Turkiet

Turkiet har något för alla. Det är nog mestadels för sol, bad och avslappning man reser till Turkiet, men det finns också massor med fantastiska sevärdheter som Efesos vid Izmir och Kusadasi, de antika templen och amfiteatrarna vid Perge, Aspendos och Side vid Antalya, och så finns ju också den Trojanska Hästen, vid staden med samma namn, Troja.

Det är huvudsakligen semesterorterna Alanya, Marmaris, Kemer, Bodrum, Side och de andra städerna längs den turkiska Medelhavskusten som lockar turister från hela världen, men det finns också tusentals och åter tusentals andra små städer där man kan semestra i detta stora land. Och naturligtvis finns också den fantastiska storstaden Istanbul!

Huvudparten av de skandinaviska turisterna som reser till Turkiet landar på en av de två flygplatserna Dalaman eller Antalya. Det har också tillkommit en ny flygplats vid Alanya som heter Gazipasa, som några researrangörer har börjat flyga till. Här på den turkiska Medelhavskusten ligger semesterorterna på rad: familjefavoriten Kemer, den exklusiva semesterorten Bodrum, flotta Kusadasi och Cesme inte långt från storstaden Izmir, hamnstaden Marmaris, storstaden Antalya (med många fina stränder i närheten, t.ex. Larastranden) och så naturligtvis trevliga Side och Turkiets semesterhuvudstad Alanya.

Nästan överallt finner du fina stränder med förhållandevis många faciliteter och möjligheter för att äta och dricka. Shopping finns det också mycket av och många turister lockas av bra utbud på guld, silver, mattor, kläder och lädervaror. Men glöm inte att lägga lite tid på att utforska det stora och spännande turkiska köket: man använder massor med färska grönsaker och bönor, du kan få kebab eller färsk fisk tillagad på många olika sätt, och måltiden avslutas ofta med färsk frukt.

Om du vill uppleva storstadsliv är storstäderna Istanbul, Izmir och Antalya perfekta destinationer. Speciellt Istanbul är en fantastisk upplevelser. Här bor över 15 miljoner människor och staden är den enda som ligger i två världsdelar.

Vem passar detta resmål för?

Om du vill ha sol och bad från tidig vår till sen höst är det bara att packa väskan och hitta ett bra reseerbjudande till någon av Medelhavsdestinationerna. Här finns allt från häftiga boutiquehotell till stora familjeresorts med all-inclusive, små pensionat och lyxhotell. Utbudet är enormt, och alla kommer kunna hitta något som passar.

När är det bäst att åka hit?

Vintern längs Medelhavskusten är mild men inte speciellt varm. Det kan också regna en del från november till mars. Våren är varm, sommaren mycket varm från juni till september. Hösten är en bra tidpunkt att resa till Turkiet: varmt i vattnet, lägre priser och inte så många turister.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Alanya ★★★ 7n 999:-
Side ★★★ 7n 1 649:-
Kemer ★★★ 7n 2 148:-
Icmeler ★★ 7n 2 199:-
Marmaris ★★★ 7n 2 199:-
Gümbet ★★ 7n 2 249:-
Avsallar ★★★★★ 7n 2 548:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Turkiet
kalender DagDag NattNatt BadBad