Thailand

Thailand är beläget i Sydostasien och gränsar till Myanmar, Laos, Kambodja och Malaysia. Med sin rika kultur, historia och religion, sina vackra stränder, sin vänliga befolkning och sin attraktiva prisnivå är det kanske inte så förvånande att Thailand blivit en stor semesterfavorit hos skandinaverna. 

Det nuvarande landet Thailand bildades år 1238, även om det bott folk på platsen många tusen år innan. Thailand är idag en monarki under Chakri-dynastin som suttit på Thailands tron sedan 1782. Räknat i yta är Thailand något större än Spanien och landet har knappt 70 miljoner invånare.

Thailands huvudstad är Bangkok, eller Krung Thep Maha Nakhon, som staden heter på thailändska. En modern storstad med imponerande åtta miljoner invånare i storstadsregionen. Bangkok är en av Thailands främsta turistresmål och här finns mycket att se och göra som Grand Palace, en rad vackra tempel, traditionella marknader, modern shopping och ett kul nattliv. Genom staden flyter floden Chao Phraya.

Många som åker till Thailand åker till södra Thailand där många av de populära badorterna finns. Thailands största ö är Phuket i sydvästra Thailand och här finns en rad badorter som Patong, Bang Tao, Karon och Khao Lak.

Inte långt från Phuket ligger Krabi som är en annan viktig inkörsport till Thailands öliv. Strax utanför Krabi ligger badorten Ao Nang och vidare söderut med båt, bil eller buss kommer man till Koh Lanta. Väster om Krabi ligger även de populära Phi Phi-öarna.

Thailand har även en rad andra semesterorter, varav en del mindre öar för de som söker något mindre turistiskt. Öar som Koh Samui och Koh Chang, båda i Thailandsviken, har växt i popularitet senaste åren. Söder om Bangkok ligger också «Bangkoks badorter» Pattaya och Hua Hin. Pattaya erbjuder storstadsliv och shopping men också kultur och strandliv medan Hua Hin är badorten dit Thailands kungafamilj ofta på semester.

Man ska inte heller glömma norra Thailand. Hit åker man inte för strandsemester utan främst för kulturella upplevelser, natur, vildmark, bergslandskap, vackra tempel och fina marknader. Chiang Mai är den största staden i norr, det är norra Thailands turisthuvudstad och en viktig startpunkt för att uppleva de norra regionerna.

Vem passar detta resmål för?

Thailand är ett stort turistresmål och olika delar av landet lämpar sig för olika typer av semestrar. Bangkok är ett bra val för den som söker storstadspuls, shopping och nattliv. De södra delarna som Phuket och Krabi-provinsen lämpar sig för sol, bad och avkoppling medan norra delarna av Thailand erbjuder natur och kulturupplevelser, för den som söker något mer genuint thailändskt och lite annat än sol och bad.

När är det bäst att åka hit?

De flesta reser till Thailand under vinterhalvåret för att komma bort från den svenska vintern. Men Thailand kan besökas under hela året. Klimatet varierar dock en aning beroende på hur långt norrut eller söderut man är men generellt är vintern och våren den bästa period att resa sett till temperatur, luftfuktighet och nederbörd, medan hösten den period då det regnar mest.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Hua Hin ★★★ 7n 5 878:-
Karon ★★ 7n 6 695:-
Koh Chang ★★★ 8n 6 824:-
Kata ★★ 7n 7 095:-
Patong ★★★★ 6n 7 238:-
Ao Nang ★★★ 7n 7 393:-
Krabi ★★★★ 7n 7 512:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Thailand
kalender DagDag NattNatt BadBad