Menorca

Menorca är en liten semesterpärla som lämpar sig för alla som vill njuta av vacker natur och fina badstränder. Här hittar du en lugnare och lite mer avslappnad atmosfär än på systerön Mallorca.

Gillar du att bada är Menorca rätt plats att resa till med över 100 små badvikar med fina sandstränder, klart vatten och många möjligheter för simning och snorkling. Det finns också många större stränder. Den längsta sandstranden ligger i närheten av staden Alaior och heter Platja Som Bou. Norr om ön ligger Platja Tortuga, känd under namnet «den turkiska stranden» och hit kommer du endast till fots. En annan strand du inte får missa är Cala Turqueta, sydväst på ön, mitt mellan semesterorterna Cala’n Bosch och Cala Galdana. Stranden är strax över 100 meter lång med ljus och fin sand och låga klippor mitt på stranden som delar den i två. Här finns kristallklart vatten med vackra turkosa nyanser och är en av de mest populära stränderna.

Vill man vara mer aktiv kan man hyra cykel eller vandra längs någon av de många stigarna och vandringslederna. Ett trevligt sätt att utforska ön är annars att hyra bil och på detta sätt kunna besöka flera av de många badvikarna. I de mest populära småstäderna runt huvudstaden Mahón och hamnstaden Cituadela dominerar det lokala vardagslivet som gör att Menorca är perfekt för dig som önskar en mer genuin semesterupplevelse.

De typiska turistorterna erbjuder internationell mat som hamburgare, korg och allt man kan ha pommes frites till. Från det lokala köket är hummergrytan Calderete de Langosta en god och smakrik maträtt. Ost är något man hittar mycket av på Menorca, prova gärna Queso de Mahón. De har för övrigt sin egen Chorizo-variant som heter Sobrassada. De flesta restaurangererbjuder Pa amb oli som inte är något annat än vitt bröd med olivolja och som betraktas som snack och gärna serveras med ost, skinka eller chorizo-korv.

Med direktflyg tar det ca 3-4 timmar från Skandinavien till Menorca men i många fall behöver man byta flyg på vägen. Menorca flygplats ligger 5 km sydväst om Mahón. Du tar dig från flygplatsen med buss, taxi eller hyrbil. Det går buss varje halvtimme från flygplatsen till Mahón centrum varifrån man kan ta sig vidare med buss till de flesta badorter längs kusten.

Vem passar detta resmål för?

På Menorca trivs både barnfamiljer och par men kompisgänget som söker party och hektiskt uteliv bör kanske välja grannön Mallorca snarare än Menorca.

När är det bäst att resa hit?

Sommarsäsongen på Menorca varar från maj till september med behagliga temperaturer i luften och havet.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Hotel Port Mahon ★★★★ 7n 5 781:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Menorca
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 14°C 7°C 15°C
februari 14°C 7°C 14°C
mars 16°C 8°C 15°C
april 18°C 10°C 16°C
maj 21°C 13°C 20°C
juni 25°C 17°C 23°C
juli 28°C 20°C 25°C
augusti 28°C 20°C 26°C
september 26°C 19°C 26°C
oktober 22°C 15°C 24°C
november 18°C 11°C 21°C
december 15°C 9°C 18°C
Prognos för Menorca