Sri Lanka

En resa till Sri Lanka bjuder på frodiga regnskogar, vackra tempel, te-plantager, vackra byar och ett rikt djurliv, samt inte minst de milslånga gyllene sandstränderna. Kanske inte så konstigt att Sri Lanka år 2013 blev korad till världens bästa resmål av Lonely Planet.

Sri Lanka (känt som Ceylon fram till år 1972) är en östat i Indiska Oceanan, sydöst om Indien. Till ytan är Sri Lanka ungefär lika stort som Lettland så landet är relativt kompakt men har trots detta över 22 miljoner invånare. De två största folkgrupperna är Singaleser (75%) och Tamiler (18%). I flera årtionden, fram till det äntligen blev vapenvila år 2009, har det varit stora oroligheter mellan Tamilerna och den Singales-dominerade regeringen. Idag är Sri Lanka ett fredligt land som på kort tid har blivit ett mycket populärt turistmål, mycket på grund av ett orört och rikt djurliv, fantastiska stränder och inte minst en lokalbefolkning som inte kan göra tillräckligt för en. Sri Lanka har tidigare varit både portugisisk, nederländsk och brittisk koloni, något som satt stor prägel på bland annat arkitektur och kultur. Det svarta Ceylon-teet var mycket intressant för britterna och blev snabbt en stor exportvara. Idag är det ett klassikt frukost-te över hela Storbritannien.

Sri Lankas kök har naturligtvis många impulser från grannlandet Indien och vanliga ingredienser är olika typer av curry, vitlök, mycket chili, ris och olika typer av kött. Det vegetariska köket har också stor plats i Sri Lankas mat. Man äter mycket billigt i Sri Lanka och rätterna är stora och mättande. En rätt man inte ska missa om man åker till Sri Lanka är den berömda fiskcurryn, ambul thiyal.

Även om en resa till Sri Lanka bjuder på mer än bara avkoppling under palmerna reser naturligtvis huvudparten av turisterna hit för att njuta av sand mellan tårna på den vackra stränderna. De bästa och mest kända badorterna ligger på köravstånd från huvudstaden Colombo, på väst och sydvästkusten. Några av de mest populära semesterorterna är Negombo, Bentota, Galle, Unawatuna och Hikkaduwa. Man bör dock inte missa många av de fantastiska resmålen i inlandet med bland annat besök på te-plantager, elefantreservat, gamla fort och charmerande byar. Man kan resa runt på egen hand men de flesta bokar en organiserad rundresa. En rundresa runt ön med fokus på de viktigaste sevärdheterna och 1-2 övernattningar per stad varar omkring en vecka. Efter rundresan väljer många att ta in på ett strandhotell och njuta av resten av semestern under svajande palmer.

Valutan heter rupi (LKR). Här räcker pengarna långt även om landet de senaste åren blivit lite dyrare i takt med att populariteten har ökat. Man äter fortsatt bra på lokala restauranger för några tior men på de större internationella hotellen är mat/dryck dyrare än på turistgatorna omkring. Lokalbuss och tuk-tuk är billigt.

Till Sri Lanka flyger man till Bandaranaike International Airport utanför huvudstaden Colombo. Flera flygolag har flygförbindelse från Skandinavien med endast ett byte på vägen.

Vem passar detta resmål för?

Sri Lanka är resmålet för alla som söker något annat än de stora klassiska charterdestinationerna och som gillar att kombinera lata dagar på stranden med spännande utflykter till historiska och natursköna sevärdheter. Sri Lanka har ett rikt djur- och växtliv och stora delar av landets regnskog värnas av UNESCO. Barnfamiljer som tidigare rest i Asien kommer trivas på Sri Lanka men om man är på sin allra första semester utanför Europa med små barn kan andra resmål passa bättre, som t.ex. Mauritius eller Thailand.

När är det bäst att resa hit?

Sri Lanka ligger nästan direkt vid Ekvatorn och har ett tropiskt klimat med små månatliga variationer i temperaturen och en årlig genomsnittstemperatur på omkring 30 grader. Vattentemperaturen ligger på trevliga 27-30 grader. Sydväst-monsunen kommer mellan maj och november och då kan det vara vettigt att hålla sig på östkusten, medan nordöst-monsunen träffar östkusten av landet mellan oktober och januari och då kan motsatt sida ha det bästa vädret. Den torraste (och bästa) perioden för en resa till de populära semesterorterna längst väst- och sydväst-kusten är från november till april.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Sri Lanka
kalender DagDag NattNatt BadBad