Resor till Platanias

Njut av sol och bad i Platanias på Kreta i Grekland. Här hittar du vackra stränder och naturupplevelser och en charmig stadskärna. Boka en billig resa till Platanias med Solfaktor!

Platanias som resmål 

Platanias är en liten stad på den nordvästra kusten av ön Kreta Grekland och ligger ca 10 km väster om den populära semesterorten Chania. Det är ett attraktivt resmål och Platanias är den största av ett antal mindre semesterorter som ligger längs Chanias kust och ut mot Medelhavet. Fram till för några decennier sedan var Platanias ett glesbefolkat jordbruksområde som på Kreta var känt för sin produktion av citrusfrukter och olivolja.

Idag är området fortfarande ett jordbruksområde men Platanias har också utvecklats till en av de mest populära semesterorterna på Chania-kusten. Från höjden i den äldsta delen av staden har man en underbar utsikt över solnedgångar som man sent kommer att glömma.

Attraktioner och aktiviteter i Platanias

Strandlivet på Kreta lockar många turister som reser söderut och det är huvudattraktionen i Platanias. Stranden som gett staden dess namn sträcker sig flera kilometer längs kusten med gyllene sand och klart vatten. Här finns moderna faciliteter som solstolar, parasoller, strandbarer och vattensportaktiviteter som vattenskidåkning, jetski, parasailing och snorkling. Väster om Platanias ligger Agia Marina med sin fantastiska strand som också är värt ett besök om man är ute efter ett avkopplande strandliv. Från Platanias kan du ta en båttur till närliggande öar på semestern och utforska dolda vikar och stränder.

Det är värt att åka till staden Chania som ligger nära Platanias. Besök den gamla stadsdelen med de ottomanska kvarteren och den venetianska hamnen som ger en inblick i den rika historien på Kreta och i Grekland. Om du är ute efter en aktiv semester erbjuder Platanias utmärkta möjligheter. Kreta är känt för sin vackra natur och de närliggande kullarna och bergen är idealiska för vandring och promenader. Du kan också besöka Samariaravinen som är en av de längsta ravinerna i Europa.

När är det bäst att resa till Platanias?

Högsäsongen i Grekland är på sommaren och det är då de flesta turister reser till Platanias för sin sommarsemester. Från juni till augusti kan du förvänta dig höga temperaturer runt 30 grader och är perfekt för sol och bad. Om du vill undvika den mest intensiva sommarvärmen och de största folkmassorna är vår och höst också bra tider att resa till Platanias och Grekland. Det är fortfarande tillräckligt varmt för att simma i havet och du kan utforska både kulturella sevärdheter och naturupplevelser på Kreta. På vintern är det svalare och mer risk för nederbörd och det är den tid med minst besökare i Platanias.

Matupplevelser och uteliv i Platanias

Grekland är känt för sin fantastiska matkultur och i Platanias kan du se fram emot utsökta måltider. Staden har ett bra urval av matställen som erbjuder traditionella rätter från Kreta samt många internationella smaker. Njut av klassiker som moussaka, souvlaki, gyros och tzatziki på mysiga grekiska tavernor. Gå också till lokala fiskrestauranger som serverar färsk fisk och skaldjur som fångats samma dag. Kreta har en växande vinproduktion så du bör också prova lokala viner till dina måltider.

Platanias är känt för sitt livliga uteliv. Här finns flera barer och nattklubbar som erbjuder underhållning och en festlig atmosfär under hela kvällen och natten. Oavsett om du vill dansa eller njuta av en drink på en lugn bar så hittar du något som passar dig i Platanias.

Flyg och hotell i Platanias

Det är enkelt att ta sig från Sverige till Platanias i Grekland. Det går direktflyg från Stockholm Arlanda till Chanias flygplats (CHQ) under sommarmånaderna och flygresan tar ca 3 timmar och 50 minuter. Från flygplatsen på Chania är det knappt 30 km till Platanias och det bekvämaste sättet att resa är med taxi. Du hittar en hållplats precis utanför ankomsthallen och resan tar ca 30 minuter beroende på trafiken. Det finns också en busslinje mellan flygplatsen och Platanias vilket är ett mer prisvärt alternativ. Om du vill ha friheten att utforska mer av Kreta i din egen takt kan du överväga att hyra en bil.

Det finns ett antal bra boendealternativ att välja mellan i Platanias. Du hittar all inclusive-hotell, charmiga pensionat, boutiquehotell och stora semesterlägenheter och semesterhus att hyra. Du väljer själv om du vill boka flyg och hotell separat eller boka en paketresa med flyg, hotell och eventuellt hyrbil inkluderat. Oavsett vad du föredrar kan Solfaktor hjälpa dig att hitta det bästa alternativet för din resa till Platanias och Kreta



Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Platanias

Populära hotell i Platanias

Grekland, Kreta, Platanias
8,8
Mycket bra
207 omdömen
  • Närmaste flygplats: 30 km
  • Närmaste strand: ca. 700 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Kreta, Platanias
9,2
Fantastiskt
228 omdömen
  • Närmaste flygplats: 30 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Internet/Wi-Fi
Grekland, Kreta, Platanias
9,1
Fantastiskt
479 omdömen
  • Närmaste flygplats: 30 km
  • Närmaste strand: ca. 10 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)