden ligger cirka 166 km från huvudstaden i provinsen Antalya, på landets södra kust. Alanya är Turkiets semesterhuvudstad nummer ett och en populär destination för så väl familjer som reser med barn, vänner eller som par. Här kan du njuta av en avkopplande sol och badsemester vid Medelhavet, med nära till historiska sevärdheter och livligt nattliv.

Sevärdheter och aktiviteter i Alanya

Strandlivet i Turkiet och Medelhavsregionen lockar många turister. I Alanya hittar du den berömda Kleopatrastranden, uppkallad efter drottningen i det gamla Egypten som enligt sägnen ska ha besökt området. Stranden erbjuder gyllene sand, klart vatten och moderna faciliteter och är ett perfekt resmål för dig som letar efter ett avkopplande strandliv för hela familjen på sommarsemestern. Att ta en båttur är en populär aktivitet för de som besöker Medelhavsregionen. Utforska gömda vikar och grottor, och ge dig ut på dykning och snorkling i det azurblå Medelhavet. För familjer med barn är ett besök på Alanya Aquapark en populärt aktivitet. Aquaparken erbjuder vattenrutschbanor, pooler och underhållning för både barn och vuxna.

När du vill ha en paus från sol och bad kan du besöka det medeltida slottet i Alanya (Alanya Kalesi) från 1200-talet. Det är stadens främsta landmärke beläget i en stenig landskap i hjärtat av staden och erbjuder historiska ruiner och panoramautsikt över staden och Medelhavet. Du bör också besöka Damlatas-grottan, en av Alanyas viktigaste sevärdheter. Grottan är dekorerad med 15000 år gammal stalaktit och det sägs att grottans fuktighet och konstanta temperatur har terapeutiska egenskaper. För dig som söker aktiv semester erbjuder områdena runt Alanya och i Medelhavsregionen frodiga skogar, berg och mysiga byar. Om du gillar fart och spänning kan du bland annat delta i jeep-safari genom det natursköna landskapet utanför staden.

När är det bäst att resa till Alanya?

Under sommarmånaderna från juli till augusti har Turkiet sin högsäsong, och då är det många turister som vill åka söderut och reser till Alanya för att njuta av solen. Temperaturen stiger ofta över 30 grader med soliga dagar och en livlig atmosfär präglar stadens många stränder. För den som föredrar mildare temperaturer och färre besökare är våren eller hösten det bästa valet för att besöka Medelhavsregionen. Under dessa perioder är klimatet fortfarande behagligt och under höstlovet är en bra tid att resa till Alanya för  för utomhusaktiviteter och sightseeing. Vintern innebär lågsäsong i Turkiet, med svalare temperaturer vid Medelhavet och en ökad risk för nederbörd.

Matupplevelser och nattliv i Alanya

Turkiet är känt för sitt utsökta kök,och i Alanya väntar en mängd gastronomiska upplevelser. Staden lockar med allt från lokala matstånd och tavernor till restauranger som bjuder på internationella smaker. Ge dig själv chansen att prova på turkiska specialiteter som kebab, meze och lahmacun (turkisk pizza), och se till att spara plats för den klassiska desserten baklava. I Alanya finns även ett brett utbud av gatukök, matstånd och basarer som lockar med färska råvaror, kryddor, ostar, bakverk och sötsaker. Detta ger dig möjligheten att uppleva den lokala kulturen och njuta av mångfalden av turkiska rätter till överkomliga priser. En populär utflykt är att ta en taxi till floden Dimcay där du hittar många trevliga restauranger, några med bord placerade på terrasser vid vattnet. Resan tar ungefär 30 minuter från Alanya.

Nattlivet i Alanya är känt för sin livliga atmosfär och har något som passar alla. Både i stadens centrum och längs strandpromenaden finner du ett varierat utbud av barer och pubar som lockar till trevliga kvällar vid Medelhavet. För den som vill dansa till gryningen, finns det massor av nattklubbar och diskotek att välja mellan.

Flyg och hotell i Alanya

Du tar dig enkelt från Sverige till Alanya i Turkiet. Det finns direktflyg från Sveriges större flygplatser till  Alanya- Gazipasa Alanya Airport (GZP) under perioden mars-oktober. Flygresan från Arlanda i Stockholm tar ungefär 4 timmar. Flygplatsen ligger cirka 43 km från centrum av Alanya och det mest praktiska är att ta taxi som finns tillgänglig utanför terminalen. Ett billigare alternativ är att ta kollektivtrafik, men observera att det inte finns några direkta bussförbindelser från flygplatsen till Alanya och du måste räkna med minst en bussbyte på vägen. Att hyra bil i Alanya är ett bra alternativ för dig som önskar att utforska Medelhavsregionen i din egen takt.

I Alanya finns ett brett utbud av boendemöjligheter oavsett om du reser med barn, som ett par eller tillsammans med vänner. Här kan du välja mellan stora all-inclusive hotell till mindre boutique-hotell och charmiga semesterlägenheter samt semesterhus för uthyrning. Du kan välja om du vill boka flyg och hotell separat eller om du föredrar paketresor som inkluderar både flyg, hotell och eventuell hyrbil. Oavsett vilka önskemål du har hjälper Solfaktor dig att hitta det bästa alternativet för din semester i Alanya och Turkiet!

 

Resor till Turkiet

Läs mer om Turkiet och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Turkiet här

Hotell i Alanya

Populära hotell i Alanya

Turkiet, Medelhavsregionen, Alanya
9,1
Fantastiskt
133 omdömen
  • Närmaste flygplats: 42 km
  • Närmaste strand: ca. 1.3 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Medelhavsregionen, Alanya
8,9
Mycket bra
177 omdömen
  • Närmaste flygplats: 39 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Medelhavsregionen, Alanya
9,0
Fantastiskt
496 omdömen
  • Närmaste strand: ca. 100 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Alanya?

8,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 83 recensioner