Teneriffa

Teneriffa är belägen i Atlanten och är den största av de sju Kanarieöarna. I sydväst ligger de flesta av de populära badorterna men Teneriffa är betydligt mer än så. Här finns en vacker natur, många möjligheter till aktiviteter, en rik kultur att upptäcka, och så får man förstås inte missa berget, vulkanen och nationalparken Teide med sitt mycket speciella kraterliknande landskap.

Det är värt att känna till att Teneriffa är allt annat än en liten ö. Det bor faktiskt närmare en miljon människor på Teneriffa och att köra runt hela ön tar åtskilliga timmar. Till ytan är Teneriffa ungefär två tredjedelar så stor som Gotland men på grund av det höga berget Teide mitt på ön blir det ganska tidskrävande att korsa ön. De flesta större vägarna går således längs med kusterna, men även här är det tidvis krokiga, men väldigt vackra, kustvägar uppe på de branta sluttningarna, speciellt på nordsidan.

Det kan också vara bra att känna till att Teneriffa har två internationella flygplatser. I sydväst ligger flygplatsen Teneriffa South, också känd som Reina Sofia Airport. Denna ligger bra till för badorterna i väst och sydväst. I nordöst ligger flygplatsen Teneriffa North, också känd som Los Rodeos Airport. Även om man förstås kan ta sig till alla delar av ön med bil och buss sparar det en hel del tid i transporter att flyga till den flygplats som ligger närmast den semesterort man ska till.

Längst i sydväst och vidare norrut längs Teneriffas västliga kust ligger badorterna på rad. Några av de mest kända är Los Cristianos, Playa de las Americas, Costa Adeje, Playa de Fañabé och slutligen Los Gigantes. Här finns det mesta man behöver för en bra sol- och badsemester. Fina stränder, shoppingcenter, nöjesliv, barer, restauranger och massor med aktiviteter, såväl sportaktiviteter som aktiviteter för de yngre. Missa inte heller vattenparken Siam Park i Costa Adeje där barnen gärna spenderar en heldag.

Den norra och nordöstra delen av Teneriffa erbjuder mer natur, kultur och på många sätt det mer traditionella och genuina Teneriffa. Här kan du upptäcka små pittoreska byar och småstäder men här finns också såväl huvudstaden Santa Cruz som den mysiga kuststaden Puerto de la Cruz, som är lätta att blanda ihop. I Santa Cruz ordnas bland annat den stora karnevalen varje år.

Teneriffa är i övrigt ett bra resmål för en aktiv semester. Många åker hit för att vandra och längs de branta slätterna finns många utmärkta vandringsleder. Man kan också upptäcka ön med cykel, och en del kommer hit för fågelskådning. Bland sportaktiviteter finns segling, vindsurfing och en rad andra vattensporter.

Vem passar detta resmål för?

Teneriffa är ett utmärkt resmål för dig som söker sol och bad på semestern men i synnerhet i kombination med en aktiv semester som innehåller betydligt mer än bara en vecka vid poolen eller stranden. Här finns natur, kultur, sportaktiviteter och mycket annat för en aktiv semester. Ön skiljer sig därför på många sätt från närliggande Gran Canaria som är en betydligt mer traditionell charterdestination.

När är det bäst att åka hit?

Teneriffa är känt för att ha ett stabilt klimat och kan besökas under hela året. Den populäraste perioden att resa är under november till april, då priserna också är som högst, men det går att resa hit under hela året. Det är behagligt klimat också under sommaren och det finns därför pengar att spara genom att resa hit under sommarhalvåret när resmålen i Medelhavet övertar mycket av chartertrafiken.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Teneriffa
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 20°C 14°C 18°C
februari 21°C 14°C 18°C
mars 22°C 15°C 18°C
april 23°C 16°C 18°C
maj 24°C 17°C 18°C
juni 26°C 19°C 18°C
juli 28°C 20°C 21°C
augusti 29°C 21°C 22°C
september 28°C 21°C 23°C
oktober 26°C 19°C 22°C
november 24°C 17°C 18°C
december 21°C 16°C 18°C
Prognos för Teneriffa