Sicilien

Medelhavets största ö heter Sicilien och ön är lite som ett land i sig. En semester till Sicilien kan både rymma kultur, historia och badsemester. Sicilien har stora bergsområden, speciellt i nordväst med vulkanen Etna som högsta punkt. De flesta turister håller till på östkusten vid Taormina och Naxos men det finns mycket mer att upptäcka på denna stora ö.

Vulkanen Etna är ett måste på din resa till Sicilien. Vulknanen är fortfarande aktiv och man kan ofta se rök komma upp ur olika kratrar. Öster om Etna finns några av Italiens mest kända semesterorter längs kusten: trevliga Taormina med sin antika amfiteater, Giardini-Naxos med sina olika stadsdelar (det finns både en gammal och en lite nyare stadsdel, båda fungerar fint att vara turist i) och så finns ju också Letojanni, som är berömt för sina utmärkta fiskrestauranger.

Längst uppe vid kusten, där Sicilien nästan möter det italienska fastlandet, ligger Messina med en trevlig gammal stadsdel och en domkyrka från 1100-talet. Längre västerut längs den nordliga kusten hittar du Cefalu, en stad där tiden inte har förändrat mycket under många hundra år. En perfekt plats för en trevlig och välsmakande lunch.

I Agrigento, omkring tre timmar med bil från östkusten, ligger Tempeldalen med imponerande välbevarade tempel och ruiner från den grekiska perioden på Sicilien, några av de över 2500 år gamla.

De flesta åker nog till Sicilien för att njuta av solen och de finns stränder mer eller mindre över hela ön. Några av de bästa är Mondello (vid Palermo), Lungomare (vid Cefalu) och Isola Bella (vid Taormina). På Sicilien äter du gott och hela det italienska köket presenteras tillsammans med lokala specialiteter som Arancini (risbollar med olika fyllningar), siciliansk pesto med mandlar och tomat, och Sfincione (tjockbunden pizza utan tomat men ofta med ansjovis och mozzarellaost).

Vem passar detta resmål för?

Som så ofta i Italien är allt på italienska, anpassat för italienska förhållanden och normer. Det är också det som gör Italien till något speciellt och annorlunda, här finns inte samma slags charterturism som i t.ex. Grekland. Siclien är nog mest för vuxna och speciellt för vuxna som vill uppleva mer än bara sol och bad. Här finns mycket att titta på.

När ska man resa hit?

Sicilien har ett typiskt Medelhavsklimat med mild vinter och en torr och varm sommar. Det regnar en hel del från november till februari, upp till 20 dagar om månaden. Från maj är det sommar och i juli och augusti är det ofta mellan 25 och 30 grader på dagen och i princip inget regn. Även i oktober kan temperaturen nå uppåt 22-23 grader.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Kalura ★★★★ 7n 5 952:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Sicilien
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 8°C 4°C
februari 9°C 3°C
mars 10°C 4°C
april 13°C 6°C
maj 19°C 11°C
juni 25°C 16°C
juli 28°C 19°C
augusti 28°C 19°C
september 23°C 16°C
oktober 18°C 12°C
november 13°C 8°C
december 10°C 5°C
Prognos för Sicilien