Costa del Sol

Costa del Sol (populärt kallat Spanska Solkusten) är Spaniens berömda semesterklassiker och området är känt för sina fina stränder, sitt behagliga klimat, utmärkta golfbanor och hektiska nöjesliv, oavsett vilken semesterort man väljer.

Costa del Sol sträcker sig från Gibraltarklippan i söder till Sierra Nevada-bergen i norr. Området är speciellt känt för sina fina stränder och sitt behagliga klimat, också vintertid. Kuststräckan ligger i regionen Andalusien som täcker 17% av landområdet i hela Spanien. Costa del Sol bestod tidigare mestadels av små fiskebyar men turismen fick ordentlig fart på 60-talet och solkusten har idag vuxit till att bli ett världskänt turistområde och en av Spaniens allra mest besökta resmål.

Det är enkelt att ta sig mellan de många semesterorterna via det välutbyggda vägnätet. Många som reser hit väljer att plocka upp en hyrbil på flygplatsen utanför Malaga. Härifrån tar man sig enkelt fram till de många semesterorterna längs kusten och i inlandet. De mest populära resmålen vid solkusten inkluderar bland annat Torremolinos, Benalmadena, Fuengirola, Estepona, Marbella, Nerja och Mijas. Malaga stad är dessutom en populär storstadsdestination som erbjuder såväl strand och shopping som en charmerande gammal stadsdel och en läcker marina.

Flygplatsen ligger utanför Malaga stad och räknat i antal passagerare är den Spaniens fjärde största flygplats. Flygtiden från Skandinavien ligger på drygt fyra timmar och det finns direktlinjer till flera flygplatser. Tågnätet i Spanien är modernt och effektivt och från t.ex. Madrid är det smidigt att ta tåget ner till Costa del Sol.

Costa del Sol har ett rikt utbud av hotell, lägenheter och semesterhus och detta är också ett av Sydeuropas mest populära områden för svenskar att köpa semesterboende i. Många sätter därför ihop resan själv, med reguljärflyg, hotell/lägenhet och gärna hyrbil. Vill man beställa en paketresa finns det flera svenska researrangörer som erbjuder detta. Dessutom finns temaresor som golf-, cykel- och mat/vinresor.

Vem passar detta resmål för?

Costa del Sol var ett av Spaniens allra första turistmål och är därför speciellt väl utvecklat och här finns verkligen något för alla, oavsett vilket resmål man väljer. Resenärer med intresse för kultur, konst och historia kommer uppskatta Malaga stad, och en romantisk semester får man i charmerande Nerja. Gamla stan i Marbella ses av många som Spaniens finaste, medan marinan i Puerto Manus är platsen för att se och bli sedd. Här bor man behagligt och festar på dyra nattklubbar. Barnfamiljer kommer trivas på t.ex. Torremolinos, med en fin strandpromenad, mysiga restauranger och ett litet vattenland. Delar av stranden är också anpassa för rullstolsburna resenärer.

När är det bäst att resa hit?

Till Costa del Sol kan man resa under hela året. Sommarsäsongen är lång, gärna från april till november, medan de varmaste månaderna är juni, juli och augusti då temperaturen ofta ligger på över 30 grader. Även under vintern kan vädret erbjuda värmande sol och kanske ett bad i havet för de tuffaste. Genom att resa utanför de populäraste månaderna kan man göra bra hotellfynd, men det är bra att känna till att vissa faciliteter som pooler och vattenland kan vara stänga. Bästa perioden att resa för att få både bra väder, badtemperaturer och låga priser är maj, september och oktober.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Villa Padierna Palace Hotel ★★★★★ 7n 11 408:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Costa del Sol
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 17°C 9°C 15°C
februari 17°C 9°C 14°C
mars 19°C 11°C 15°C
april 20°C 12°C 15°C
maj 23°C 15°C 17°C
juni 27°C 19°C 18°C
juli 29°C 21°C 21°C
augusti 30°C 22°C 22°C
september 28°C 20°C 21°C
oktober 24°C 16°C 19°C
november 20°C 12°C 17°C
december 17°C 9°C 16°C
Prognos för Costa del Sol