Barcelona

Barcelona är Spaniens andra största stad, belägen vid Medelhavskusten i regionen Katalonien i nordöstra Spanien. Staden erbjuder en spännande blandning av såväl storstad med shopping och sevärdheter som avkoppling med sol och bad. Det finns faktiskt en sandstrand mitt inne i centrum.

Barcelona fick sitt genombrott som turistdestination i samband med sommar-OS 1992. Utnämningen till värdstad innebar att en stor del av staden rustades upp, från att tidigare varit mestadels en industristad, och OS gav förstås staden en enorm PR. Idag har Barcelona drygt 1,6 miljoner invånare men med hela storstadsregionen blir det nästan 5 miljoner invånare. Barcelona är i allra högsta grad en storstad med allt vad det innebär, lika mycket som huvudstaden Madrid.

Barcelona har också en speciell ställning som huvudstad i det delvis självstyrande Katalonien och här är det faktiskt inte spanska som är huvudspråket utan katalanska. Dock talar i stort sätt alla även spanska och man klarar sig relativt bra på engelska, åtminstone i turistområdena.

Citykärnan är förvånansvärt stor men det går bra att ta sig runt med tunnelbana eller taxi. OS-stadion vid Montjuїc, basilikan La Sagrada Família och den populära gågatan La Rambla är några av de mest kända sevärdheterna. Det finns också gott om museer, speciellt om man gillar konst, arkitektur och historia. Och förstås finns i staden gott om restauranger samt ett omfattande nattliv med många barer och nattklubbar.

Det unika med Barcelona är att man även kan åka hit på badsemester. Det finns hela sju stränder i staden och den kanske mest kända ligger mitt i centrum i hamnområdet och kallas La Barceloneta, 1100 meter lång. Barcelona kan också kombineras med några dagar i Costa Brava, 1-2 timmar med bil eller buss norr om staden. Här finns gott om trevliga badorter utan storstadsmyller.

Vem passar detta resmål för?

Barcelona har blivit en utpräglad turistdestination där man hittar det mesta för en bra weekendresa som sevärdheter, shopping och nöjen. Men trots att det både finns stränder och ett behagligt klimat är det ingen utpräglad baddestination. Visst kan man spendera några dagar med strandliv, men söker man en traditionell badsemester med charterhotell eller all-inclusive är det nog bättre att boka en resa till Costa Brava längre norrut eller Costa Blanca längre söderut.

När är det bäst att åka hit?

Som storstad kan Barcelona givetvis besökas under hela året men om man önskar lite varmare väder då man kan gå ute med shorts och t-shirt startar säsongen runt april och sträcker sig till oktober. Vintrarna är med svenska mått inte överdrivet kalla med en temperatur runt 10-12 grader men det kan vara blåsigt. Somrarna bjuder på varmt och soligt Medelhavsklimat.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Voraport Barcelona ★★★ 3n 1 435:-
Amrey Sant Pau ★★ 3n 1 526:-
Hotel Catalonia Sagrada Familia ★★★ 3n 1 529:-
Hotel del Mar ★★★ 3n 1 653:-
Hotel Suizo ★★★ 3n 1 653:-
Astoria ★★★ 3n 1 668:-
Santa Marta ★★ 3n 1 676:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Barcelona
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 13°C 4°C 14°C
februari 15°C 5°C 13°C
mars 16°C 7°C 14°C
april 18°C 8°C 16°C
maj 20°C 12°C 19°C
juni 24°C 16°C 23°C
juli 28°C 19°C 25°C
augusti 28°C 19°C 26°C
september 26°C 17°C 25°C
oktober 22°C 13°C 23°C
november 17°C 8°C 19°C
december 14°C 6°C 16°C
Prognos för Barcelona