Split

Split ligger på den kroatiska sydkusten, vackert belägen vid Adriatiska havet. Split bjuder på en rik historia och här finns mycket att upptäcka, men Split är också en utmärkt startpunkt för att upptäcka de vackra kuststräckorna både norr och söder om staden samt den vackra skärgården.

Split är Kroatiens andra största stad efter huvudstaden Zagreb och har en historia som sträcker sig 2000 år tillbaka i tiden. Många förknippar grundandet av dagens Split med byggandet av Diocletianus palats på 200-talet, men det har bott människor i området betydligt längre än så.

Idag är Split en mysig hamnstad och en mycket populär turistdestination, speciellt under sommarhalvåret. Palatset är ett givet besöksmål för turister och egentligen är det inte ett palats, såsom många skulle tänka på ett palats idag, utan snarare vad som närmast kan beskrivas som en liten stadsdel i centrala Split med vackra romerska byggnader, torg, gränder, butiker, barer och restauranger. Här bor dessutom lite drygt 3000 personer. Totalt upptar området 30.000 kvadratmeter och här kan man gärna spendera lite tid med att utforska de mysiga gränderna.

Hamnpromenaden är också ett givet besöksmål, både under dagen och kvällen. Splits hamn är startpunkten för att besöka några av de populära öarna i skärgården utanför Split som Brac, Hvar och Korcula. Brac har en av regionens mest berömda stränder, Hvar har kommit att bli en jetset-ö med hippa restauranger och ett intensivt nattliv medan Korcula är ett minst lika vackert men ett något lugnare alternativ. Utanför Split på fastlandet finns även den vackra Makarska rivieran med många populära badorter.

Split och badorterna i närheten går att boka som charterresa/paketresa men det kan också vara värt att överväga att boka enbart en flygbiljett och sedan fixa hotell och övriga transporter separat, speciellt om man planerar en öluff i skärgården. Hyrbil kan också vara en bra ide om man planerar att göra utflykter på fastlandet.

Vem passar detta resmål för?

Den kroatiska kusten är ett populärt resmål för de som söker sol, bad och avkoppling i en avslappnad miljö med vackra omgivningar och området har under senaste åren blivit väldigt trendigt, inte minst tack vare den vackra naturen och ett intensivt uteliv. Men här finns även en rik historia och kultur att upptäcka och det finns bra möjligheter till utflykter.

När är det bäst att åka hit?

För sol och bad är det framförallt perioden maj-september som gäller och det är även under denna period det går charterresor med direktflyg från Skandinavien till Split. Dock är det också under denna period det kommer flest besökare. Övriga tider på året får man ofta organisera sin resa själv med flyg och hotell. Vintrarna är milda och våren kommer tidigare än i Sverige, men badvädret dröjer till maj.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Ringo ★★★ 7n 3 550:-
Plaza Marchi Old Town ★★★★ 7n 4 806:-
Hotel Fanat ★★★★ 7n 5 888:-
Hotell Dioklecijan - Split ★★★★ 7n 5 915:-
Globo ★★★ 7n 6 121:-
Luxe Hotel ★★★★ 7n 6 186:-
Palace Judita Heritage Hotel ★★★★ 7n 6 319:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Split
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 10°C 5°C 14°C
februari 11°C 6°C 14°C
mars 13°C 8°C 14°C
april 17°C 11°C 16°C
maj 22°C 15°C 19°C
juni 26°C 19°C 23°C
juli 30°C 21°C 25°C
augusti 29°C 21°C 26°C
september 25°C 18°C 25°C
oktober 20°C 14°C 21°C
november 15°C 10°C 19°C
december 11°C 6°C 17°C
Prognos för Split