Azorerna

Azorerna är en ögrupp i Atlanten och tillhör landet Portugal. För att ta sig hit flyger man drygt 150 mil rakt västerut från Lissabon och det portugisiska fastlandet. Precis som med Madeira, den andra ögruppen som också tillhör Portugal, är Azorerna kanske mest känt för sitt vackra landskap och de flesta åker hit för de fina naturupplevelserna.

Azorerna upptäcktes av portugiserna år 1427 och det är från det året man har säkra källor kring ögruppens historia. Man har dock funnit bevis som visar att ögruppen varit känd flera århundraden tidigare. Efter att under en period på 1500 och 1600-talen varit del av Spanien blev Azorerna åter portugisiskt år 1640, och så har varit fallet enda sedan dess.

Azorerna består idag av nio vulkanöar som delas upp i tre olika ögrupper – Östra gruppen, Centrala gruppen och Västra gruppen.

Den största ön och den mest befolkade är São Miguel som ligger i den Östra gruppen. Här finner man också Azorernas största stad som också fungerar som regional huvudstad, Ponta Delgada. Av de drygt 250.000 personer som bor på Azorerna bor mer än hälften på ön São Miguel och drygt 70.000 i huvudstaden Ponta Delgada. Här finns också ögruppens huvudflygplats.

De allra flesta charterresor och paketresor går idag till São Miguel och de flesta hotell ligger i Ponta Delgada eller närliggande Capelas eller Furnas. Det är en bra utgångspunkt för att upptäcka den vackra naturen på ön samtidigt som man kan finna en storstadsmiljö med alla de faciliteter man behöver på semestern.

Men det är ändå naturen det mesta handlar om. Någon sade en gång «Att besöka Azorerna är att återupptäcka delar av det ursprungliga paradiset, där människan och naturen tillsammans skapade den eviga skönheten.» Och det är verkligen bedårande vackert på Azorerna med ett rikt och relativt orört växtliv. Eftersom öarna är vulkanöar finns här också såväl stora kratrar som varma källor. Att gå på vandring och få möjlighet att beskåda vulkanlandskapet från någon av höjderna är en häftig upplevelse. Att så få turister fortfarande hittar hit betyder också att mycket är relativt orört

Vem passar detta resmål för?

Det vackra landskapet och den vackra naturen är främst det som lockar besökare till Azorerna. Turismen är fortfarande begränsad och öarna är därför relativt oexploaterade. Här får man verkligen en genuin upplevelse, för de som söker något annat än de mer traditionella semesteröarna ute i Atlanten. Det går fint att njuta av sol och bad under sommarhalvåret och många hotell har pool, men Azorerna är i övrigt ingen traditionell charterdestination.

När är det bäst att åka hit?

Även om Azorerna ligger i den sydvästra delen av Europa ute i Atlanten är det ingen utpräglad semesterdestination som Kanarieöarna och Madeira. Medeltemperaturen under vintermånaderna ligger på runt 15-19 grader och de flesta åker därför hit under sommarhalvåret, men även under dessa månader är det ett förhållandevis svalt klimat med en temperatur som sällan når högre än 25-26 grader.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Hotel Terra Nostra Garden ★★★★ 7n 9 359:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Azorerna
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 17°C 12°C 17°C
februari 17°C 11°C 16°C
mars 17°C 12°C 16°C
april 18°C 12°C 17°C
maj 20°C 13°C 18°C
juni 22°C 15°C 20°C
juli 24°C 17°C 22°C
augusti 26°C 18°C 24°C
september 25°C 18°C 24°C
oktober 22°C 16°C 22°C
november 20°C 14°C 19°C
december 18°C 13°C 18°C
Prognos för Azorerna