Las Palmas

När många hör Gran Canaria tänker man förmodligen på sol och badsemester vid någon av badorterna på sydkusten, men många glömmer bort att Gran Canaria faktiskt även bjuder på en riktig storstad, Las Palmas. Här finns en hel del att upptäcka, och här finns faktiskt även en utmärkt strand.

Las Palmas är den största staden på ön Gran Canaria och även den största staden i ögruppen Kanarieöarna. Staden är belägen i den nordöstra delen av Gran Canaria och har lite drygt 400.000 invånare. Räknar man med förorterna blir befolkningsantalet ännu högre. Det är alltså ingen småstad vi pratar om utan en stad som har fler invånare än exempelvis Malmö och fler invånare än t.ex. Bilbao och Alicante i Spanien.

Staden har en lång historia och grundades år 1478. Under långt tid fungerade Las Palmas som huvudstad för ögruppen medan administrationen för Kanarieöarna idag är betydligt mer uppdelad mellan öarna.

Även om Las Palmas kanske inte i första hand förknippas med sol och bad finns här faktiskt en stadsstrand, och en alldeles utmärkt sådan. Playa de las Canteras heter stranden och är hela tre kilometer lång. För dig som vill kombinera sol och bad med storstad är alltså även Las Palmas ett alternativ och det finns gott om hotell. Det kan dock vara värt att komma ihåg att det ofta är något kallare och blåsigare i Las Palmas än på sydkusten.

I centrala Las Palmas bör man definitivt inte missa gamla stan Vegueta där man hittar Santa Ana-katedralen och många smala gränder med vackra hus. Här hittar man även Columbusmuseet och Museo Canario som beskriver ögruppens historia. I området finns även gott om shopping.

Las Palmas är också välkänt för sitt uteliv. Här finns mysiga tapasrestauranger, barer och nattklubbar. Till skillnad från den södra delen av ön är det dock relativt få turister som hittar hit. Det är hit lokalborna själva åker för en kul utekväll och här bjuds man ofta på en autentisk spansk upplevelse.

Vem passar detta resmål för?

Las Palmas är ett bra resmål för dig som vill kombinera sol och bad med storstad. Det finns en lång strand mitt i staden men även museer, arkitektur, historia, kultur, shopping och nattliv. Det är dock kanske inte förstahandsalternativet för resmål på ön om du är en barnfamilj som söker en traditionell charterresa.

När är det bäst att åka hit?

Las Palmas kan besökas under hela året och det finns egentligen inga kalla månader. Man kan både åka hit på sommaren och vintern. Eftersom de flesta turister åker till sydkusten påverkas Las Palmas inte heller lika mycket av skillnaden mellan högsäsong och lågsäsong.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Las Lanzas ★★ 7n 1 645:-
Canteras Playa ★★ 7n 1 795:-
Olympia ★★ 7n 1 995:-
Idafe ★★★ 7n 2 145:-
Brisamar Canteras ★★★ 7n 2 445:-
Bull Astoria ★★★ 7n 2 498:-
Maype ★★★ 7n 2 662:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Las Palmas stad
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 21°C 15°C 21°C
februari 21°C 15°C 20°C
mars 22°C 15°C 19°C
april 22°C 16°C 20°C
maj 23°C 17°C 20°C
juni 25°C 19°C 21°C
juli 26°C 20°C 22°C
augusti 27°C 21°C 23°C
september 27°C 21°C 24°C
oktober 26°C 20°C 24°C
november 24°C 18°C 23°C
december 22°C 16°C 21°C
Prognos för Las Palmas stad